Кури Маран характеристика, особливості змісту

Кури породи Маран: особливості розведення і догляду


Кури Маран - унікальна порода, що відрізняється оригінальною забарвленням яєчної шкаралупи. Вона нагадує великодні яєчка, пофарбовані цибулевим лушпинням. Птахи цієї породи красиві, складно складені. Мають хороший імунітет, характеризуються невибагливістю у догляді. Для гарної яєчної продуктивності курей необхідні стандартні умови утримання і годівлі. При дотриманні цих правил фермер стане володарем великої кількості яєць шоколадної забарвлення.


Кури Маран мікс - красиві і складні птиці. Вони володіють компактним статурою. Голова пропорційна по відношенню до тіла. Їх відрізняє деяка незграбність через великих розмірів і об'ємної м'язової маси. Темперамент птахів доброзичливий, спокійний. Вони не виявляють агресію ні до своїх родичів, ні до людей.


Кури Маран володіють короткими крилами, притиснутими до тулуба. Хвіст - довгий, об'ємний (за рахунок густого оперення). На невеликій голові проглядається середній гребінь червоного кольору (форма - зубчаста). Очі - помаранчеві. Дзьоб - потужний, з характерним вигином.


Шкіра лап варіюється від білого кольору до сірих відтінків. Характерною рисою породи є яйця з коричневою шкаралупою. Вони мають захисну оболонку, товщають шар шкаралупи, який заважає проникненню патогенної флори. Пташенята, що знаходяться всередині нього, захищені від паразитичних мікроорганізмів. Продукт правильної, овальної форми (на ньому немає загострень і нерівностей, як на яєчках безпородних курей).



Забарвлення дорослих особин різниться в залежності від різновиду птиці. Можливі кольори оперення:


Важливо! Зустрічаються комбіновані відтінки маранів. Важливо звертати увагу на різновид Маран.


Чистопородних представників краще купувати в спеціалізованих місцях. Клуб «Французький мара» - суспільство цінителів курей породи Маран, де здійснюється купівля та продаж особин для розведення. Клуб вважається офіційною організацією, де заводчики можуть обмінюватися досвідом. Різні кольори породи курей Маран вказують про належність до певного підвиду.


Можливі різновиди, що відрізняються між собою особливостями забарвлення:



  • Мідний вид курей Маран (Або мідно-чорний) характеризується чорним оперенням на грудях, рудим на спині і шиї.

  • пшеничний. Забарвлення голови - золотистий, грудка - чорна, пір'я - коричневі. Самки повністю золотисті.

  • зозуля. Розділяється на блакитний або сріблястий забарвлення і золотистий. Самка золотий зозулі має виражений малюнок, як і самець сріблястого підвиду.

  • чорнохвостий. Відрізняється чорним хвостом і рудим тілом.

  • чорний підвид повністю в чорному оперенні (без додаткових вкраплень).

  • білий Маран - білосніжний.

  • карликовий може мати будь-який колір оперення. Його відрізняє маленький розмір тулуба.

  • Колумбійський вид можна дізнатися по білому оперення з чорним обідком на шиї.




зміст


Кури Маран мікс невибагливі до умов утримання. Єдиним нюансом є контроль рівня вологості в приміщенні. Через погану переносимості високих показників, сарай обладнають системою нагріву. З її допомогою підтримують оптимальну температуру повітря і містять приміщення в сухості. Курник повинен регулярно провітрюватися.


Проведення електрики дозволяє підтримувати режим неспання (11 годин), організовуючи додаткове освітлення. Сарай для утримання цих птахів потребує оснащенні сідала, годівницями, поїлками і ємністю для купання курей в золі і піску (так вони очищають пір'я від паразитів).


Розведення


Розводити курочок Маран можна в інкубаторі і природним шляхом (з мамою-квочкою). Другий спосіб полегшує фермеру роботу. Мати самостійно стежить за процесом прокльовування малюків і їх початковим годуванням. У випадку з інкубаторно вилуплення, необхідно стежити за вологістю повітря в останні 2 дні.Вона повинна становити 75%. В іншому випадку малюкам може знадобитися допомога в розтині шкаралупи.


Пташенята вилуплюються на 21 день. Їх виживаність доходить до 95 відсотків.


Важливо! Перші дні курчат тримають в коробці, до 3 місяців стежать за раціоном і контролюють вигул.


Раціон курей Маран нічим не відрізняється від меню їх безпородних родичів:



  • в перші 3 дні їх вигодовують вареним яєчним жовтком,

  • на 4 день вводять варену кашу,

  • в тижневому віці додають варені овочі,

  • з 10 дня від роду переводять на 4-разове харчування.

  • З 3 місяців вводять дорослий раціон.




Дорослі птахи харчуються овочами, фруктами, зерном, комбікормами, травою, мішаниною. Самостійно вишукують потрібних комах. В якості мінеральної добавки отримують крейда, кісткове борошно, роздроблену яєчну шкаралупу.


продуктивність


Кури породи Маран починають нестися у віці 5-6 місяців. У перший раз яйце - світле. До 12 місяців з'являються коричневі яєчка. Річна продуктивність - 140 штук. Вага 1 одиниці - 65-85 грам.


Птахів вирощують для отримання м'яса вишуканого смаку. Тушка дорослого самця доходить до 4 кг, самки - до 3. Курчата цього виду показують високий відсоток виживання, що робить розведення легким.


Незважаючи на хороший імунітет, Маран іноді хворіють. Можливі стану птахів, які потребують негайного лікування:



  1. водянка живота характеризується млявістю і ущільненням в черевній порожнині курочки. Виникає таке стану через порушення водно-сольового обміну, в результаті чого страждає серцево-судинна система, нирки і печінку. Лікується за допомогою сечогінних трав.

  2. аскаридоз - глистяні інвазії, що виникає через недотримання санітарно-гігієнічних норм в курнику. Лікується за допомогою протигельмінтних препаратів, що додаються в корм.

  3. короста - заразна хвороба, що проявляє себе у вигляді свербежу. Спостерігається облисіння птиці. Допомагає обробка мильним розчином (після - креоліном).

  4. пухопероедами - паразити, які харчуються пір'ям птахів. Для профілактики їх заселення необхідно обладнати курник ємністю з золою і піском.

  5. викривлення кіля - стан, провоковане нестачею вітаміну Д. Чи коригується вітамінними добавками, прийнятими всередину.



Плюси і мінуси


Птахи Маран мають велику кількість позитивних якостей:




  • Відмінні смакові характеристики м'яса.

  • Виробництво смачних яєць.

  • Оригінальний зовнішній вигляд яєчної шкаралупи.

  • Захищеність курчат від хвороботворних паразитів.

  • Стійкий імунітет.

  • Швидка і легка адаптація до нових умов навколишнього середовища.

  • Великі яйця з високою цінністю.

  • Доброзичливий темперамент, відсутність агресії до своїх родичів і людям.



Незважаючи на позитивні якості є і незначні мінуси:



  • Малюкам важко вибиратися з товстого шару шкаралупи.

  • Нестійкість до вологості вимагає постійного контролю її показника в сараї для утримання птахів.




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку