Добриво з кропиви як зробити добриво, як його застосовувати, поради та рекомендації

Як зробити добриво з кропиви


Всі садівники-городники знають - щоб грунт на їх ділянці була родючою і приносила хороший урожай, необхідно користуватися добривами для заповнення поживних речовин, які рослини забирають з землі в процесі росту.


мінеральні можна купити в магазині або на ринку. Вони бувають: складні (багатокомпонентні) або прості (однокомпонентні), універсальні (т. Е. Для всіх видів культур) або для якоїсь однієї, наприклад, тільки для огірків (томатів, перців). Користуватися ними легко, досить лише прочитати інструкцію і зробити все так, як там зазначено. Мінус таких добрив - їх не можна використовувати більше рекомендованої дози, так як це може погано позначитися на врожаї і навіть бути небезпечним для здоров'я. І добрива з магазину коштують грошей.


органічні добрива Проте корисні. Найвідоміші - гній і бур'яни. І якщо з гноєм не все так просто, тому що треба або заводити живність на зразок овець, кролів або корови, то вже бур'янів на присадибній ділянці більш ніж достатньо. Зазвичай з трави роблять компост, скидаючи її в купу, де все перепріває, а потім цю масу вносять в грунт при перекопуванні.


А також з бур'янів роблять настій. Особливо популярна в цьому плані кропива як добриво, адже вона містить масу цінних речовин: Калій, натрій, кальцій, залізо, марганець і ін. Ми звикли, що кропива - це рослина, яку використовують в нетрадиційній медицині як лікарський ,; за допомогою кропиви доглядають за шкірою і волоссям, в кінці кінців, кропиву їдять! І ще вона дуже боляче пече!


Однак, кропива - це ще й відмінне зелене добриво. З неї роблять настій, який при правильному приготуванні і застосуванні просто творить чудеса. Добриво з кропиви виходить насиченим азотними сполуками, що благотворно позначається на зростанні культур. Існує думка, що грунт, полита таким настоєм, привертає дощових черв'яків, які рихлять землю, внаслідок чого збільшується обмін повітря і вологи, і додатково удобрюють її, пропускаючи через себе.


Таким чином, настій з трави кропиви:



  • збагачує грунт, заповнюючи запас поживних речовин, мікро- і макроелементів, необхідних для росту і розвитку рослин;

  • стимулює зростання садово-городніх культур (настій благотворно впливає практично на всі культурні рослини);

  • збільшує кількість зеленої біомаси рослин, зміцнюючи і оздоровлюючи їх;

  • захищає від шкідників (настій з кропиви не любить попелиця);

  • підвищує стійкість до хвороб, особливо до фітофтори, якої особливо схильні до томати та інші культури сімейства пасльонових;

  • настій в цілому оздоровлює і зміцнює культурні рослини.



Як приготувати кропив'яний настій


Щоб приготувати настій з кропиви, зібрані рослини подрібнюють і заливають водою в пропорції 1:10.


Ось кілька порад і рекомендацій:



  • траву рекомендується збирати до того, як з'являться насіння;

  • рукавички повинні бути товстими і щільними, інакше опіки кропивою просто неминучі;

  • тара підійде будь-яка, але краще пластикова, дерев'яна або з глини;

  • для досягнення більшого ефекту воду краще взяти дощову.



Зелену масу складають на дно і ємність наповнюють водою, не доливаючи до краю, інакше частина рідини під час бродіння виллється через край, закривають кришкою.


Щоб поліпшити бродіння, можна використовувати дріжджі (Звичайні пресовані пекарські) або органічну суміш «Байкал», або закваску. Приготувати закваску можна з ферментованого зеленого добрива. Коли одна ємність з настоєм закінчується, залишки переливають в свіжозалитий.


Закваску можна зберігати всю зиму в прохолодному темному місці до наступного року. Для цього залишки добрива зливають в тару, підійде пластикова півторалітрова пляшка з-під лимонаду, і щільно закривають.


Готуватися настій з трави 1-2 тижні, залежно від температури повітря - чим спекотніше, тим швидше добриво з кропиви буде готово. В процесі бродіння рідина треба розмішувати 2-3 рази в тиждень.


Коли настій вже готовий, він має болотний колір. Запах у нього відповідний. Якщо такий аромат зовсім немає можливості терпіти, його можна поліпшити, додавши корінь валеріани.


Як використовувати кропив'яний настій


Взяти 1 л настою і розвести його у відрі води (10 л). Рослини, які потребують підгодівлі, спочатку удобрюють отримати розчин, потім рясно поливають водою. Підживлення проводять раз на тиждень, не частіше. Для боротьби зі шкідниками та профілактики хвороб рослини обприскують. Настій розводять у співвідношенні 1:20 і ретельно обробляють рослини. Це також вважається і позакореневого підживлення, і після неї теж необхідний полив чистою водою.


Які культури можна удобрювати настоєм з кропиви


Незважаючи на чудові якості кропив'яного настою, і у нього є протипоказання.


їм не можна поливати бобові, цибуля і часник, Так як він пригнічує їх ріст.


При підгодівлі капусти є одне але: настій повинен бути не повністю перебродив, а поки він ще зеленого, а не болотного кольору.


На всі інші рослини таке добриво діє сприятливо.


Рецепти приготування кропив'яного настою з добавками


Для збільшення ефективності настою з кропиви можна додати додаткові інгредієнти. Ось кілька рецептів.


Кропива + житній хліб


Наполягають 5-7 днів. Виходить щось на зразок квасу. Таку суміш дуже любить полуниця. Кущі виростають потужні, а ягоди в результаті такої підгодівлі стають більш солодкими.


Кропива + трава


Будь-яка, яка є на городі, але краще кульбаби. Додавання інших видів бур'янів збільшує поживні якості кропив'яного настою. Це універсальний рецепт, що підходить усім культурам.


Кропива + зола


У вже готовий настій додати жменю золи. Така підгодівля особлива ефективна для квіткових культур, вони починають більш рясно цвісти.



  • Не можна додавати берізка польова, він виділяє отруйний токсин, згубний для рослин.

  • Злакові культури. При розпаді вони виділяють спирти, також погано впливають на посадки.


Добриво з кропиви давно вже себе зарекомендувало як ефективна універсальна підкормка і прекрасна заміна агрохімії. Звичайно, приготування органічного добрива своїми руками - це праця, яка вимагає часу і сил, але зате можна бути впевненим, що воно нешкідливе і екологічно безпечне. Та ще й істотно економить сімейний бюджет.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку