Заморожена калина як використовувати, корисні властивості, що можна приготувати з ягід, рецепти
заморожена калина
У зимовий час імунна система через нестачу вітамінів ослаблена і вразлива для застуди. Наші предки видана заготовляли на зиму різні ягоди, які служили не тільки для харчування, але і для лікування різних недуг за рахунок своїх цілющих властивостей. Одна з таких цінних ягід - калина, а один із способів її заготівлі - заморожування. Про це читайте далі в статті.
Як правильно заморозити калину
Перед тим як заморожувати ягоди калини, потрібно їх оглянути і підготувати. Не годяться для заготівлі переспілі і зелені плоди, м'яті і з плямами гнилі. Сировина має бути просушеним після миття, в ньому не повинно бути рослинного сміття: гілочок, плодоніжок.
Для того щоб продукт зберігався тривалий термін, в морозилці повинна бути встановлена температура не нижче -18 ° С. В цьому випадку корисні властивості ягід зберігаються до 1 року. Заморожування і зберігання при -8 ° С зменшить термін до 3-4 місяців.
Відправляти в морозилку сировину краще невеликими порціями, які після розморожування відразу підуть у вжиток. Повторна заморозка для калини згубна: ягоди втратять і форму, і свої корисні властивості.
Щоб заощадити простір в морозильній камері, найкраще заморожувати ягоди на зиму в целофановому пакеті, розподіливши їх тонким шаром. Для цього в супермаркетах продаються пакети з зіп-застібками. Можна також придбати невеликі пластикові контейнери.
Правильна заморозка калини не дає плодів склеїтися. Для цього на полиці в камері тонкий шар ягід потрібно розсипати на обробну дошку і залишити на 40-60 хвилин. Коли ягоди схопляться морозом, їх можна помістити в підібрану тару.
Корисні властивості і шкода
У плодів калини багатий хімічний склад, особливо цінний вітамін С - його в 2 рази більше, ніж у лимоні. Чай, відвар і морс з калини здатні заповнювати баланс вітамінів і мінералів, підвищувати захисні сили організму.
Калій та магній в складі ягід зміцнюють серцевий м'яз, при регулярному прийомі служать профілактикою від ішемії, інсульту.
Залізо, марганець і мідь - основні учасники кровотворення, очищають судини, покращують їх еластичність.
Ці елементи підвищують кількість гемоглобіну, зменшують кількість шкідливого холестерину. Ліки на основі плодів допомагають нормалізувати підвищений тиск і пульс.
Фосфор і кальцій важливі для регенерації та ділення клітин кісткової тканини, для міцної і здорової зубної емалі, еластичності м'язів і рухливості суглобів. Йод, цинк і вітаміни А, Е, К, Р покращують роботу ендокринної системи і наднирників.
Корисні властивості елементів нормалізують вироблення гормонів, що позитивно позначається на гормональному фоні і репродуктивної функції. Калину не дарма називають жіночої ягодою: її відвари і настої в народній медицині застосовують для лікування жіночої сечостатевої системи.
Продукт допомагає при лікуванні захворювань матки, регулює цикл і зменшує больовий синдром при критичних днях. Основним лікувальним ефектом цієї рослини вважають допомогу в лікуванні застуди і захворювань органів дихання і носоглотки.
- Калина проявляє наступні властивості:
- в'яжучий;
- відхаркувальний;
- антибактеріальну;
- болезаспокійливий;
- заспокійливе;
- жарознижуюче.
Втім, крім користі, калина може завдати шкоди, якщо є проблеми зі здоров'ям або зловживання ягодою.
- З обережністю використовують калину при таких станах:
- вагітність;
- артрит, артроз та інші хвороби суглобів;
- гіпотонія;
- гастрит;
- панкреатит;
- виразка органів шлунково-кишкового тракту;
- тромбофлебіт;
- захворювання печінки і нирок.
Вагітним перед вживанням потрібно проконсультуватися з лікарем, оскільки калина містить елементи, що впливають на гормональний фон.
Гіпотоніки при зловживанні ризикують знизити артеріальний тиск до критичного.При хворобах суглобів ягоди також можуть зіграти злий жарт з пацієнтом, перенаситив організм кислотами, що ускладнить стан ще більше.
Та ж ситуація з хворобами шлунково-кишкового тракту - надлишок аскорбінової кислоти посилить подразнення слизових оболонок, які і без того порушені.
Заморожена калина в косметології
У домашній косметології використовують як свіжі, так і заморожені ягоди.
- Кашка і сік підходять для приготування маски і тоніка, що володіють корисними діями для шкіри:
- Зволожують і живлять, надають шкірі м'якість і бархатистість.
- Відбілюють, усувають пігментацію.
- Вирівнюють колір обличчя.
- Підтягують овал обличчя, розгладжують мімічні зморшки.
- Усувають набряки і мішки під очима.
- Відновлюють ліпідний обмін.
- Матують шкіру, нормалізує роботу сальних залоз.
- Очищають пори, усувають прищі і вугрі.
- Прискорюють регенерацію клітин.
Що можна приготувати
На зиму з калини можна приготувати багато різних заготовок. Нижче представлені найбільш популярні і нескладні рецепти.
Коментарі
Дописати коментар