Кешью користь і шкода в народній медицині, як застосовувати горіх в кулінарії
Корисні властивості і протипоказання горіха кешью, застосування в медицині
Серед загальної різноманітності горіхів на полицях супермаркетів увагу привертає плід у вигляді коми під назвою кешью. У даній статті - докладне знайомство з продуктом, опис його корисних і шкідливих якостей, застосування.
Де росте і як виглядає горіх кеш'ю
Рослина родом з Бразилії сьогодні вирощується в південних країнах з екваторіальним, тропічним або субтропічним кліматом (Індія, В'єтнам, Іран, Азербайджан, країни Африки).
Ботанічна назва рослини - Анаркадіум, це дерево до 12 м заввишки з широкою розлогою кроною. Під час плодоношення з'являються грушоподібні жовті плоди, звані місцевими «кажу». Насправді ці псевдоплоди - розрослася плодоніжка, хоча її волокниста м'якоть їстівна і популярна в кулінарії південноамериканських країн. Горіх, покритий подвійною оболонкою, виростає з тильного боку плода. Зовнішня шкірка зелена і волокниста, з гладкою поверхнею, а внутрішня - чарункова, щільна.
Хімічний склад і калорійність
Кешью містить велику кількість омега-3 і омега-6 кислот, які необхідні організму людини для здоров'я кістково-м'язової системи, серцево-судинної, роботи мозку і підтримки зовнішньої краси.
Хімічний склад продукту багатий і іншими корисними елементами:
Калорійність і харчова цінність:
- білки - 18,5 г;
- жири - 48,5 г;
- вуглеводи - 22,5 г;
- на 100 г продукту - 600 ккал.

Корисні властивості і з якого віку можна дітям
Кешью містить рослинний білок, який добре засвоюється і є основним джерелом енергії і будівельним клітинним матеріалом для м'язів, кісток і сполучних тканин. Користь для м'язової і кісткової системи представляє і високий вміст фосфору, міді, магнію, марганцю, цинку і заліза. Ці елементи підтримують на рівні регенерацію клітин, беруть участь у передачі нервових імпульсів до м'язових волокон, зберігають функцію пам'яті і координацію руху.
- Інші корисні властивості:
- зміцнює імунну систему;
- покращує мікрофлору кишечника і шлунка, нівелює гнильні процеси;
- знімає запальні процеси;
- підвищує еластичність стінок судин;
- нормалізує рівень гемоглобіну;
- підтримує роботу серцевого м'яза;
- допомагає відновити сили після важкої фізичної роботи або інтенсивного тренування;
- нормалізує підвищений тиск;
- знижує рівень холестерину, попереджає поява тромботичних бляшок;
- покращує метаболізм;
- зміцнює зубну емаль, є профілактичним засобом проти інфекцій в порожнині рота;
- вирівнює тон шкіри;
- надає здоровий блиск волоссю;
- зміцнює нігтьові пластини;
- нормалізує гормональний фон;
- благотворно впливає на репродуктивну систему.
З огляду на калорійність горіхів, добова норма для дорослих - 12-14 плодів, або 20 г, для людини з недоліком ваги - 25-30 грам. До дитячого харчування потрібно підходити уважно, оскільки ферментативна система дитини не може поки ще перетравлювати і засвоювати важку їжу. Будь-які горіхи потроху починають давати в трирічному віці. Однак більшість педіатрів вважають, що екзотичні продукти, не властиві місцевого клімату, краще давати пізніше, приблизно з шести, а то і з десяти років.
Протипоказання до застосування
Шкода може принести вживання неякісного продукту. Краще віддати перевагу кешью, привезені з країн Південної Америки, де він вирощується в природному середовищі. Якісний горіх володіє рівним тоном забарвлення, не має пошкоджень і підозрілих плям, застояного запаху. Вагітним жінкам слід узгодити норму вживання з спостерігає гінекологом, в період лактації - з дільничним педіатром.
Людям, схильним до алергії, в перший раз слід з'їсти пару ядер, щоб переконатися у відсутності негативної реакції організму. Протипоказано застосовувати кешью в раціоні при наявності каменів у нирках або сечовому міхурі, під час загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.
Застосування в медицині
Офіційна медицина рекомендує вживати горіх як профілактичний засіб при таких станах здоров'я:
- авітаміноз;
- ослаблений імунітет;
- захворювання шкіри (псоріаз, екзема);
- порушений обмін речовин;
- підвищений рівень холестерину;
- гормональний збій;
- вугровий висип;
- анемія;
- гіпертонія;
- збій і мозолів у жінок;
- хвороби органів дихання;
- проблеми з потенцією у чоловіків.
Горіх не є самостійним лікарським засобом, відмовлятися від терапевтичного лікування не можна.
У складі продукту є всі необхідні для нормальної функції статевої системи вітаміни і мінерали, зокрема, цинк, селен, сірка та група В. Підтримувати здоров'я і молодість шкіри, волосся, нігтів також можна за допомогою регулярного вживання кешью. У його білку зібрані потрібні амінокислоти, в складі присутній вітамін краси Е, токоферол, вітаміни групи В.
Надає позитивний ефект на здоров'я чоловіків (покращує потенцію і нормалізує активність сперматозоїдів). Відновлює потяг чоловіків до протилежної статі. Потрібно приймати кешью кращим людям - корисні речовини в продукті пом'якшують негативний вплив нікотину на організм.
Кешью містить антиоксиданти і мінерали, що прискорюють процеси регенерації тканин, тому подрібнений в борошно плід використовують як ранозагоювальний засіб.
Горіх кеш'ю в кулінарії
Смак продукту інтенсивний, трохи солодкий, але не нудотний. Він підходить для солодких і несолодких страв як в якості прикраси, так і в якості одного з інгредієнтів. У багатьох кафе і пабах плоди подають до пива або солодких напоїв смаженими в солі або в Карамелізовані вигляді.
Ядра додають в страви:
- овочеві;
- з м'яса і птиці;
- морепродукти;
- крем-суп;
- бульйон;
- соус;
- зернові каші;
- салат закусочний і фруктовий;
- кремові десерти;
- цукерки;
- торти і тістечка;
- морозиво.
Кешью - продукт гідний уваги і любові споживача. Невеликі ядра володіють хорошим запасом потрібних організму елементів, допомагають попередити деякі захворювання.
Коментарі
Дописати коментар