Коли збирають журавлину терміни дозрівання, час збору, коли починається і закінчується

Коли встигає журавлина, час збору врожаю



Журавлина - це лісова ягода з яскраво вираженими лікувальними властивостями. Користь ягід цінують в усьому світі, тому вона затребувана і дорога. Коли дозріває урожай журавлини і як правильно його збирати і зберігати - про це сьогодні в статті.


Час збору ягід, коли починається і закінчується


Журавлина росте в північних і помірних широтах Євразії, Канади, США.


У природі існує чотири види рослини:



  • Вакцініум красноплодний;

  • журавлина великоплідна;

  • дрібноплідна;

  • звичайна.



Час дозрівання рослини у всіх видів однакове: кінець серпня - середина вересня, точні терміни обумовлюються кліматом в регіоні зростання. Збір врожаю проводять в різні пори року, в залежності від призначення продукту.








На початку осені


Рання осінь, згідно ботанічному опису, - це сезон дозрівання журавлини, але вважається, що в цей час плоди ще не досить підходять для вживання. Ягода червоно-рожева, тверда, в ній мало соку і присутній гіркота в смаку, вона тільки почала дозрівати. У складі плодів недостатня кількість цукру і вітамінів.



Однак такий продукт добре переносить тривалу транспортування, а крім того, журавлина з тих культур, які можна дати дозріти. Розсипана тонким шаром ягода дозріває протягом 2 тижнів при кімнатній температурі. Мінус дозаренной журавлини в тому, що вона погано зберігається і має кислий смак.


У період настання заморозків


Пізня осінь - це найкращий час збору для подальшої переробки. Підзимова ягода містить максимум пектинів, які оцінять кулінари. Пектин - природний загусник: завдяки йому виходять густі соуси, желе, пастила та інші кулінарні страви з подібною структурою. Ця ж речовина продовжить зберігання домашньої консервації.


Журавлина в цей час насиченого темно-червоного кольору, наповнена вітамінами, в смаку більше солодощі, ніж кислоти. Шкірка плодів накопичила цінні для виноробів мікроорганізми, які допомагають зброджувати продукт, отримуючи сировину для алкогольних напоїв.



Закінчується збір плодів описуваної культури навесні. Після танення снігу, в залежності від регіону - в березні або квітні, заготівельники виходять за перезимували ягодою.


Веснянку, як називають культуру в Псковській області, збирають для вживання в свіжому вигляді, оскільки вона не зберігається довго і не годиться для консервації. У весняному продукті менше аскорбінової кислоти і пектинів, ніж в подзимнем врожаї, але зате на смак він найсолодший.


Як збирати урожай чагарнику


Дика культура росте в екологічних зонах, далеко від промисловості і жвавих трас. У Росії вона віддає перевагу вологим низини тайги і тундри, хвойні ліси, болота.


Починають збирати сировину в літньо-осінні місяці. Збирачеві доводиться не тільки довго ходити, але і сидіти в незручній позі. Журавлину потрібно збирати по одному плоду, буквально пробираючись через сплетіння трав і стебел.


Деякі заготівельники користуються гребінками, які значно полегшують працю, але є перелік регіонів, де це заборонено законодавством РФ.


Особливості зберігання ягід


Корисний продукт хочеться зберігати як можна довше.


При цьому використовуються різні способи:



  1. Замороження. Плоди заморожують, розклавши тонким шаром на підносі або обробній дошці. Як тільки вони замерзнуть, потрібно розкласти їх порційно по пакетах. В таких умовах продукт зберігається 10 місяців.

  2. сушка. Проводиться в електросушарці або духовій шафі. Правильно приготовлений продукт повинен бути еластичним, а не ламким, тому температура сушіння повинна становити не вище 50 ° С. Сушене сировину зберігається в сухому і темному місці від 12 місяців до 3 років.

  3. Зберігання в воді. Очищене від рослинного сміття і вимите сировину засипають в скляні ємності і заливають водою.Вода повинна бути чистою: відфільтрованої або бутильованої, а краще джерельною. Продукт закривають кришкою з капрону і поміщають в льох або підвал. До весни ягода спокійно збереже смак і вітаміни.

  4. Консервація. Солодкі заготівлі з розглянутих червоних плодів користуються популярністю і попитом. Варення або джем, просто перетерта з цукром ягода добре зберігається і, що найважливіше, зберігає лікувальні властивості. Заготовки зберігають у коморі або погребі 1-2 роки.



Збирати журавлину складно, але спектр її цілющих властивостей варто того. Заготовлена ​​на зиму ягода - це натуральне профілактичний і лікувальний засіб проти великої кількості захворювань: застуда, хвороби шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи та інші.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку