Кавун Астраханський опис і характеристика сорту, вирощування і догляд, особливості плода, фото

Опис і характеристика сорти кавуна Астраханський



Відомий сорт кавуна Астраханський створений селекціонерами під керівництвом К. Е. Дюпіна. Мета селекції в цьому випадку - вивести сорт з ідеально круглою формою плодів і високими смаковими якостями, чому і відповідає Астраханський. Наша стаття розповість про те, як виглядає плід розглянутого сорту, як виростити кавун в теплиці і на відкритій ділянці, про правила агротехніки, а також про те, як визначити строки збирання врожаю.


Опис і характеристика сорту


Кавун Астраханський включений в Держреєстр селекційних рослин в 1977 році і до цих пір не втратив популярність. Сорт рекомендований для вирощування на Уралі, Північному Кавказі, в Поволжі.


Вирішити питання, як відрізнити Астраханський від інших сортів, допоможуть такі відмінні характеристики:



  • середньостиглий, з терміном визрівання 70-80 днів;

  • плід круглий, товстошкірий, з чергуванням розмитих смуг темно-зеленого і світлого кольору;

  • вага плода - 6-8 кг;

  • дозріває в кінці серпня;

  • зберігання до двох місяців, без втрати смакових якостей;

  • врожайність - 50 т / га;

  • сильно розгалужена коренева система з центральним метровим коренем, бічні корені розташовуються на глибині 20-30 см;

  • стебло ліанообразниє стелеться, довжиною до 4-5 м, розгалужений з бічними пагонами;

  • листя розрізні, сіро-зелені, молоде листя опушені;

  • м'якоть дрібнозерниста, яскраво-червона, солодка на смак, соковита з вакуолями соку;

  • сухе насіння темно-коричневого кольору;

  • невибагливий в догляді, можна вирощувати в теплиці і на відкритій ділянці;

  • стійкий до захворювань баштанних культур.



Переваги і недоліки



  • Переваги сорту:


  • зрілий кавун солодкий і соковитий;

  • привабливий зовнішній вигляд з яскравим забарвленням;

  • вирощування в критій теплиці і на відкритій ділянці;

  • стійкість до посухи і хвороб баштанних культур;

  • високоврожайний сорт;

  • транспортабельний;

  • невибагливість у вирощуванні;

  • довгий термін зберігання;

  • недорогий посівний матеріал і наявність в широкому продажі;

  • висока рентабельність.





  • До недоліків сорту можна віднести:


  • необхідність додаткового догляду при вирощуванні;

  • вимогливість до сухого і жаркого клімату;

  • збільшення витрат через внесення підгодівлі і добрив.





Оптимальні терміни для вирощування


Вирощування кавуна проводять розсадним і безрассадним методом. Щоб визначити оптимальні терміни посіву на розсаду, необхідно розрахувати його за такою формулою:



  • останні заморозки для регіону вирощування - наприклад, середина травня;

  • вік сіянців - 30 днів;

  • попереднє замочування - 7 днів.



З розрахунку виходить, що посів потрібно проводити на початку квітня. Таку формулу застосовують і при вирощуванні в теплиці, і на відкритій ділянці. Якщо сіянці висаджують під укриття, то посів можна проводити на 7 днів раніше.


Насіння в відритий грунт висівають теж в залежності від погодних умов - необхідно, щоб земля прогрілася і не було загрози заморозків. Зазвичай сівши починають в травні.


Підготовчі роботи


Підготовчі роботи при вирощуванні кавунів полягають в підготовці ділянки під баштан і насіння до сівби.


Вибір і підготовка ділянки


При виборі ділянки під посіви необхідно врахувати наступні фактори:



  1. Кліматичні умови - жаркий і сухе повітря, низька зволоження.

  2. світло. Після появи 5-6 листа необхідна висока освітленість і світловий день 12 годин. Плоди не зав'язуються при тривалому світловому дні, зростання рослини сповільнюється при освітленні менше 8 годин.

  3. Грунт - культура не любить глинисті грунти з надлишком вологи і високою кислотністю. Краща грунт - легка піщана і пустельна, добре оброблена цілинний. Кислотність грунту - 6,6-7 рН. Підготувати ґрунт необхідно з осені, внісши перегній і мінеральні добрива, які містять калій, фосфор, азот і магній.

  4. сівозміну. Повторні посіви кавунів на ділянку проводяться через 3-4 роки. Найкращими вважаються ділянки, де росли пшениця, трави, кукурудза, люцерна, коренеплоди, цибуля, капуста, бобові. Слід уникати місць посадки після пасльонових і баштанних.


Найбільш солодкі кавуни виростають на сухому і жаркому місці, тому можна вибрати ділянку на прогріваються буграх. Чорноземні грунти можна розбавити навпіл річковим піском.


Ділянка повинна бути захищена від північних і західних холодних вітрів і протягів посадками високорослих культур або огорожею, підготувати грядки для кавунів на південній або південно-східній стороні.


підготовка насіння


При рассадном і безрассадном способі посіву насіння бажано попередньо проростити. Куплені насіння, як правило, оброблені і підготовлені до посадки.


В іншому випадку підготовку насіння слід провести самостійно:



  • насіння замочити в розчині «Епін Екстра» або в рожевому розчині марганцівки на 12 годин для розм'якшення оболонки і знезараження;

  • після закінчення часу насіння помістити у вологу тканину, накрити плівкою і поставити в тепле місце (+ 28 ° С) на 4-5 днів, не допускаючи пересихання тканини;

  • НЕ пророслі насіння можна пролити водою + 50 ° С ... + 60 ° С.



При появі перших паростків можна приступити до посадки або в розсадні ємності, або безпосередньо в грунт.



способи вирощування


У південних широтах з сухим і спекотним літом кавуни висівають насінням на відритий ділянку, в інших регіонах бажано використовувати теплиці для успішного визрівання плодів. Для отримання раннього врожаю бажано використовувати розсадний метод.


розсадним способом


Вирощувати розсаду можна для подальшої висадки на відкриту ділянку і в теплицю.



  • Плюси рассадного методу:


  • отримання плодів на 1-2 тижні раніше;

  • результативне використання насіння;

  • зниження ризику випрівання сходів;

  • однорідна глибина висадки в грунт.






  • мінуси:


  • економічні витрати;

  • пошкодження рослин при пересадці;

  • слабша система коренів.




Для вирощування розсади необхідні:



  • субстрат без бур'янів і шкідників;

  • відповідні режими температури, освітленості і вологості;

  • підгодівлі;

  • загартовування і полив.



терміни посадки


При виборі термінів посіву насіння слід враховувати період вегетації Астраханського кавуна. Для закритого грунту і вирощування розсади насіння можна висівати з кінця березня до середини квітня.


технологія посадки


Коренева система кавуна дуже чутлива до пересадки, тому сіяти насіння бажано в ємності, які в подальшому можна використовувати для перевалки розсади в грунт, наприклад, в торф'яні стаканчики.


Насіння по одному сіють у вологий субстрат на глибину 1,5-2 см, ущільнюючи і поливаючи невеликою кількістю води. Надалі поливають розсаду при пересиханні субстрату.


При температурі + 25 ° С ... + 30 ° С насіння проростуть на п'ятий день.


Догляд за розсадою


Догляд за розсадою - це запорука майбутнього успішного врожаю, і його має забезпечити виконання таких заходів:



  1. полив. Розсада потребує рідкісному, але рясному поливі теплою і відстояною водою при просиханні грунту на 1-1,5 см. Перед висадкою в грунт частоту поливу зменшують.

  2. Освітлення і температура. При появі перших паростків розсадні ємності виносять на сонячне місце з температурою + 18 ... + 20 ° С. Через тиждень їх можна переставити в більш тепле місце з температурою + 24 ... + 25 ° С. Розсада має тенденцію витягуватися в сторону світла, тому ємність періодично повертають. При недоліку освітлення її необхідно підсвічувати фітолампи. Оптимальний температурний режим теплиці повинен бути + 25 ... + 26 ° С.

  3. загартовування. За два тижні до висадки на грунт розсаду починають гартувати, виносячи на свіже повітря, поступово збільшуючи час прогулянки і знижуючи частоту поливів. Загартовані сіянці набувають стійкості до холоду, посухи, активніше нарощують коріння.

  4. внесення добрив. Першу підгодівлю проводять через тиждень після перших сходів, другу - за тиждень до висадки в грунт. Потреба в добриві можна визначити за зовнішнім виглядом сіянців - повільне зростання, скидання листя, витягнутий і слабке стебло. Можна скористатися готовими добривами для розсади згідно з інструкцією ( «Агрікола», «Форвард»).



Перед висадкою на постійне місце сіянці бажано обробити біостимуляторами ( «Циркон», «Радіфарм») для подолання стресу рослини при пересадці і кращого вкорінення. Процедуру слід повторити через тиждень.


Висадка розсади в грунт


У теплиці і на грядках місце під розсаду слід підготувати заздалегідь: грунт перекопують, формують лунки 80 × 80 × 20 см, які заповнюють перегноєм, золою, піском і присипають шаром землі в 2 см.


Розсаду висаджують у ґрунт у віці 3-5 тижнів за умови стійкої теплої погоди, злегка заглиблений. Глибина посадки - 6-10 см, відстань між паростками - 80-100 см.


Відразу проводять полив для ущільнення грунту і кращого вкорінення. Грядки з розсадою мульчують або вкривають плівкою. Наступний полив проводять через два тижні.


Насінням відразу в грунт


Прямий посів насіння в грунт - найекономічніший метод обробітку кавунів.


Грунт під посіви повинна бути повітро-і вологопроникність, грядки забезпечені хорошим дренажем. Посів проводять при стійко теплій погоді з денною температурою + 14 ... + 20 ° С і добре прогрітій грунтом (+ 12 ° С), коли мине загроза заморозків. Зазвичай це середина - кінець травня.


Лунки під насіння удобрюють перегноєм, присипаючи землею (близько 10 см).


Відео: Посадка кавунів насінням у відкритий грунт


Міжряддя повинні бути шириною 1-1,5 м, відстань між лунками - 80-100 см. Посів аналогічний тепличному варіанту, але при появі сходів їх направляють в різні боки. У теплиці сходи підв'язують, формуючи вертикальні батоги.


Насіння укладають по 2-3 штуки в лунку, злегка приминаючи. Глибина посіву насіння - 3-6 см в залежності від типу грунту (на легких - глибше, на важких - дрібніші). Грунт в лунках повинна бути добре зволоженою. Посів бажано провести до полудня.


Глибина посіву залежить від меліорації земель:



  • на зрошенні - 4-5 см:

  • на богарі (без поливу) - 6-8 см.


Витрата насіння - 15-20 штук на 10 м².


Насіння сходять на 8-10 день. На легких піщаних грунтах сіянці сходять на 10 днів раніше, ніж на чорноземі. Насіння сходять повільно і нерівномірно з холодної грунту, що призводить до складності в догляді і неоднорідного врожаю.


особливості догляду


Головні правила при вирощуванні баштану - зволожити, удобрити і забезпечити догляд. Подальший догляд зводиться до проріджування сходів, поливу, розпушування, прополюванні та підгодівлі.


Світлолюбна культура не виносить затінення і загущення посадок. В одній лунці має залишитися по одному паростку - не більше трьох рослин на 1 м².


Мульчування посадок мульчею (4-5 см) або плівками забезпечує:



  • зниження росту бур'янів;

  • збереження тепла в грунті;

  • утримання вологи в грунті;

  • отримання врожаю на 7-10 днів швидше.



Ефективне запилення відбувається за допомогою бджіл і комах і теж підвищує врожайність і якість кавунів. Рекомендується розташовувати поблизу баштанних посадок додаткові вулика під час цвітіння і не застосовувати дощування.


Особливість вирощування в теплиці полягає в тому, що кожна квітка при відсутності комах доведеться запилювати самостійно. Штучне запилення проводять вранці, при температурі не вище + 18 ... + 20 ° С.


Своєчасна прополка не дозволить бур'янам відбирати у стебел кавуна корисні речовини, усуне затінення, знизить ризик розвитку захворювань. Разом з бур'янами видаляють пошкоджені і слабкі пагони.


норми поливу


Коренева система кавуна має велику всмоктуючої здатністю навіть при низькому (6%) зволоження грунту - цим пояснюється посухостійкість культури. Однак для отримання високих і якісних врожаїв полив кавуну необхідний.Для отримання заявленої врожайності Астраханського (50 т / га) кавуну потрібно 160 л води.


Найбільше вологи потрібно рослині в фазі цвітіння і формування зав'язей. Але надлишок вологи (в грунті, повітрі) уповільнює зростання і знижує цукристість. Оптимальне співвідношення вологості грунту - до 80%, повітря - до 60%.


Існує три види зрошення баштану:



  • зрошення по канавках вздовж посівів;

  • крапельне зрошення дозволяє економно використовувати воду, водорозчинні добрива;

  • дощування дає можливість рівномірно розподіляти воду по полю.


Правильний вибір режиму зрошення - суттєвий фактор при вирощуванні кавуна:



  • фаза зростання і цвітіння - полив не рідше ніж один раз на 5-7 днів;

  • фаза утворення зав'язей і розвиток плодів - частоту і обсяг поливів зменшують;

  • фаза дозрівання плодів - за 10 днів до збирання врожаю поливи припиняють для прискорення дозрівання і набору цукристості;

  • зрошення проводять теплою водою.



Раціональне та збалансоване застосування добрив здатне вдвічі підвищити врожайність, а цукристість плодів - на 2-3%.


Проведення підгодівлі в різні періоди зростання і розвитку кавуна:



  1. початок цвітіння. Проводять першу підгодівлю в поливальні канавки, коли батоги виростуть до 40 см - стимулятор росту «Спідфол Амино Цвітіння і Плодоношення», розчин гною в співвідношенні 1:10, азотні і калійно-фосфорні добрива.

  2. формування зав'язі. Друга підгодівля - «Террафлекс», «Грін», «Плантафол», «Мегафол», «Террафлекс Універсал».

  3. формування плодів (За місяць до дозрівання). Третя підгодівля - нітрат кальцію (кальцієва селітра).


Підживлення поєднують з черговим збільшити обсяги виробництва. Комплексні водорозчинні добрива ( «Новалон», «Агро Нова», «Радіфарм») зручно використовувати при краплинному зрошенні.


Живильні засоби бажано чергувати, щоб уникнути накопичення елементів в грунті. Всі препарати слід використовувати згідно з інструкцією і нормам споживання.


Формування куща і прищіпка


Формування батогів кавуна залежить від регіону вирощування, адже ця процедура спрямована на створення умов визрівання зав'язі:



  • в північних областях бажано залишити 1-3 зав'язі і прищипнуть батіг;

  • в південних регіонах можна залишити 5-6 плодів в силу довгого і спекотного літа.


Батіг прищипують через 15 см від останньої зав'язі, залишивши після плода 3 листа. Формування проводять при досягненні плодом розміру яблука. Бічні і пошкоджені пагони теж видаляють. Щоб уникнути загущення посадок рослина формують в одне стебло, видаляючи пасинки.


Особливість Астраханського сорти полягає в тому, що жіночі квітки з'являються тільки після кожного восьмого листа, а перший - після вісімнадцятого. Це необхідно враховувати при формуванні батоги.


Шкідники і хвороби


Основні методи боротьби із захворюваннями кавуна - це дотримання правил сівозміни, обробка насіння перед посівом, використання стійких сортів, яким і є сорт Астраханський.



  1. Профілактикою захворювань служить обробка бордоською рідиною в фазі викиду батогів і формування зав'язей, фитогормонами «Епін» (під час дощу і холоді) або «Цирконій» (при посухи).

  2. антибактеріальне обприскування ( «Фітоспорін М», «Байкал», «Гаупсин», «Тріхофіт», «Трихопол», «Метронідазол») застосовують після появи 7-9 листків до появи плодів, щоб уникнути поразки кореневої системи рослин шкідниками.

  3. Зупинка росту плодів, чорні, руді або червоні плями на стеблах і листках, листя надламана і обпадають - ознаки антракноза (Рекомендована обробка фунгіцидами відповідно до інструкцій).

  4. проти несправжньої борошнистої роси - фунгіцид із системними властивостями «Превікур» і «Превікур Енерджі».

  5. при бактеріоз, фузаріозного в'янення - обробки фунгіцидами ( «Швидкість», «Фундазол», «Децис») згідно з інструкцією.

  6. поразка попелиць, трипсів - спеціальні сучасні інсектициди ( «Арріво», «Децис», «Карате», «Фастак», «Ф'юрі», «Цимбуш», «Ціткор», «Шерпа») або народні засоби (обприскування настоєм часнику або золи).

  7. проти поразки павутинним кліщем - ефективні засоби групи акарицидів ( «Масай», «Аполло», «Оберон»).

  8. Захистом від птахів може служити натягнута на кілочки касетна стрічка, яка своїм шелестом відлякає їх.

  9. Уповільнення росту рослини, скручуються і обпадають нижні листки, набуваючи червонуватого або ліловий забарвлення, дрібнішають плоди і квітки - ознаки нестачі магнію. При цьому слід застосовувати сульфат магнію, через 5 днів обприскати «Феровіта» для закріплення результату.



Правила збору і зберігання врожаю


Термін збирання кавуна Астраханський визначається особливостями вегетації, яка триває 80 днів.


Таку точність природні умови забезпечити не можуть, тому доводиться визначати стиглість і час прибирання кавунів за ознаками:



  • підсихання плодоніжок і вусиків;

  • потріскування кавуна при стисненні;

  • глухий відгомін при постукуванні.



Плоди акуратно, уникаючи пошкодження шкірки, збирають у міру дозрівання, відриваючи, а ще краще зрізуючи з батогів разом із плодоніжкою. Періодом масового збору є кінець серпня - початок вересня. Збір краще організувати за тиждень до остаточної стиглості, що забезпечить максимальні смакові якості і терміни зберігання.


Свіжозібраний кавун бажано вжити протягом 2-3 тижнів.



  • температуру + 4 ... + 8 ° С;

  • вологість близько 80%;

  • хорошу вентиляцію і суху підлогу;

  • відсутність прямих сонячних променів;

  • відсутність інших овочевих і фруктових культур (картоплі, буряка, яблук).



Існують і інші способи зберігання, які дозволяють збільшити терміни на кілька місяців і подавати зібрані кавуни до новорічного столу:



  • підвісити плоди в сітках по одному, уникаючи торкання підлоги і стін;

  • розкласти плодоніжками догори на полицях, покритих соломою;

  • ємності для зберігання викласти висушеним лісовим мохом;

  • зберігати в ємностях, повністю засипавши попелом;

  • зберігання в парафіні (шар в 1 см).


Кавуни на зберіганні періодично слід оглядати на предмет псування і видаляти пошкоджені.


Сам плід не виносить температури нижче нуля, але м'якоть, очистивши від кісточок і корок, можна заморозити і зберігати в морозильнику.


Корисні рекомендації


При вирощуванні і вживанні кавунів можна скористатися корисними порадами та рекомендаціями обізнаних городників і фахівців:



  • для кращого запилення поруч з кавунами можна посадити рослини-медоноси або обприскати посадки водою з медом і цукром;

  • додаткове тепло на баштані можуть забезпечити пляшки з водою, розкладені поруч з зав'язі - нагріваючись на сонці, вони буде віддавати частину тепла плодам;

  • щоб позбутися від нітратів, досить зрізати скоринку і частина (2-3 см) м'якоті;

  • на баштані кавуни слід перевертати в міру дозрівання, щоб під ними не накопичувалось волога і не почалося гниття;

  • перехресне запилення може пошкодити врожаю, тому не варто садити поруч різні сорти гарбузових культур;

  • чотири середніх шматка забезпечать організм денною нормою вітаміну С;

  • крім свіжого споживання можна заготовити про запас солоні кавуни, цукати, нардек - кавуновий мед;

  • кавунове насіння не варто відправляти в відходи - вони володіють багатьма корисними властивостями;

  • при вживанні кавуна корисно пити багато мінеральної води, так як через сечогінного ефекту з організму вимиваються мінеральні речовини;

  • на розрізі у якісного кавуна видно цукрові крупинки, глянсовий зріз говорить про погану якість;

  • ступінь стиглості кавуна можна визначити за такими ознаками - суха плодоніжка, характерний тріск при стисненні, велика жовта пляма від прилягання до землі, яскраве забарвлення.



Розглянувши всі особливості кавуна сорту Астраханський і з огляду на кліматичні умови свого регіону, ви зможете вибрати правильний спосіб вирощування цих рослин - на ділянці або в теплиці, а нагородою за докладені зусилля стане рясний урожай.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку