Дубовик опис і фото, причини зникнення, їстівний чи ні

Дубовик: зовнішній вигляд і будову, токсичність


Одним з рідкісних представників грибного царства є оливково-бурий Дубовик. Тому він дуже бажаний трофей для любителів тихого полювання. Представляємо вашій увазі його докладний опис з фото.


Зовнішній вигляд і будова


Boletus luridus (Він же оливково-бурий Дубовик, Поддубнік, Синяк, брудно-бурий Болетус) - це умовно-їстівний (Т. Е. Що містить невелику кількість отруйних речовин) гриб належить роду Боровик, сімейства болетових і відноситься до другої категорії по поживно-смаковими якостями.


Плодове тіло агарікоідное складається з капелюха і ноги. Гіменофор (нижня частина капелюхи) - трубчастий, пористий. Капелюх у нього близько 20 см в діаметрі, в формі напівкулі або опукла, в процесі росту може стати більш плоскою, схожою на подушку.


Колір капелюхи може змінюватися, але в основному він світло-зелений з бурим відтінком. Шкіра капелюхи оксамитова, суха, при вологій погоді може стати слизової. Якщо до неї доторкнутися, то на поверхні залишаться темні сліди.



М'якоть жовто-лимонного відтінку, щільна. При зламі дуже швидко набуває спочатку синій колір, потім бурий. Смак і запах не виражений. Трубки спочатку жовтого, з часом оливкової або зеленого кольору, вони вільні, довжиною до 3,5 см. Пори дрібні, червоні, при натиску стають синього відтінку.


Між капелюхом і трубчастим шаром є помітна, при зрізі, плямиста прошарок червоного кольору. Нога в формі веретена, виростає близько 15 см в довжину і 6 см в діаметрі, з бульбоподібним ущільненням біля основи і звуженням біля капелюхи, щільної консистенції. Колір оранжево-жовтий під капелюхом і червоно-коричневий знизу.


Покрита сітчастим малюнком з опуклими подовженими петлями бурого або червоного кольору. Спори дрібні і гладкі, в формі веретена, червоно-коричневого відтінку. Споровий порошок може бути від оливкового до бурого кольору.












мінливість


Колір гриба з віком змінюється: капелюх зі світло-жовтого до темно-коричневого, з жовто-червоними краями; нога посередині може покритися плямами червоного кольору і стати зеленої біля основи.


В яких місцях ростуть і поширюються


Оливково-бурий Дубовик теплолюбний представник царства грибів. Росте він на вапняних грунтах в листяних і змішаних лісах, Рідше в хвойних, на добре освітлених і прогрітих місцях. Перевагу віддає дубів, Буків і липам, іноді росте біля беріз.


В основному його можна зустріти в Європі, на Кавказі, рідше в південній частині Далекого Сходу і Західного Сибіру, ​​рідко, але буває на території Ленінградської області. Під березами росте в Красноярському краї. Сезон плодоношення припадає на липень - вересень, пік дозрівання в серпні місяці. При сприятливих погодних умовах може з'явитися в травні, а восени рости до жовтня.


Кращий час для збору хворіти - раніше ранок, в цей період вони свіжі і пружні, що дозволяє їм довше зберігатися в свіжому вигляді.


причини зникнення


На думку вчених, рідкісним цей вид став через людський фактор. Неконтрольований масовий збір, вирубка лісів і забруднення навколишнього середовища - є основними причинами зникнення цього виду грибів. Так, наприклад, в 2012 році Дубовики занесли до Червоної книги Красноярського краю.


Хімічний склад


Ці гриби з багатим і насиченим хімічним складом.


А саме:


  • білки;

  • вуглеводи - фруктоза і глюкоза;

  • жири - насичені і поліненасичені жирні кислоти, кампестерол;

  • мінерали - натрій, калій, кальцій, цинк, фосфор, магній, залізо, мідь, селен, марганець;

  • вітаміни - С, D, фолієва, пантотенова і нікотинова кислоти, токоферол, кальциферол і ін .;

  • амінокислоти - лейцин, гліцин, лізин, аргінін та ін .;

  • антибіотик - болетол.




токсичність


З огляду на, що в складі Поддубніка є мала кількість отруйних речовин, його потрібно правильно термічно обробити перед приготуванням.


Робиться це в такий спосіб:


  1. Очищені гриби необхідно ретельно промити під проточною водою.

  2. Опустити в киплячу підсолену воду, варити не менше 15 хвилин.

  3. Потім відвар злити (ні в якому разі не застосовувати його для приготування страв, т. К. Там міститься велика кількість токсинів).

  4. Гриби ще раз добре промити під струменем води і віджати.

  5. Залити холодною водою, довести до кипіння, проварити ще не менше 5 хвилин.

  6. Воду злити, гриби промити і можна готувати згідно з рецептом.



Застосування в кулінарії і медицині


Після термічної обробки Поддубнікі можна смажити, маринувати, консервувати, сушити і т. Д. Їх використовують для приготування ікри, начинки пирогів, готують смачні суфле і супи. Любителі грибних ласощів обов'язково знайдуть їм застосування.



  • Лікувальні властивості зумовлені багатим хімічним складом:

  • нормалізація кров'яного тиску і серцево-судинної системи в цілому;

  • очищення організму від токсинів і продуктів розпаду;

  • стимуляція роботи імунної системи;

  • поліпшення стані епидермиса, волосся і нігтів;

  • підвищення потенції і сексуального потягу;

  • стимуляція загоєння ран.





У складі Дубовика є болетол, антибіотик, який застосовується в боротьбі з бактеріями, що допомагає при загальній слабкості і нудоти.


Збирайте гриби правильно, зрізайте їх акуратно ножем, щоб не зіпсувати грибницю. Вирушаючи до лісу будьте обережні, адже в заростях можуть бути змії або дикі тварини. Якщо ви стали щасливим володарем такого рідкісного гриба, як оливково-бурий Дубовик, дотримуйтеся правил приготування і насолоджуйтеся улюбленими рецептами.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку