Нормальна температура у свиней і що робити, якщо вона підвищена

Яка нормальна температура тіла у свиней і як її вимірювати?



Температура тіла у свиней - показник, за яким можна орієнтуватися, що не захворіло чи тварина. Як і у людей, він змінюється при різних станах. При вірусних і запальних хворобах стовпчик термометра зазвичай повзе вгору, а тварина стає млявим і втрачає апетит. Будь-яка зміна температури більш ніж на 1,5-2 градуси - привід для звернення до ветеринарної служби. Важливо розібратися, які значення термометра вважаються нормою.



Нормальна температура тіла у свиней


Яка нормальна температура у свиней?


Температурні показники у цих тварин можуть відрізнятися, в залежності від віку, статі, ваги і породи. У поросят обмінні процеси відбуваються швидше, а серцевий ритм у них прискорений в порівнянні з дорослими особинами. Тому температура тіла у них трохи вище. У здорових самок стовпчик термометра піднімається, в середньому, на половину градуса вище, ніж у самців. Нормальна температура тіла у свиней коливається в межах 38-39,5 градусів. Здоровим вважається тварина, якщо градусник показує значення:



  1. З8,5-40 градусів у поросят у віці до 1 року.

  2. 38-39,5 - у самок.

  3. 38-39 - у самців.



Увага! Дані показники вважаються інформативними, якщо температура вимірювалася ректальним способом або за допомогою спеціального електричного термометра.


Якщо градусник показав інші значення, варто звернутися в ветслужбу для діагностики стану свині.


Зовнішні ознаки, що вимагають вимірювання температури


У яких випадках варто братися за градусник? Уважний підхід до своїх тварин дозволить визначити нездужання за зовнішніми ознаками. Розглянемо їх:




  1. Млявість або надмірне збудження.

  2. Втрата апетиту, повна відмова від їжі.

  3. Поява на тілі висипки.

  4. Розлад шлунку.

  5. Блювота.

  6. Хитка хода.

  7. Тремтіння тіла.

  8. Здиблена і тьмяна щетина.

  9. Гарячий п'ятачок, вуха у тварини.

  10. Червоні очі.

  11. Прискорене серцебиття.

  12. Утруднене дихання.


Довідка. Свині при поганому самопочутті зазвичай намагаються сховатися під підстилку. Помітивши таку поведінку, варто виміряти температуру тіла вихованця.


Причини підвищення температури


За яких проблемах зі здоров'ям у свиней може піднятися температура? Їх досить багато, розглянемо основні причини такого стану:



  1. Хвороби органів дихання - запалення легенів, трахеї, бронхів.

  2. Вірусна інфекція (чума, паратифи).

  3. Бактеріальна інфекція (дизентерія, рожа, мастит).

  4. Гастроентерит, диспепсія.




Вірусна інфекція у свиней


Всі перераховані недуги небезпечні для тварини. Важливо вчасно помітити симптоми хвороби і вжити заходів - викликати ветеринара для огляду. У деяких випадках зволікання може коштувати життя вашому вихованцеві, а якщо хвороба носить інфекційний характер, то можуть заразитися і здорові свині.


методи виміру


Існує кілька способів вимірювання температурних показників тіла свиней. Однак не всі з них є правильними і відображають точну картину хвороби. Для постановки діагнозу тварині потрібно мати в розпорядженні достовірну інформацію щодо свідчень термометра. Розглянемо правильні і неправильні методи виміру.


Правильні способи вимірювання температури


Для тварин найбільш інформативним способом виміру температурних показників є ректальний спосіб. Він має на увазі введення наконечника термометра в пряму кишку тварини. При цьому перевага віддається саме електронному приладі. Він більш безпечний у всіх сенсах.


Тварина укладають на бік (бажано лівий), заспокоюють, утримують силою. Хвіст свині потрібно відвести вправо. Наконечник вимірювального приладу змащують жиром або вазеліном і акуратно вводять в анальний отвір. Час проведення процедури з використанням ртутного градусника - 7 хвилин.Якщо в розпорядженні є електронний аналог, досить утримувати його в прямій кишці не більше хвилини.



