Баклажан посадка і догляд у відкритому грунті розсадним і безрассадним методами
Баклажан: посадка і догляд у відкритому грунті, сорти
Чимале значення несе в собі також виконання сівозміни: вирощування баклажанів, посадка і догляд у відкритому грунті переважно в сусідстві з перцевої і помідорною культурою, але тільки не після цих овочів.
Загалом, після вирощування пасльонових, баклажанну рослинність допускається розсаджувати лише через три роки.
Попередниками для даного овоча будуть майже всі інші овочі.
Відмінно себе почувають фіолетові після різних овочевих культур: морквяної, огіркової, лушпиння, ранньої капустяної, а також після бобів і баштанних культур.
Загальні вимоги
Баклажанну культуру відносять до пасльонових, але висадка і вирощування її в незахищеною землі має особливі тонкощі і має на увазі цілий перелік істотних нюансів:
- Фіолетові потребують більшої теплі, ніж томатна і перцева культури: якщо температурний режим нижче кімнатного температурного режиму, запилення баклажанної культури і зростання її плодів зупиняються.
- Різкі похолодання баклажанная рослинність не виносить. Більшою мірою це відноситься до молоденьких сіянців, висаджені по весні.
- За дефіциту вологи квітконоси з рослинності спадають, а плоди знаходять спотворені формати.
- Баклажанної культурі потрібен яскравий, але нетривалий світловий день, який становить не більше 12 годин.
- Дуже потребують фіолетові овочі в родючості грунтів. Відмінними виростають на легких ґрунтах.
готуємо гряду
Гряду під них краще розташувати на захищеній від вітрів, сонячної території, без бур'яну.
Баклажани відкритому грунті
Краще, якщо місцевість з переважанням суглинку або супіщаних, їх дуже люблять фіолетові представники. Що ж робити, якщо грунту переважають інші:
- При переважанні в більшій мірі важких грунтових складів, треба під час копання в осінній період розбавляти загальний склад землі перегнійним і торф'яним складом. Подарувати грунті велику легкість допомагають тирса, пісок з річок або нарізана солома під перекопування по осені.
- Якщо склад піщаний, потрібно добавка глинистого і торф'яного складу і ще тирси.
- У торф'яну основу додають дернової склад з перегноєм.
За осені додають свіжий гній. Це процедура вплине на підвищення родючості грунту, а ось по весні потрібно додати тільки гнойовий склад гарненько перепрілий, в іншому випадку всю енергію рослинність витратить на формування зелені, і виникне ризик не побачити плоди зовсім.
При рассадной процедурі висадки баклажанної культури в землю, треба її підготувати ще з осінньої пори, скопати на 30 см. Вглиб. А ще, додавши корисні добавки з калієм, суперфосфатом, сечовиною і ліквідувавши бур'ян.
У квітні ліквідують решту бур'ян, личинок шкідливих комах і перекопують землю. Краще робити ці заходи після того, як пройшов дощ, щоб вологість в грунті зберігалася більш тривалий час.
Під баклажан потрібна гряда, висота якої складе близько 30 см., А ширина - не більш одного метра. Довжина гряди неважливо важлива, вибирається на свій розсуд. Готову гряду розрівнюють і зрошують грунт розчином коров'яку, краще в гарячому вигляді.
розсадний спосіб
У кліматичному режимі Росії краще вирощувати баклажанну рослинність через розсадну методику, обираючи при цьому ранні сортові види, щоб у них був шанс встигнути визріти в умовах недовгого літнього періоду.
Насіння перед висадкою потрібно продезінфікувати розчином марганцю, провести обробку температурним підвищеним режимом, витримавши в окропі близько 20 хвилин, і далі проростити.
Грунт під розсаду потрібно підготувати, змішавши родючий гумус, перегній і піщаний склад з розрахунку 5: 3: 1.
На додаток вносять фосфор, калій і азот. Розсаду овоча слід регулярно зрошувати.Посіявши сіянці в ящички з почвогрунтом, їм необхідно створити температурний режим +25 до початкового прокльовування сходів, далі на тиждень температурний режим знизимо до +16 в денний час до +13 в нічний. Потім рослини ростуть при температурному режимі від +18 при похмурих погодних умовах до +28 при сонячні дні. Перед висадкою на постійну територію зростання в гряду, сіянці треба загартувати близько півмісяця, тим самим вони плавно звикнуть до вулиці.
Рослинність неодмінно слід систематично зрошувати, щоб земля не встигала висихати. З виникненням початкових двох листків, її підживлюють, розчинами суперфосфату, калійної солі і сечовини. Наступного разу її підживлюють через півмісяця.
До того терміну, коли розсада придбає міцні кореневища, досягне 10 см. У висоту, коли вона придбає 5-7 листків, її потрібно переселяти в гряду. Зрозуміло, при тому, що більше не нагрянуть морозні дні, і температури встановилися теплі.
Висадка в незахищену грунт
Підготовлену до висадки рослинність за 24 години до висадки слід окропити водою і провести повторне зрошення перед тим, як вийняти паростки з тари.
Процедура переміщення в грунт здійснюється таким же чином, як процедура переміщення перцю: схематично в гряді влаштовуються канавки, туди вливається побільше води, і в цю брудну рідину вмощується рослинність.
Вкруговую під рослинністю ущільнюємо землю, поверх засипаємо торф.
Схему висадок потрібно обирати, зважаючи на те, як ростуть окремі сортові види - для невеликих типів проміжки між паростками можна залишати в 40 см., А для високих сортових видів проміжки повинні становити не менше підлозі метра.
При безрассадном вигляді плекання, пророщені і маленько просушені сіянці, відразу ж саджають в землю, коли верхній її пласт розігріється до температурного режиму +15. Через повільного зростання в початковій стадії разом з сіянцями баклажана висівають також редиску, щоб не загубити ряди баклажанної рослинності в гряді.
пересаджуємо фіолетові
Фіолетові овочі дуже бояться нічних похолодань, і тому спочатку над ними слід розтягнути плівку на дугах з дроту. Якщо висадити овочі в незахищену землю в другій декаді травня, тоді слід накрити їх плівкою, складеної у два шари. Ліквідувати плівку рекомендовано приблизно до другої половини червня, на той час, як встановляться теплі режими в нічні години.
Але при тому навіть в літній сезон треба постійно контролювати температурний режим і по потребі накривати кущі на ніч, якщо очікуються зниження температурних режимів.
Перші два тижні баклажанная рослинність росте дуже повільно. Має сенс допомогти їй неглибоким розпушування гряди, щоб до кореневої системи надійшло більшу кількість кисню. З зрошенням в даний термін рекомендовано почекати, вдаліше буде обприскувати кущі водою з добавками сечовини.
Догляд за баклажаном на гряді
- за весь теплий сезон потрібно постійно розпушувати почвогрунт, не даючи можливості йому ущільнитися, і неодмінно після дощового періоду
- грунту належить бути завжди трошки вологим, зрошувати потрібно теплою водою
- за весь літній час рослини треба тричі підживити мінеральними добавками і розведеним з водою гноєм, або гноєм птахів (першу підживлення вносимо через одну декаду після висадки, другу - через пару декад, третю здійснюємо в початковому терміні плодоношення)
- потрібно ліквідувати бур'ян і спостерігати, щоб на овочах не було шкідливих комах і різних недуг
- підгортати рослинність потрібно для стимуляції розвитку придаткових кореневищ, від цього врожаї підвищуються

Перші врожаї баклажанної культури починаємо знімати через приблизно 30 діб після зацвітання, коли овочі будуть глянцеві і забарвляться в характерну для свого сортового виду забарвлення.
Овоч придбав коричневий відтінок, значить він перезріло, м'якоть у нього вже несмачна.
Зрізати овочі треба ножем, захопивши плодоніжки, щоб не нашкодити паросткам.
Зняті плоди рекомендують вживати в їжу в найближчі дні або пустити їх в консервацію, адже тривалий час зберігати фіолетові овочі - натуральний талант, яким оволодіти дано не всім.
видовий склад
За багато років робіт по селекції даного овоча виявилися новітні і надзвичайні насіння баклажана. Кращі сорти для відкритого грунту зараз в будь-якому магазині для садівників запропоновані в величезному асортименті: фіолетові, молочні, рожеві, жовті, з смужками, округлі і витягнуті представники.
Як же грамотно обрати найкращі сортові види баклажанної культури для висадки? Не зайвим буде нагадати, що дана культура - особливо любляча тепло, яка особливо несприятливо відповідає на спади температурного режиму.
При пролонгированном дії найбільш знижених від норми температур, баклажанна рослинність припиняє посилено рости і зав'язувати плоди, а при надмірному спаді температур, рослинність і зовсім ризикує зачахнути.
Щоб виростити баклажанну культуру в суворому кліматі наших регіонів, потрібно спочатку спрямувати свій погляд на ранні та середні за термінами стиглості сортові види. Це при вирощуванні овочу в конструкціях теплиць. Якщо ж такі можливості відсутні, то і плекання відбуватиметься в незахищеною грунті, обирати треба тоді ранньої стиглості активно визріває баклажанну рослинність:
- Бегемот F1. Середній стиглості гібридний сортовий вид, плоди успішно доходять через 105-115 діб після сівби. При вирощуванні в обігрівається укритті, кущі можуть бути близько двох метрів. Овоч насичено-фіолетовий, з циліндричною формою, при довжині до 18 см. Вагою приблизно 400 гр. Врожаї даного сортового виду високі - з 1 м.кв. можна зняти до 7 кг. плодів. Плоди без наявності гіркуватого присмаку, з ущільненої м'якоттю. Цей гібридний тип чудово росте в тепличних конструкціях.
- Фіолетове диво F1. Більш ранній гібридний тип. На дозрівання даного сортового виду йде всього 92-95 діб. Виростає в тепличних конструкціях і в незахищеному грунті. Першочергова цінність даного сортового виду в тому, що він майже що незалежний від тривалості світлового дня, а це дуже важливо для північних, північно-західних районів. Цей сортовий тип особливо врожайний, і з 1 квадратного метра при належній турботі є шанс зняти до 16-18 кг. плодів. Овочі витягнуті, з блискучою шкірою, насичено-фіолетового відтінку, без наявності гіркуватого присмаку. Вага плоду може бути 300 гр. Сортовий вид особливо стійкий до недугам.
- Байкал F1. Сортовий вид без наявності гіркоти, його відрізняють дієтичні особливості. Від висадки сіянців до зрілості проходить 105-110 діб. Відповідний сортовий вид для вирощування в тепличних конструкціях.
- Алмаз - середньої стиглості сортової вид, плоди визрівають приблизно на 150 добу після сівби. У Сибірських регіонах підходить для вирощування виключно в тепличних конструкціях. Відрізняють вид витягнутого формату плоди фіолетового відтінку, вагою приблизно 170 гр., З м'якоттю салатового кольору, без наявності гіркуватого присмаку. Врожаї сортового виду можуть досягати до 7 кг. з 1 метра квадратного.
Як врятувати витягнувся розсаду
Якщо овочевий культурі не був наданий належний догляд і не були проведені найбільш необхідні режими для зростання, молоденькі відростки стають тонкими і активно тягнуться.
З цим треба боротися, адже дане неправильний розвиток загрожує цілковитою пропажею рослинності.
Починати боротьбу слід відразу, як був виявлений дана недуга.
Розсада баклажанів витягнулася. Що робити? Вдалим рішенням виправити недуга є обрізка листя на кущах.
При витягуванні рослинності часто листя стикається з сусіднім рослиною.Але, варто тільки у рослини видалити один або два нижніх листка, кущ переносить шок, згодом цього вже через тиждень, головне стебло стає товщі, і кущ гальмує зростання в висоту.
Але щоб кущі наділити нової міццю, однієї операції обрізання листя не вистачає. Слід, через кілька днів, повторити операцію обрізки, захопивши і сім'ядольні листя. Така повторна операція призводить тільки до позитивних результатів, завдяки цьому кущ просто перетвориться за лічені дні.
Крім того, неприємність, пов'язану з тонкою овоча і крихкості листя можна успішно перемогти, підживлюючи саджанці спеціальними комплексними підгодівлею, які радять купувати виключно в спеціальних роздрібних точках.
Увесь труд не дадуть відмінного результату, якщо знехтувати забезпеченням рослин спеціальними пристроями для розвитку. Потрібно за правилами чергувати яскраве світло і темряву, адже рослинності потрібно як денне освітлення високої якості, так і нічний. При тому важливо врегулювати зрошення посадок, забезпечивши їх вологою, але тільки в міру потреби.
Даний делікатне підхід може допомогти паросткам відновити свої сили і зміцніти.
Про особливості догляду за баклажанами у відкритому грунті - на відео:
Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, Щоб повідомити нам.
Коментарі
Дописати коментар