Що собою являє Кучинська ювілейна порода курей особливості їх утримання та годівлі
Кучинська ювілейна порода курей: зміст і продуктивність
На своєму подвір'ї птахівники-любителі вважають за краще розводити універсальні породи курей м'ясо-яєчного напрямку, так як їх зміст забезпечує сім'ю і яєчної, і м'ясною продукцією. Тому вибирається птах, що відповідає всім вимогам птахівника. Дуже добре в нашій країні зарекомендувала себе Кучинська порода курей. У населення цей птах користується великим попитом.
Створення Кучинской ювілейної породи курей
Ця порода курей була створена в післявоєнні роки минулого століття в державному птахівничому заводі «Кучинський». Для отримання цієї лінії був взятий генетичний матеріал від таких порід, як: родайланская, російська біла, австролорпи, білі плімутрок, нью-хемпшірською, Лівенська.
Від завезених в нашу країну іноземних курей були взяті кращі якості: Відмінна м'ясна і яєчна продуктивність, міцна статура, життєстійкість молодняка, аутосексною, високий показник виходу м'яса.
Хороша пристосованість до кліматичних умов нашої країни була взята від місцевих ливенских півнів.
Загальний опис породи
В описі зовнішнього вигляду півні і кури Кучинской ювілейної породи мають суттєві відмінності.
У курей сильно загнутий вниз дзьоб і великі опуклі очі. Їх добре розвинений гребінець потовщений біля основи, має листоподібну форму і п'ять чітко розділених зубців. Мочки вух у курей округлі, гладкі, щільно притиснуті до голови. Їх сережки середньої довжини. Кучинська ювілейна має злегка вигнуту шию, яка з'єднує добре розвинене довге й широке тіло з головою середньої величини. Хвіст птах має невеликий, малого розмаху.

Підвиди Кучинський ювілейних курей
За забарвленням оперення Кучинський кури діляться на два підвиди:
Тіло курей цього підвиду покрито золотисто-гнідим оперенням. Кожне пір'їнка з чіткою чорною облямівкою. Мають кури чорного кольору з золотисто-Гніда облямівкою шийний комір і золотисто-гніду голову. Голова і комір півнів такого ж кольору, як і у курей. У його хвості переважають золотисто-коричневий і чорні кольори. Плюсни і ноги його жовті, а живіт, крила і груди - золотисто-гніді, що мають на кожному пір'ячко чорну облямівку.
Жіноча особина цього виду має світло-руду голову. У неї на шиї чорного кольору опахало і руді стрижні пір'я. Кожне пір'їнка на тілі курки має не менше двох відтінків. Решта оперення має рудий окрас з чорним відливом.
У півнів яскраво-руда голова і комір з чорними пір'ям, мають яскраво-руду облямівку. Забарвлення хвоста ділиться на колірні сегменти, які мають руду окантовку. Груди півня чорна, з рудими цятками на кожному пір'ячко. Живіт, підпушок і пух темно-сірого кольору. Плюсни і ноги - жовті.
продуктивність птахів
Як вже було зазначено, Кучинська ювілейна порода курей відноситься до м'ясо-яєчного типу. Кури, як правило, нестися починають з шестимісячного віку.У перший рік показник несучості досягає кількості від ста вісімдесяти до двохсот сорока яєць. Маса кожного яйця близько шістдесяти грам. Шкаралупа має світло-коричневе забарвлення з рожевим відливом.
Саме цих птахів вибирають багато заводчики для виробництва м'яса. Уже в десятитижневий віці курочки важать півтора кілограма, а півники - близько двох. З віком вага курей досягає трьох кілограм, а півні важать чотири. М'ясо цих птахів за вмістом білка, соковитості і аромату перевершує навіть бройлерів.
особливості змісту
Кучинський ювілейні кури адаптовані до російської зими і невибагливі до змін температури.
Легко звикаючи до нових господарів, стають миролюбними і ручними.
Їм слід виділити окреме приміщення, так як птахи схильні до агресії, якщо на їх територію проник чужинець.
Утримувати їх можна як в клітинах, так і підлогові.
Тепле, вентильований дерев'яне приміщення буде кращим будинком для птахів.
При клітинному змісті зручніше контролювати споживання корму птицею і не допускати її переїдання.
У курячої зграї не повинно бути багато півнів. Один півень на тринадцять курей - оптимальний варіант.
Кури цієї породи люблять прогулянки, які слід організовувати навіть в зимову пору року при температурі не нижче п'ятнадцяти градусів.
Можливі проблеми змісту
Птахів Кучинской ювілейної породи не можна перегодовувати. В результаті надмірного годування можуть з'явитися такі проблеми:
Зростання маси тушки.
Зниження темпів або повна відсутність яйцекладки.
Квочка, під час висиджування курчат, може забувати поїсти. Необхідно стежити за цим і зганяти птицю з гнізда. Інакше курка може ослабнути і захворіти.
Годування Кучинской ювілейної породи курей
До їжі ця порода курей невибаглива, для них не потрібно підтримувати строгий раціон. У свою чергу, не варто забувати про те, що продуктивність птиці безпосередньо залежить від збалансованого та якісного харчування.
курчат обов'язково треба годувати обваляти в манки подрібненим яйцем. Поступово в їх раціон вводять кісткове борошно, рубану зелень, подрібнені коренеплоди, білкові добавки.
Дорослих птахів годують зерном різних сортів, з додаванням мінералів і вітамінів, вологими мешанками, білковими кормами. Непоганим варіантом корми вважаються сухі комбікорми. Збагачені вони всіма необхідними речовинами, які потрібні для підтримки несучості і продуктивності птиці.
Незалежно від пори року в раціоні Кучинской ювілейної повинна бути обов'язково зелень. Півні і кури цієї породи в пошуках трави під час прогулянки можуть піти далеко від будинку.
Особливості розведення Кучинской породи
За весну Кучинська курка за один раз здатна виростити до тридцяти і більше курчат. Також для розведення курей можна придбати ІНКУБАТОРНЕ яйце або молодняк. Будучи відмінними квочка, Кучинський курочки охоче виводять молодняк інших птахів.
Для вилупилися курчат необхідно тепло. Утримувати їх слід в теплом, світлому і сухому приміщенні. У перші десять днів життя температура для курчат повинна бути близько тридцяти градусів. У наступні дні її треба поступово знижувати на три градуси, довівши за місяць до двадцяти градусів.
харчування курчат
Якщо курчат правильно годувати, включаючи в їх раціон вітамінний комплекс, то вони ростуть швидко.
1-й тиждень: сухе пшоно, пшоняна каша, дрібно порізане яйце.
2-й тиждень: перемішаний з дрібно порізаною зеленню сир, терта морква.
4-й тиждень: в раціон додаються хлібні крихти і відварна риба.
Перший місяць курчат годувати слід кожні дві години. Нічна перерва в годуванні повинен бути не більше шести годин. З другого місяця молодняк перекладається на шестиразове харчування.
Їжа в годівницях має бути присутня завжди.Так як молодняк сильно схильний до кишкових розладів, годівниці необхідно регулярно очищати від залишків, не допускаючи в них застою і закисання. Для профілактики розладів травлення курчат поять слабо-рожевим розчином марганцівки.
Висока продуктивність, невибагливість у вирощуванні, відмінні смакові якості і пристосованість до місцевих кліматичних умов дозволили Кучинським курочкам завоювати серця багатьох птахівників.
Коментарі
Дописати коментар