Неправильні методи


Деякі заводчики свиней, зважаючи на свою недосвідченість, вимірюють температуру тваринного неправильним способом. Наприклад, вони фіксують термометр на шкірі тварини за допомогою пластиру. Цей метод не дає правдивої інформації про стан здоров'я вихованця. Похибка при такому вимірі може становити 1-1,5 градуса, але в такому випадку виявити лихоманку у свині не вийде. Проблема полягає в великому шарі підшкірного жиру у свиней, а жирова маса погано пропускає тепло. Шкіра вихованця може здаватися прохолодною, тоді як у свині насправді жар.


Увага! Після кожної процедури вимірювання температури слід проводити дезінфекцію приладу. Це дозволить уникнути зараження інших особин і людини. Для знезараження наконечник градусника слід протерти спиртом.


Вимірювальні прилади


Щоб правильно виміряти температуру тварини, необхідно мати в розпорядженні один з приладів:



  1. Звичайний ртутний градусник.

  2. Електронний термометр.

  3. Електричний градусник.

  4. Вимірювальний прилад з інфрачервоним датчиком.



Кожне з перерахованих пристосувань може бути використано для діагностики здоров'я вихованця, так як здатне дати правдиву інформацію про температурні значеннях. Розглянемо переваги і недоліки кожного з них.


ртутний градусник


Відомий всім ртутний термометр відрізняється високою точністю, але має ряд недоліків:




  • Утримувати його в прямій кишці вихованця слід не менше 6-7 хвилин, а це проблематично, якщо мова йде про дорослої особини з нестерпним характером і поганим самопочуттям.

  • Він травматичний - один невірний рух і колба може зламатися, при цьому не уникнути нанесення травм тварині. Небезпеку становить і ртуть, яка може потрапити в пряму кишку свині і дихальні шляхи людини.


Якщо іншого градусника в розпорядженні не виявилося, скористайтеся допомогою іншої людини, щоб максимально знерухомити свиню.


електричний термометр


Такий прилад є найбільш зручним і безпечним. Придбати його можна через Інтернет або в спеціалізованих магазинах медтехніки. Принцип його роботи лежить в зміні значень опору провідника в залежності від коливань температури. Користуватися ним легко - досить прикласти датчик (електрод) до будь-якої ділянки тіла тварини і зафіксувати показники.


Електронний термометр


Цей прилад - сучасний аналог ртутного попередника. Його так само вводять в анальний отвір свині. Процедура вимірювання нетривала - триває всього 1 хвилину. Такий градусник безпечний, тому що не містить ртуть і виготовлений з пластику. До недоліків можна віднести неточність даних при низькому заряді акумуляторних батарей.


Пірометр (інфрачервоний термометр)


Цей прилад значно полегшує процедуру виміру температурних значень у великих тварин. Його досить наблизити до тіла свині на 3-5 сантиметрів на одну секунду, як на табло з'явиться результат. Недолік - висока вартість апарату.



Що робити при температурі 41?


Якщо з'ясувалося, що у свині температура 41 градус або вище, необхідно негайно відокремити тварина від інших особин. Далі потрібно поспостерігати за ним деякий час, фіксуючи додаткові симптоми хвороби. Варто зробити ще кілька вимірів температури з часовим проміжком годину-півтора. Це необхідно, тому що у тварини трапляються коливання температурних значень протягом дня. Наприклад, у вечірній час тіло стає більш теплим, так само як і після прийому їжі. Якщо стовпчик термометра вперто показує гіпертермію, потрібна термінова допомога ветеринара. Яку інформацію потрібно надати працівникові ветслужби:



  1. Зміни в поведінці свині, симптоми недуги.

  2. Показання градусника.

  3. Яким кормом харчується тварина.

  4. Чи не було контакту з хворими особинами останнім часом.



Подальші дії будуть озвучені ветеринаром. Після обстеження вихованця він призначить лікування.


Яка температура у свиней є нормою, з'ясувати легко - у молоденьких особин (до однорічного віку) вона коливається в межах 38,5-40 градусів, а у дорослих тварин підвищення значення до 40-41 градуса вже має насторожити. Якщо термометр показує гіпертермію, слід відразу ж відокремити хвору особину від інших свиней, щоб уникнути зараження і звернутися в ветслужбу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку