Горький кабачок причини, що робити, небезпека, чому за смаком, як полин

Причини появи гіркого смаку кабачків



Кабачки нагадують гарбуз, але мають кустообразно структуру. Плоди характеризуються довгастої формою, а петлі на кущах відсутні. Опис плодів вказує, що вони мають різні відтінки: від світло-зеленого до насиченого жовтого. Вживати плоди можна в будь-якому вигляді. Якщо Вам попався гіркий кабачок, культурі не вистачає догляду.



Причини появи гіркого смаку кабачків


причини гіркоти


Гіркота в овочах накопичується через природних особливостей і передається у спадок. Поява неприємного смаку обумовлено негативними факторами, з якими потрібно негайно боротися.


На небезпеку розвитку гіркоти кабачків впливає неякісний догляд в процесі росту цієї культури, тому фермер повинен спочатку визначити причину, а потім боротися з нею, налагодивши умови для розвитку рослини.


недостатній полив


Якщо під час спекотної погоди не поливати кабачки достатньою кількістю води, в них з'являється гіркота. Щоб зберегти приємний і ніжний смак молодих плодів, потрібно регулярно і в достатній кількості поливати рослини теплою водою.


Зволоження холодною водою сприяє уповільненню розвитку. Це призводить до ризику появи захворювань і загибелі куща. Оптимальний інтервал поливу повинен становити 3-4 дня (якщо стоїть спекотна погода).


В період активних дощів потрібно зрошувати грядки 1 раз в тиждень. Під кожен кущ потрібно вливати стільки води, щоб грунт воложилася на глибину в 30-40 см.


Перезапилення з іншими овочами


Якщо гірчить кабачок, це нерідко обумовлено неправильним сусідством з іншими сільськогосподарськими культурами. Кожна рослина має свій вегетаційний період. Під час цвітіння деякі культури викидають в повітря свою пилок.


Якщо висадити поруч з кабачками цибулю, часник або томати, гарбузова різновид буде постійно накопичувати в собі пилок цих овочів. Для зниження ризику розвитку гіркоти посадку потрібно проводити поруч з капустою, морквою або картоплею. Тільки в цьому випадку можна уникнути появи неприємного смаку у кабачків.


надмірна полив


Як вже було описано вище, недостатній полив сприяє гіркого смаку гарбузової культури. Якщо занадто рясно зволожувати її, неприємний смак теж буде з'являтися. Заборонено поливати рослини так, щоб волога потрапляла на листя. Під впливом сонця підвищується ймовірність утворення гіркого і терпкого смаку.


Не слід рясно поливати кабачки в холодну погоду, тому що в цей час вони піддаються впливу багатьох паразитів і захворювань. Зволоження холодною водою зовсім не засвоюється, від чого й виникають неприємності з розвитком і стійкістю до погодних умов.


недолік світла


Кабачок гірчить, якщо недоотримує сонця. Головними причинами цього вважаються:



  • густі посадки або надмірна близькість до інших культур;

  • похмура погода;

  • сезон, коли день коротше, ніж ніч;

  • тінь від дерев.



Щоб уникнути такої проблеми, потрібно дотримуватися правильної схеми посадки. Висівають розсаду у відкритий грунт з дистанцією в 1 м. З часом, коли кущі розростуться, вони не будуть створювати тінь один для одного.


Вибирайте для висаджування такі ділянки, які знаходяться з південної сторони. Так культура буде більше часу перебувати під впливом сонячних променів. Дорослі кущі потрібно регулярно обрізати. Щомісяця потрібно видаляти зайве листя, щоб світло проникав у внутрішню частину куща.


надлишок добрив


Важливість поживних речовин для гарбузової культури неможливо переоцінити. Кількість добрив не повинна перевищувати зазначені заходи, тому що це викликає гіркоту в кабачках. Надлишок калію і фосфору негативно відбивається на смаку плодів.



Буває і добрива шкодять


Щоб надлишок корисних речовин не порушував смакові якості плоду, потрібно нормалізувати процес внесення підгодівлі:



  • за кілька тижнів до посадки, при формуванні лунок, в кожну вносять по 1 кг перегною;

  • в момент формування зав'язі потрібно поливати рослини розчином фосфору (30 г на 5 л води);

  • коли кущі будуть цвісти, їх підгодовують 3% розчином калію (30 г на 10 л води);

  • за 3 тижні до збирання врожаю потрібно внести під корінь розчин азоту (50 г на 6 л води).



неправильне зберігання


Опис культури вказує на те, що зберігати дозрілі плоди дозволяється не більше півроку. При збільшенні цього терміну овочі будуть недоотримувати кисень, особливо якщо Ви будете тримати овочі в підвалі. Краще розташувати їх на балконі, який регулярно потрібно провітрювати.


При тривалому зберіганні смакові якості плоду змінюються і проявляється гіркоту. Пам'ятайте, що не можна вживати перестиглі кабачки з неприємним смаком.


накопичення кукурбитацина


Кукурбітацин - це речовина, що робить кабачок гірким. Особливістю гарбузових культур (цукіні, гарбузів) є те, що накопичення кукурбитацина обумовлено природними явищами і генетикою овочів, але він може також виявлятися в плодах, якщо вони отримують не якісний полив.


Впливають на накопичення кукурбитацина наступні фактори:



  • велика кількість вологи в холодну пору;

  • різкі перепади температурного режиму;

  • неякісна грядка для посадки, в якій недостатньо поживних речовин;

  • велика кількість мінеральних речовин;

  • порушення зав'язі під час збирання врожаю.



Основними захворюваннями, які сприяють розвитку гіркоти в плодах кабачків, є фузаріоз і антракноз. Крім того, що в овочах проявляється неприємний смак, на листках формуються жовті плями, що призводять до сухості куща. Якщо немає можливості виправити ситуацію і зупинити хворобу, краще відразу знищити хворий кущ.


В якості профілактичних заходів, які допоможуть знизити ризик розвитку цих хвороб, дотримуються певних правил. Спочатку готують посадковий матеріал. Для цього насіння знезаражують і загартовують при різних температурах. Тільки після цих заходів можна приступати до висаджування насіння.


вживання плодів


Якщо у вас виросли кабачки, які гірчать, вживати їх не рекомендується, тому що це негативно відбивається на травленні людини.


Часте використання таких овочів в раціоні загрожує наступними наслідками:



  • роздратуванням слизових оболонок порожнини рота;

  • накопичення кукурбитацина в організмі може привести до блювоти, нудоти, отруєння;

  • дана речовина при надмірному його кількості сприяє виникненню виразки шлунка і гастриту.



Способи позбавлення від гіркоти при готуванні


Існує надійний спосіб, що дозволяє прибрати гіркоту з кабачків. Наріжте овоч невеликими кубиками або кільцями (залежить від того, яке блюдо Ви будете готувати). Після цього розчиніть в 1 л води 3 ст. л. харчової солі і помістіть в рідину нарізаний овоч.


Залиште в такому стані кабачок на 30-40 хвилин, після чого промийте і просушіть. Якщо гіркоту залишилася, знову залийте сольовим розчином і продовжите час витримки. Зазвичай вистачає 2 годин, щоб повністю прибрати неприємні смакові якості.


правильне зберігання


Зберігати дозволяється тільки ті овочі, які не були пошкоджені під час збирання врожаю, т. Е. Має бути цілою, не тільки плодоніжка, але і шкірка. Краща температура для зберігання плодів - 5-10 ° С.


Можна зберігати овочі в консервованому вигляді. При цьому варто врахувати, що в заготовках гіркий присмак, що нагадує полин, жевріє, доведеться скористатися сольовим розчином. Тільки після витримки ньому можна використовувати продукт для консервації.


Можна зберігати плоди в замороженому вигляді.


Гіркота, яка з'являється в кабачках, - поширене явище, але є кілька методів, які допомагають не тільки знизити ризик виникнення неприємного смаку, але і позбутися від нього. Досить визначити причину, по якій він з'явився і постаратися її нейтралізувати.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку