Корисні і шкідливі властивості сочевиці характеристика, застосування, вплив на організм,
Чим шкідлива і корисна сочевиця
Сочевицю цінують в кулінарії, дієтології, традиційній і народній медицині через багатого вітамінно-мінерального складу, підвищеної калорійності, змісту великої кількості рослинного білка, клітковини і безлічі корисних властивостей, які надають на організм людини.
характеристика сочевиці
Сочевиця - це рослина сімейства бобових. Його зерна, що містяться в плодах-бобах, мають округлу приплющену форму. Їх колір, розмір і смакові характеристики можуть бути різними, в залежності від виду і сорту. Вони можуть бути зеленими, жовтими, червоними, помаранчевими, коричневими.
Шість видів сочевиці і способи їх пріміненія:
Якщо розглянути хімічний склад чечевиці насіння, то в них містяться практично всі вітаміни і велика кількість корисних мінералів. Які речовини в них присутні і скільки саме, можна дізнатися з таблиці.
макроелементи
мікроелементи
Сочевиця є калорійним продуктом. Калорійність 100 грамів продукту складає 295 ккал.
Енергетична цінність такої ж кількості бобів виглядає наступним чином:
- 24 г білків;
- 1,5 г жирів;
- 46,3 г вуглеводів;
- 14 г води;
- 11,5 г харчових волокон;
- 2,7 г золи.
Користь і шкода для організму
Завдяки такому цінному складу і КБЖУ, при регулярному вживанні сочевиця здатна надавати користь на організм людини.
- А саме:
- поліпшувати роботу головного мозку;
- сприяти якнайшвидшому відновленню м'язів, що піддаються важким фізнагрузкі;
- благотворно впливати на кровообіг;
- запобігати розвитку захворювань серця і судин;
- приводити в норму рівень холестерину в крові;
- прискорювати обмін речовин і доставку кисню;
- налагоджувати травлення;
- позбавляти від сухості шкірних покривів;
- попереджати розвиток злоякісних пухлин;
- зміцнювати імунну систему;
- виводити токсини;
- покращувати пам'ять і концентрацію уваги.
Чоловікам слід регулярно вживати сочевицю, оскільки вона запобігає розвитку запалень в передміхуровій залозі і знижує ризик захворювання простатитом, збільшує кровотік в органах малого таза та підвищує чоловічу силу. Боби є відмінним профілактичним засобом проти інфаркту і інсульту.
Важливо, щоб сочевиця входила в регулярний раціон чоловіків, що активно займаються спортом або зайнятих на важких фізичних роботах. Вона підвищує витривалість, укріплює м'язову тканину, призводить до якнайшвидшому відновленню організму.
Для жінок сочевиця корисна через свою здатність знижувати ризик розвитку раку грудей і доброякісних пухлин матки. Її рекомендують тим жінкам, які страждають від передменструального синдрому, дратівливості в цей період.
Добре також їсти боби жінкам, що вступили в клімактеричний вік або знаходяться на його порозі, щоб пом'якшити або усунути всі негативні прояви, що спостерігаються в цей час. Оскільки продукт містить велику кількість фолієвої кислоти, його рекомендують вживати вагітним.
Достатній вміст цього елементу в організмі майбутньої мами і насичення їм дитини не дає розвинутися пороків нервової трубки і дозволяє виключити ризик передчасних пологів, різких стрибків артеріального тиску.
Незважаючи на корисність, продукт може завдавати і шкоди здоров'ю людини. Необхідно пильнувати, щоб не вживати його занадто часто і багато, а також не їсти при наявності індивідуальної непереносимості. У деяких людей після вживання чечевиці страв можуть спостерігатися здуття живота і дискомфортні відчуття в кишечнику.
Застосування сочевиці в лікувальних цілях
Сочевицю радять їсти при отруєннях, щоб швидше налагодити роботу травної системи, при підвищених фізнагрузкі, щоб заповнити організм енергією і відновити роботу м'язів.Цей продукт обов'язково повинен бути присутнім в харчуванні вегетаріанців як основне джерело рослинного білка.
Його також радять їсти при цукровому діабеті, депресіях, виразці шлунка, коліті, ослабленому імунітеті, підвищеному артеріальному тиску, зниженому гемоглобіні. Незважаючи на підвищений вміст калорій, сочевицю використовують для схуднення.
від гепатиту
Відварені боби здатні позитивно впливати на роботу печінки і оновлювати її, тому їх радять вживати при гепатиті. Особливо добре справляється із завданням відновлення нормальної роботи печінки зелений вигляд даної культури.
Готують його без замочування наступним чином:
- Перебирають зерна і промивають під проточною водою.
- Стакан промитої сочевиці висипають в каструлю з двома склянками води.
- Доводять до кипіння.
- Варять на малому вогні 25-30 хвилин до готового стану.
Відео: приготування смачної зеленої сочевиці
при тиску
Сочевиця належить до продуктів, які здатні знижувати тиск. Людям, схильним до гіпертензії і гіпертонії, рекомендується вживати зелений і червоний види. Їх корисно поєднувати з рисом і картоплею. Червона сочевиця, як і зелена, не вимагає замочування, а вариться за 10-15 хвилин, оскільки не має оболонки.
Крім звичайних гарнірів, з неї можна приготувати суп-пюре:
- Відварити 300 г сочевиці.
- Порізати великими шматочками 1 томат і 1 цибулину.
- Дві морквини подрібнити за допомогою великої терки.
- На дрібній тертці натерти 10 г кореня імбиру.
- Дрібно порізати 2 зубчики часнику.
- Помістити овочі на сковороду і злегка підсмажити.
- Викласти їх в сочевицю.
- Варити 10-15 хвилин.
- За бажанням додати трохи солі.
- Подрібнити інгредієнти блендером.
Відео: суп-пюре з червоної сочевиці
при дисбактеріозі
Сочевицю слід вживати для поліпшення травлення, але ось при дисбактеріозі є її не рекомендується. Таке порушення призводить до того, що вона гірше розщеплюється, а значить, можливе виникнення відчуття дискомфорту в кишечнику, болю і тяжкості в області живота.
Для підняття гемоглобіну
При анемії слід їсти пророщені боби. Їх заливають водою і залишають на добу. Потім витягають, збризкують водою і накривають марлею, складеною в кілька шарів. Через 2 доби продукт можна вживати. З пророщеної сочевиці можна готувати смачні салати.
Ось технологія приготування одного з популярних рецептів:
- Нарізати соломкою 2 болгарських перцю.
- Подрібнити зелень.
- Додати 100 г пророщених бобів.
- Домісити сіль і перець за смаком і 2 ст. л. оливкового масла.
В якому вигляді можна вживати
Найчастіше сочевицю вживають у відвареному вигляді - як кашу або суп. Для отримання максимальної користі радять вживати сирі пророщені боби. З проростків можна готувати салати, супи, приправи, соуси. Вони добре поєднуються з різними крупами. Боби також використовують для приготування котлет, голубців, паштетів, запіканок, начинок в пиріжки.
Протипоказання до застосування
До вживання чечевиці страв є ряд протипоказань. Оскільки в них міститься велика кількість білка, який важко перетравлюється травною системою і призводить до підвищеного газоутворення, то ці страви не варто їсти тим, у кого і так є ця проблема, а також тим, хто має серйозні захворювання шлунково-кишкового тракту і дисбактеріоз.
- Не можна їсти цей продукт і тим особам, у яких виявлені такі проблеми зі здоров'ям:
- індивідуальна непереносимість;
- подагра;
- сечокислий діатез;
- хронічні хвороби суглобів;
- хвороби нирок;
- дискінезія жовчних шляхів.
Педіатри не рекомендують їсти цей продукт дітям, які не досягли віку 2 років через важку перевариваемости ще недосконалою травною системою. З цього часу малюкам пропонують супи, запіканки або салати. Повноцінний варений гарнір дитячі лікарі та дієтологи радять давати дітям, коли їм виповниться 3 роки.
Отже, сочевиця є поживним продуктом, який цінується через багатого вітамінно-мінерального і амінокислотного складу, високу калорійність, безлічі корисних властивостей і відсутність глютену. З неї можна готувати безліч смачних страв. Перед тим як почати їсти її регулярно, слід переконатися, що ви не входите до переліку людей, яким цей продукт протипоказаний.
Коментарі
Дописати коментар