Догляд за ягнятами всі нюанси процесу

Догляд за ягнятами: вирощуємо потомство з успіхом


Для створення повноцінного подвір'я вирощування потомства має величезне значення.


У період від народження до відлучення формуються основи здоров'я та продуктивності.


Догляд за ягнятами вимагає великої кількості знань і зусиль, але результат виправдовує себе.


Допомога при народженні


Досвідчений заводчик чітко знає і дату окоту, і все його ознаки. За 2-3 дні до окоту у вівці збільшується вим'я в обсязі, опускається живіт, з'являється припухлості статевих органів.


Тварина веде себе неспокійно, розкопує підстилку. Народжують вівці лежачи на боці. Якщо тварина здорове, то при окоті допомогу зазвичай не потрібно. Фермер повинен спостерігати за процесом і при необхідності допомогти або викликати фахівця:



  • Навколоплідна оболонка може не розірватися під час окоту. В такому випадку її треба порвати.

  • Після появи на світ першого малюка, матка зазвичай перегризає пуповину. Якщо вівця цього не зробила, пуповину потрібно перерізати і прибрати послід.

  • Новонародженому очистити ніс від слизу, щоб він міг нормально дихати.

  • Якщо він не виявляє ознак життя, після очищення носа і рота потрібно вдихнути повітря в рот ягняти. Нормальна вага ягняти при народженні 4-6 кг.

  • Якщо новонароджений здоровий, через півгодини після окоту він спробує встати на ноги і буде шукати їжу.

  • Якщо протягом 15-20 хв. після окоту мати не облизала малюка, значить, вона його не прийняла і доглядати за ним не буде.

  • Коли ягня піднявся на ноги йому потрібно допомогти знайти вим'я і підтримати голову, поки він смокче. Перед цим обов'язково трохи здоїти вівцю, так як перші цівки молока можуть містити небезпечні мікроорганізми.

  • Перші кілька днів малюк прикладається до вимені кожні 2-3 години.

  • Якщо вівця відмовилася від новонародженого або померла, а також, якщо у неї немає або мало молока, ягняти вигодовують штучно або підкладають під іншу матір. Для прикорму підходити козяче і коров'яче молоко, якщо немає овечого. Але ідеальний варіант все-таки підкласти під іншу вівцю. Справа в тому, що імунітет ягняти, вигодуваних овочами молоком міцніше, так як в молоці містяться спеціалізовані антитіла до хвороб саме овець.



Для виробництва молодої баранини ягнят віднімають у віці двох днів і випоюють спеціалізованими замінниками.


Догляд в перші тижні


Перші 4 тижні ягня повинен харчуватися виключно молоком матері.


На кожен кілограм приросту витрачається близько 5 л молока.


Ягнят, які вигодовуються штучно, перший тиждень годувати кожні дві-три години.


Використовується для цього трохи підігріте молоко.


Потім інтервали між годуваннями збільшити і поступово годувати три рази на добу. Взагалі догляд за ягнятами в домашніх умови в перші дві три тижні відрізняється простотою.


Здорові ягнята перші кілька днів більшу частину часу сплять. Якщо в приміщенні холодно і не вистачає молозива, вони будуть замерзати і погано набирати вагу. У такому випадку допоможуть лампи розжарювання для зігрівання та штучний підживлення. У перші тижні ідеально містити вівцематку з приплодом бажано в окремому приміщенні.


Стійло має бути сухим, чистим і з постійним доступом свіжого повітря. Починаючи з другого тижня ягнята, що ростуть біля мами, самі намагатимуться пробувати корм з її годівниці. Так вони привчаються до інших видів їжі.


Якщо у вівці в вимені залишається молоко, її слід додоюють, щоб не розвинувся мастит. Молоко можна використовувати при вигодовуванні слабких або ягнят - сиріт.


