Як зберігати цибулю кращі способи
Як зберігати цибулю
Наші бабусі часто зберігали цибулю в панчохах. Такий спосіб, звичайно, дуже хороший - урожай провітрювався з усіх боків і не гнив. Але вид висять по всіх кутках до відмови набитих панчіх злегка не вписується в сучасні інтер'єри.
Спосіб зберігання дуже вдалий, але не самий естетичний
З нашої статті ви дізнаєтеся як зберігати цибулю різних сортів правильно і тривало.
Як зберігати цибулю
Зміст покрокової інструкції:
сорти цибулі
Навіть простий ріпчаста цибуля може відрізнятися не тільки кольором, формою і смаком, але і термінами збору врожаю, а також лежкостью.
Таблиця. Сорти ріпчастої цибулі білого (золотистого)
Таблиця. Сорти ріпчастої цибулі червоного (фіолетового)
Таблиця. Інші види цибулі
Лук косою або часниковий
Підготовка лука до зберігання
Щоб цибуля пролежав досить довго, не згнив і не почав проростати під час зберігання, його необхідно вчасно прибрати з грядки.
- Якщо ріпчасту цибулю прибрати занадто рано, коли зовнішня луска ще не повністю сформована, а шийка дуже товста, зберігатися він буде дуже погано.
- Занадто довго залишати цибулю на грядці теж шкідливо - він може дати нові коріння і прорости повторно.
Як дізнатися, що пора збирати урожай? Дуже просто: потрібно звернути увагу на шийку цибулі і пір'я. Як тільки зелень почне жовтіти і хилитися до землі, а шийки стануть досить тонкими, значить цибулю пора викопувати.
Ознаки зрілості лука
Збирання рослин можна проводити тільки в сонячну погоду, при відсутності опадів. Чим нижче вологість повітря, тим краще. Під час збирання цибулі садівники радять:
- за пару днів до остаточної прибирання злегка підкопати цибулини вилами з метою кращої просушування;
- викопаний цибуля не збирати відразу, а залишити на грядці під сонцем ще на день або два для гарного висихання і поліпшення харчової цінності продукту.
Якщо погодні умови сприяють, викопаний цибулю краще не збирати протягом тижня або двох, щодня перевертаючи. Під сонячними променями при температурі + 25-30 ° C він просохне найкраще.
Порада! Щоб ранкова роса не заважала просушування, варто застеляти викопаний урожай покривним матеріалом.
Де сушити цибулю, якщо погода хмарна і дощова?
У розсипаному вигляді на підлозі балкона, альтанки, веранди або на стелажах. Головне - щоб він був захищений від опадів і добре провітрювався. Бажано частіше перевертати урожай, щоб він просох з усіх боків.
Викладення лука для сушки
Сушка лука на сітці
Як заплести в косу цибуля
Сушка на мотузках
Сушка зібраного врожаю цибулі
Техніка сушіння цибулі
Сушка в колготках
Як сушити і зберігати цибулю севок
Важливо! Перед сушінням весь лук необхідно очистити від грудок землі.
Як дізнатися, що цибуля добре просушений? Зовнішня лушпиння стає щільною і хрусткою. Лук добре пересипається. Шийка і корінці сухі на дотик.
І останнє, що потрібно зробити перед закладкою цибулі на тривале зберігання, - перебрати його і сортувати за розмірами. Великі цибулини складуються окремо, вони зберігаються довше за все. Дрібні зберігаютьсяменше, їх потрібно залишити для використання в їжу першочергово. Зіпсований гниллю лук потрібно відразу прибирати і викидати. Проростає цибуля теж не зберігається, його можна поставити в баночку з водою на підвіконня для вигонки пера.
Сортування лука за розміром
На замітку! Якщо цибулини зіпсовані незначно, варто зняти верхній шар лушпиння і скласти такий урожай в окрему тару. Через деякий час цибулю покриється нової щільною лушпинням.
Зберігання цибулі: умови
Для тривалого зберігання потрібно дотримання вологісного режиму. Оптимальна вологість повітря від 60% до 75%. При підвищеній вологості цибулини починають виходити зі стану спокою і проростати, може з'явитися шейковая гниль.
Шейковая гниль цибулі
Є кілька способів зниження вологості:
- пересипання врожаю товстим шаром сухого лушпиння, соломи або деревної тирси;
- використання абсорбентів - ящиків з золою, піском або тирсою, встановлених в приміщенні-сховище.
З метою дезінфекції цибулю пересипають товченою крейдою: на 10 кг цибулі 200 г крейди.
Найкраще урожай зберігається при температурі повітря від 0 ° C до + 18 ° C. Такі умови можуть бути: в коморах квартир, на лоджіях, в підвалах і підвалах, на горищі будинку. Причому продовольчий цибулю бажано зберігати при найбільш низькій температурі - від + 1 ° C до + 3 ° C. Лук-севок краще зберігати при мінусовій температурі -1 ° C ... -3 ° C.
Важливо! Місце для зберігання цибулі повинно бути захищене від сонячного світла. Надмірна освітленість призведе до проростання і псування врожаю.
Тара для зберігання цибулі
Якщо має бути зберігати багатий урожай, краще використовувати містку тару, в якій не утруднений повітрообмін.
жорстка тара
- Стелажі з ящиками дерев'яні. Можуть бути висотою до двох метрів. Самі ящики і стінки стелажа повинні бути з досить великими проміжками (щілинами).
Стелаж з дерев'яними полицями
Ще один варіант стелажу
Лук на полицях в шафці
Лук в дерев'яному ящику
Гарний ящик для лука
Маленький дерев'яний ящик
Лук в сітчастому ящику
Зберігання цибулі в картонних коробках
Лук в плетених кошиках
Вирощування цибулі в осередках з-під яєць
Порада! Дрібні головки краще складати в тару більшого обсягу, а великі насипати в широкі ємності з низькими бортиками.
М'яка тара
- Поліпропіленові сітчасті мішки. Але самі мішки не варто складати на підлозі в підвалі, краще розмістити їх на дерев'яних полицях або піддонах. В одну сітку не варто навантажувати більше 5 кг цибулі, якщо він буде зберігатися в домашніх умовах.
Лук в сітчастих мішках
Лук в тканинному мішку
Найгірша тара для зберігання цибулі - поліетиленові або целофанові мішки і пакети. Тара повітронепроникна, цибуля швидко згниє. Виняток становить тільки промислове зберігання цибулі в мішках з товстого полпропілена в вентильованих сховищах, але навіть в цьому випадку мішки не зав'язують.
Відео - Як зберігати цибулю
Як зберігати цибулю-порей
Лук-порей починають прибирати з грядок з середини вересня. Останній урожай можна збирати перед сильними холодами - це період з жовтня по листопад. Лук викопують вилами дуже обережно, щоб не пошкодити, після чого кілька годин просушують на повітрі.
Наступний етап - калібрування. Для тривалого зберігання підходить тільки цибулю з самими товстими стеблами.
Лук-порей, годиться для тривалого зберігання
Всю «некондицію» краще відразу вимити і з'їсти або заморозити в вакуумних пакетах.
Як варіант - порей можна висушити на деках в духовці і використовувати в подальшому як приправу.
Порей зберігається тільки в холодних приміщеннях. Лук з підрізаними корінцями (до 1-2 см) вертикально ставлять в тару з вологим річковим піском (заздалегідь прожареним). У період зберігання цибулю буде трохи рости, тому важливо час від часу підсипати пісок, щоб коріння були прикриті.
Зберігання цибулі-порею в ящику з піском
Зберігання цибулі-порею в холодильнику
З чим не варто зберігати цибулю
Найгірші «сусіди» для лука - це овочі та фрукти, які виділяють етилен: яблука, груші, гарбуз.
Продукти, що підвищують вологість повітря, теж не варто зберігати разом з ріпчастою цибулею. До таких продуктів належить картопля, буряк і моркву.
Зберігайте фрукти і овочі правильно
Читайте на нашому сайті: Нові сорти картоплі.
Зберігання цибулі в морозильній камері
Зручно в умовах міських квартир. Продукт можна розморожувати порційно по мірі необхідності.
Спосіб перший. Вимити і очистити ріпчаста цибуля. Скласти в вакуумні пакети цілком або в нарізаному вигляді, прибрати в морозилку.
Заморожений очищену цибулю
Зелену цибулю можна зберігати аналогічно.
Спосіб другий. Очищений вимитий цибулю нарізати, обсмажити на олії до золотистого відтінку, скласти в невеликі пакети або силіконові форми. Заморозити.
Обжарка на рослинній олії
Спосіб третій. Змішати дрібно нарізану зелену цибулю з оливковою або розтопленим вершковим маслом, розлити в силіконові форми, заморозити.
Вершкове масло з зеленню і цибулею
Відео - Як заморозити зелена цибуля
Відео - Замороження лука на зиму
Микола Журавльов головний редактор
Автор публікації 07.12.2018
Сподобалася стаття?
Збережіть, щоб не втратити!
Коментарі
Дописати коментар