Коли збирають журавлину терміни дозрівання, час збору, коли починається і закінчується
Коли встигає журавлина, час збору врожаю
Журавлина - це лісова ягода з яскраво вираженими лікувальними властивостями. Користь ягід цінують в усьому світі, тому вона затребувана і дорога. Коли дозріває урожай журавлини і як правильно його збирати і зберігати - про це сьогодні в статті.
Час збору ягід, коли починається і закінчується
Журавлина росте в північних і помірних широтах Євразії, Канади, США.
У природі існує чотири види рослини:
- Вакцініум красноплодний;
- журавлина великоплідна;
- дрібноплідна;
- звичайна.
Час дозрівання рослини у всіх видів однакове: кінець серпня - середина вересня, точні терміни обумовлюються кліматом в регіоні зростання. Збір врожаю проводять в різні пори року, в залежності від призначення продукту.
На початку осені
Рання осінь, згідно ботанічному опису, - це сезон дозрівання журавлини, але вважається, що в цей час плоди ще не досить підходять для вживання. Ягода червоно-рожева, тверда, в ній мало соку і присутній гіркота в смаку, вона тільки почала дозрівати. У складі плодів недостатня кількість цукру і вітамінів.
Однак такий продукт добре переносить тривалу транспортування, а крім того, журавлина з тих культур, які можна дати дозріти. Розсипана тонким шаром ягода дозріває протягом 2 тижнів при кімнатній температурі. Мінус дозаренной журавлини в тому, що вона погано зберігається і має кислий смак.
У період настання заморозків
Пізня осінь - це найкращий час збору для подальшої переробки. Підзимова ягода містить максимум пектинів, які оцінять кулінари. Пектин - природний загусник: завдяки йому виходять густі соуси, желе, пастила та інші кулінарні страви з подібною структурою. Ця ж речовина продовжить зберігання домашньої консервації.
Журавлина в цей час насиченого темно-червоного кольору, наповнена вітамінами, в смаку більше солодощі, ніж кислоти. Шкірка плодів накопичила цінні для виноробів мікроорганізми, які допомагають зброджувати продукт, отримуючи сировину для алкогольних напоїв.
Закінчується збір плодів описуваної культури навесні. Після танення снігу, в залежності від регіону - в березні або квітні, заготівельники виходять за перезимували ягодою.
Веснянку, як називають культуру в Псковській області, збирають для вживання в свіжому вигляді, оскільки вона не зберігається довго і не годиться для консервації. У весняному продукті менше аскорбінової кислоти і пектинів, ніж в подзимнем врожаї, але зате на смак він найсолодший.
Як збирати урожай чагарнику
Дика культура росте в екологічних зонах, далеко від промисловості і жвавих трас. У Росії вона віддає перевагу вологим низини тайги і тундри, хвойні ліси, болота.
Починають збирати сировину в літньо-осінні місяці. Збирачеві доводиться не тільки довго ходити, але і сидіти в незручній позі. Журавлину потрібно збирати по одному плоду, буквально пробираючись через сплетіння трав і стебел.
Деякі заготівельники користуються гребінками, які значно полегшують працю, але є перелік регіонів, де це заборонено законодавством РФ.
Особливості зберігання ягід
Корисний продукт хочеться зберігати як можна довше.
При цьому використовуються різні способи:
- Замороження. Плоди заморожують, розклавши тонким шаром на підносі або обробній дошці. Як тільки вони замерзнуть, потрібно розкласти їх порційно по пакетах. В таких умовах продукт зберігається 10 місяців.
- сушка. Проводиться в електросушарці або духовій шафі. Правильно приготовлений продукт повинен бути еластичним, а не ламким, тому температура сушіння повинна становити не вище 50 ° С. Сушене сировину зберігається в сухому і темному місці від 12 місяців до 3 років.
- Зберігання в воді. Очищене від рослинного сміття і вимите сировину засипають в скляні ємності і заливають водою.Вода повинна бути чистою: відфільтрованої або бутильованої, а краще джерельною. Продукт закривають кришкою з капрону і поміщають в льох або підвал. До весни ягода спокійно збереже смак і вітаміни.
- Консервація. Солодкі заготівлі з розглянутих червоних плодів користуються популярністю і попитом. Варення або джем, просто перетерта з цукром ягода добре зберігається і, що найважливіше, зберігає лікувальні властивості. Заготовки зберігають у коморі або погребі 1-2 роки.
Збирати журавлину складно, але спектр її цілющих властивостей варто того. Заготовлена на зиму ягода - це натуральне профілактичний і лікувальний засіб проти великої кількості захворювань: застуда, хвороби шлунково-кишкового тракту, сечостатевої системи та інші.
Коментарі
Дописати коментар