Обов'язково стежити за стільцем молодняка, пробуючи незнайомий корм, вони можуть заробити кишковий розлад. Починаючи з 2-3 тижнів ягнят слід випускати на свіже повітря. Прогулянка перший час обмежується 15 хвилинами, потім поступово збільшується до години. Влітку час збільшується. Якщо вимагає порода, в 2-3 тижні, овечок обрізають хвости. В місяць не племінних баранчиків каструють.


годування ягнят


Через місяць молока матки стає недостатньо, для повноцінного розвитку молодняка.


В цей період виникає питання - чим годувати ягняти?


В першу чергу, молодняк привчають до концентратів.


Ідеальний варіант - вівсянка.


Можна залити її гарячою водою, дати постояти, потім віджати.


Змішати з макухою, який попередньо відварити.


Для початку співвідношення вівсянки до макухи 2 до 1. Поступово кількість макухи збільшувати і до віку 2 міс. Зробити співвідношення 1 до 5. Поступово вводити в раціон сіно. Це повинно бути разнотравное сіно високої якості. Коренеплоди молодняку ​​дають в дрібно нарізаному вигляді.


Молоді гілочки також поступово додаємо в раціон. Зазвичай молодняк народжується ранньою весною, тому до пасовищного періоду ягнята з успіхом поїдають «дорослі» корми. До трьох місяців ягня повинен харчуватися всім, що міститься в овечому раціоні.


Якщо до 20-го дня життя молодняку ​​на вулиці стоїть тепла і сонячна погода, можна пробувати перші випаси. Маток з молодняком пасуть окремо від решти отари. При цьому важливо, щоб пасовище було високої якості. Два рази на день обов'язково напувати маток і молодняк.


Також щодня додаємо в раціон підгодівлі у вигляді кісткового борошна і крейди. У приміщенні для утримання молодняку ​​з вівцематки поміщати кухонну сіль. Такі мінеральні добавки обов'язкові для вирощування здорового потомства.


Період відбирання молодняку ​​від матері повинен відбутися максимально грамотно і, головне, вчасно.


Ідеальним віком для відбирання вважається 3,5 - 4 місяці.


В цей час молодняк вже самостійно харчується і більший вміст біля матері недоцільно для самої матки.


Це її виснажує. Співвідношення, що вживається молока та інших кормів в раціоні ягняти до цього часу має становити 1 до 1. У деяких господарствах застосовують техніку раннього відлучення.


Якщо вівця молочної породи, ягнят віднімають у 2 місяці. Вівцю продовжують доїти для отримання молока, до припинення лактаційного періоду. Ранній відбирання практикується у деяких порід, наприклад, Романівської для отримання декількох потомств за один рік.


Першими відокремлюють найміцніших ягнят з хорошими показниками ваги. Це робиться, щоб слабший молодняк мав час зміцніти.


Після відбирання дорослих овець, якщо це не молочні породи, пасуть на пасовищах з низьким травостоєм. Це робиться для якнайшвидшого припинення лактації і запобігання маститу. Поїти потрібно один раз на добу. Ягнят виганяють на пасовища багаті бобовими культурами, конюшиною і люцерною.


Важливо, що до цих травам ягня повинен бути привчений до процесу відбирання, так легше уникнути проблем. Перед відбиранням обов'язково провести вакцинацію молодняка і перевірити пасовище на зараженість паразитами. Ягнята набагато гірше переносять вакцинацію в період відлучення, їх імунітет з - за стресу ослаблений.


Якщо мова йде про великому фермерському господарстві після відлучення молодняк поділяють за цінністю і призначенню на різні отари.


Ярочек відокремлюють від баранців, тварин на плем'я містять окремо від тих, кого використовують для виробництва баранини. Також при формуванні отар важливим показником є ​​вгодованість і здоров'я от'емишей. Чим точніше будуть дотримуватися всіх правил, тим більший відсоток потомства перетвориться в здорових повноцінних тварин.


Про годування ягнят можна подивитися на відео:



Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, Щоб повідомити нам.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку