Користь гарбуза для організму жінки особливості застосування, корисні поради по вживанню

Користь гарбуза для організму жінки: особливості та поради щодо застосування



Гарбуз - унікальний продукт, що поєднує в собі не тільки відмінні смакові особливості, але і цілющі властивості, які активно використовуються в лікуванні деяких жіночих захворювань і косметології. А, враховуючи ще й низьку калорійність, це оптимальний варіант для впровадження в раціон на постійній основі для прекрасної половини. Розглянемо докладніше, ніж продукт корисний для жіночого організму і які у нього є протипоказання.


Властивості гарбуза для жінок


Користь овоча обумовлює унікальний хімічний склад:



  • весь спектр вітамінів групи В;

  • вітамін Т;

  • калій;

  • залізо;

  • кальцій;

  • клітковина;

  • пектин;

  • лінолева кислота.



чим корисна



  • Корисні властивості продукту для жіночого організму:

  • прискорення регенерації клітин внутрішніх органів;

  • поліпшення функціональності нервової системи;

  • відновлення менструального циклу;

  • регуляція гормонального фону;

  • поліпшення стану шкіри;

  • підвищення захисних функцій організму в цілому;

  • поліпшення функціональності ШКТ, відновлення мікрофлори кишечника;

  • підвищення еластичності артеріальних стінок.



Можливу шкоду й протипоказання



  • Як і будь-який продукт, помаранчевий овоч має протипоказання і обмеження в споживанні при:

  • виразкових захворюваннях кишечника;

  • гастриті, перитоніті, панкреатиті в гострій стадії;

  • важких формах цукрового діабету;

  • індивідуальної непереносимості.



При ненормований вживанні, індивідуальної непереносимості можуть виникати такі побічні ефекти:



  • здуття, кольки;

  • висипання на шкірі.



В якому вигляді краще вживати


Овоч можна поєднувати з різними продуктами і вживати вареним, тушкованим, запеченим, але найбільшу користь він приносить в свіжому вигляді. При вживанні свіжого соку або додаванні сирого овоча в салат, споживання слід обмежити до 0,5 кг / добу. Кількість споживання термічно обробленого продукту становить 2 кг / добу.


Особливості вживання гарбуза


Норми споживання і ступінь обробки продукту залежать від:



  • цілей;

  • віку;

  • стану здоров'я.


Щоб просто підтримувати себе у формі і збагатити організм корисними мінералами, краще споживати свіжовичавлений гарбузовий сік в денні години.


Для вагітних


У період вагітності овоч допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і усунути набряклість. При токсикозі свіжовичавлений гарбузовий сік використовується, як природне протиблювотний засіб. Його п'ють з ранку натщесерце. Після нападу можна випити півсклянки соку, невеликими ковтками. Це допоможе відновити водний баланс в організмі. Сирі насіння гарбуза є альтернативою соку. Вони прекрасно насичують організм, дозволяють позбутися від нудоти і печії. Протягом всієї вагітності можна вводити овоч в раціон як гарнір до м'яса. Вона добре поєднується з куркою і яловичиною. Можна урізноманітнити меню різними запіканками з використанням гарбуза в поєднанні з сиром. При вагітності варто утриматися від вживання продукту, якщо розігрався напад гастриту або спостерігається послаблення стільця.


При гінекологічних проблемах


У гінекологічній практиці лікування ерозії шийки матки з успіхом використовуються тампони, змочені в суміші меду і гарбузового соку. При порушеннях менструального циклу, рясних виділеннях під час місячних і сильних больових відчуттях п'ють сирої гарбузовий сік по 0,5 л в день протягом місяця.


У передклімактеричний період змінюється гормональний фон і у жінок починають з'являтися проблеми із зайвою вагою, набряком, приливами. Жінкам після 55 років краще вживати овоч в пареному або запеченому вигляді у вечірні години. У комплексі з медикаментозним лікуванням, введення продукту в раціон харчування в сирому та обробленому вигляді допомагає впоратися з безпліддям.


при схудненні


У 100 г сирого гарбуза міститься 22 ккал, на які припадає:



  • 1 г білка;

  • 0,1 г жиру;

  • 4,4 г вуглеводів;

  • 2 г харчових волокон;

  • 91,8 г води.


При схудненні краще вводити парену гарбуз в раціон харчування. У 100 г такого продукту міститься всього 17 ккал і він відмінно поєднується з білим м'ясом і рибою.


Застосування гарбуза в косметології


У домашній косметології використовують сік і кашку з сирої гарбуза для виготовлення масок, кремів для рук. Багатий вітамінний склад дозволяє швидко відновити верхні шари дерми, розгладити зморшки і наситити шкіру енергією. Екстракти гарбуза застосовуються в лікувальній косметиці, засобах для догляду за волоссям, тілом.


Корисні поради по вживанню


Виконуючи рекомендації щодо вживання гарбуза, ви зможете надовго зберегти молодість і збагатити організм, відсутніми елементами:



  • жінкам за 50 і вагітним у вечірні години краще вживати печена продукт, щоб усунути набряклість;

  • щоб налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, активізувати кровотворні функції і зміцнити судини, випивайте склянку свіжовичавленого соку за 20 хвилин до сніданку;

  • поліпшити стан шкіри допоможуть ранкові протирання скибочкою очищеної гарбуза;

  • усунути лущення шкіри на руках внаслідок авітамінозу або зміни погоди допоможуть ванночки з додаванням гарбузового відвару.


Гарбуз - це не просто продукт харчування, а джерело вітамінів. Її регулярне вживання в помірних кількостях дозволяє відновити сили і поліпшити стан здоров'я.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку