Соус з сливи покрокові рецепти заготовок на зиму, особливості зберігання
Найсмачніші рецепти заготовок соусу з сливи на зиму
Для багатьох зливу асоціюється тільки з ароматним кисло-солодким чорносливом, а також різноманітними кондитерськими блюдами і солодкими напоями. Однак мало хто знає, що цей фрукт досить успішно застосовується жителями Китаю, Кавказу та інших країн для виготовлення пряного соусу з солодким присмаком. Його вдало поєднують з м'ясом, овочами, сирами, а також використовують як ароматну пряність для будь-яких страв. У статті розглянуті найбільш популярні рецепти сливового соусу Ткемалі (Tkemali) в класичному вигляді, а також у всіляких варіаціях, з покроковою інструкцією і фото.
Вибір і підготовка інгредієнтів
Приготування якісного страви залежить від безлічі факторів і часто є наслідком копіткої підходу до процесу ще на етапі вибору інгредієнтів. І не секрет, що для приготування сливового соусу ця умова також можна застосувати. Головним секретом цього кавказького страви є всього два інгредієнти.
Перш за все, щоб зробити таку заправку смачно, потрібно ретельно підійти до вибору основи - слив. традиційно класичний рецепт сливової заправки передбачає використання особливо пряних плодів сорту Ткемалі, Завдяки яким блюдо і отримало свою всесвітньо відому назву. Без них гострий і пікантний продукт по справжньому грузинському рецептом неможливий. Пов'язано це з особливими смаковими властивостями плодів рослини, які безпосередньо і впливають на кінцевий смак приправи.
Це ароматні, але в той же час досить кислі фрукти, які при кулінарній обробці і стають тієї кисло-солодкого родзинкою, здатної ідеально доповнити будь-яку страву. За своєю суттю цей вид рослин є різновидом аличі, яка виростає в окремих регіонах Євразії. Замінювати її можна практично будь-якими їстівними плодами рослин роду Слива, однак найкраще для Ткемалевого соусу підходить так званий китайський вид слив, що відрізняється особливо кислим смаком, тому сьогодні цей соус є у всіляких смакових і колірних варіаціях.
Наступним секретом класичного рецепту є омбало. Це спеціальна спеція, яка представляє собою одну з різновидів м'яти. Вона у великій кількості росте на території Грузії, однак готувати страву з неї виходить далеко не у всіх, так як в інших широтах омбало придбати не просто. Замінити цю спецію можна будь-який інший м'ятою, Однак аналог при цьому не повинен надавати сливової приправі різкий аромат і гірчинку.
Підготовка фруктів до кулінарній обробці досить проста. Спершу їх потрібно ретельно вимити під прохолодною проточною водою і просушити. Далі з м'якоті слід видалити кісточку, після чого можна приступати до вареної соусу. Якщо ви хочете відкласти підготовку, плоди потрібно помістити в холодильник. Заморожувати при цьому їх не рекомендується, так як м'якоть втратить свій смак і аромат.
Покрокові рецепти заготовок соусу зі слив на зиму
Якісний Ткемалі вважається ідеальною м'ясної і овочевою заправкою, яка холодною зимою може подарувати річну свіжість. У кулінарії відомо безліч рецептів цього блюда, тому, крім класичного темно-бордового кольору, можна зустріти підливу червоного і навіть жовтого кольору. Далі розглянуті тільки найбільш успішні для домашнього використання рецепти.
Коментарі
Дописати коментар