Кешью користь і шкода в народній медицині, як застосовувати горіх в кулінарії

Корисні властивості і протипоказання горіха кешью, застосування в медицині



Серед загальної різноманітності горіхів на полицях супермаркетів увагу привертає плід у вигляді коми під назвою кешью. У даній статті - докладне знайомство з продуктом, опис його корисних і шкідливих якостей, застосування.


Де росте і як виглядає горіх кеш'ю


Рослина родом з Бразилії сьогодні вирощується в південних країнах з екваторіальним, тропічним або субтропічним кліматом (Індія, В'єтнам, Іран, Азербайджан, країни Африки).


Ботанічна назва рослини - Анаркадіум, це дерево до 12 м заввишки з широкою розлогою кроною. Під час плодоношення з'являються грушоподібні жовті плоди, звані місцевими «кажу». Насправді ці псевдоплоди - розрослася плодоніжка, хоча її волокниста м'якоть їстівна і популярна в кулінарії південноамериканських країн. Горіх, покритий подвійною оболонкою, виростає з тильного боку плода. Зовнішня шкірка зелена і волокниста, з гладкою поверхнею, а внутрішня - чарункова, щільна.



Хімічний склад і калорійність


Кешью містить велику кількість омега-3 і омега-6 кислот, які необхідні організму людини для здоров'я кістково-м'язової системи, серцево-судинної, роботи мозку і підтримки зовнішньої краси.


Хімічний склад продукту багатий і іншими корисними елементами:


Калорійність і харчова цінність:



  • білки - 18,5 г;

  • жири - 48,5 г;

  • вуглеводи - 22,5 г;

  • на 100 г продукту - 600 ккал.



Корисні властивості і з якого віку можна дітям


Кешью містить рослинний білок, який добре засвоюється і є основним джерелом енергії і будівельним клітинним матеріалом для м'язів, кісток і сполучних тканин. Користь для м'язової і кісткової системи представляє і високий вміст фосфору, міді, магнію, марганцю, цинку і заліза. Ці елементи підтримують на рівні регенерацію клітин, беруть участь у передачі нервових імпульсів до м'язових волокон, зберігають функцію пам'яті і координацію руху.



  • Інші корисні властивості:

  • зміцнює імунну систему;

  • покращує мікрофлору кишечника і шлунка, нівелює гнильні процеси;

  • знімає запальні процеси;

  • підвищує еластичність стінок судин;

  • нормалізує рівень гемоглобіну;

  • підтримує роботу серцевого м'яза;

  • допомагає відновити сили після важкої фізичної роботи або інтенсивного тренування;

  • нормалізує підвищений тиск;

  • знижує рівень холестерину, попереджає поява тромботичних бляшок;

  • покращує метаболізм;

  • зміцнює зубну емаль, є профілактичним засобом проти інфекцій в порожнині рота;

  • вирівнює тон шкіри;

  • надає здоровий блиск волоссю;

  • зміцнює нігтьові пластини;

  • нормалізує гормональний фон;

  • благотворно впливає на репродуктивну систему.




З огляду на калорійність горіхів, добова норма для дорослих - 12-14 плодів, або 20 г, для людини з недоліком ваги - 25-30 грам. До дитячого харчування потрібно підходити уважно, оскільки ферментативна система дитини не може поки ще перетравлювати і засвоювати важку їжу. Будь-які горіхи потроху починають давати в трирічному віці. Однак більшість педіатрів вважають, що екзотичні продукти, не властиві місцевого клімату, краще давати пізніше, приблизно з шести, а то і з десяти років.


Протипоказання до застосування


Шкода може принести вживання неякісного продукту. Краще віддати перевагу кешью, привезені з країн Південної Америки, де він вирощується в природному середовищі. Якісний горіх володіє рівним тоном забарвлення, не має пошкоджень і підозрілих плям, застояного запаху. Вагітним жінкам слід узгодити норму вживання з спостерігає гінекологом, в період лактації - з дільничним педіатром.


Людям, схильним до алергії, в перший раз слід з'їсти пару ядер, щоб переконатися у відсутності негативної реакції організму. Протипоказано застосовувати кешью в раціоні при наявності каменів у нирках або сечовому міхурі, під час загострення хвороб шлунково-кишкового тракту.


Застосування в медицині


Офіційна медицина рекомендує вживати горіх як профілактичний засіб при таких станах здоров'я:



  • авітаміноз;

  • ослаблений імунітет;

  • захворювання шкіри (псоріаз, екзема);

  • порушений обмін речовин;

  • підвищений рівень холестерину;

  • гормональний збій;

  • вугровий висип;

  • анемія;

  • гіпертонія;

  • збій і мозолів у жінок;

  • хвороби органів дихання;

  • проблеми з потенцією у чоловіків.



Горіх не є самостійним лікарським засобом, відмовлятися від терапевтичного лікування не можна.


У складі продукту є всі необхідні для нормальної функції статевої системи вітаміни і мінерали, зокрема, цинк, селен, сірка та група В. Підтримувати здоров'я і молодість шкіри, волосся, нігтів також можна за допомогою регулярного вживання кешью. У його білку зібрані потрібні амінокислоти, в складі присутній вітамін краси Е, токоферол, вітаміни групи В.


Надає позитивний ефект на здоров'я чоловіків (покращує потенцію і нормалізує активність сперматозоїдів). Відновлює потяг чоловіків до протилежної статі. Потрібно приймати кешью кращим людям - корисні речовини в продукті пом'якшують негативний вплив нікотину на організм.


Кешью містить антиоксиданти і мінерали, що прискорюють процеси регенерації тканин, тому подрібнений в борошно плід використовують як ранозагоювальний засіб.


Горіх кеш'ю в кулінарії


Смак продукту інтенсивний, трохи солодкий, але не нудотний. Він підходить для солодких і несолодких страв як в якості прикраси, так і в якості одного з інгредієнтів. У багатьох кафе і пабах плоди подають до пива або солодких напоїв смаженими в солі або в Карамелізовані вигляді.


Ядра додають в страви:



  • овочеві;

  • з м'яса і птиці;

  • морепродукти;

  • крем-суп;

  • бульйон;

  • соус;

  • зернові каші;

  • салат закусочний і фруктовий;

  • кремові десерти;

  • цукерки;

  • торти і тістечка;

  • морозиво.




Кешью - продукт гідний уваги і любові споживача. Невеликі ядра володіють хорошим запасом потрібних організму елементів, допомагають попередити деякі захворювання.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку