Користь гарбуза для організму жінки особливості застосування, корисні поради по вживанню
Користь гарбуза для організму жінки: особливості та поради щодо застосування
Гарбуз - унікальний продукт, що поєднує в собі не тільки відмінні смакові особливості, але і цілющі властивості, які активно використовуються в лікуванні деяких жіночих захворювань і косметології. А, враховуючи ще й низьку калорійність, це оптимальний варіант для впровадження в раціон на постійній основі для прекрасної половини. Розглянемо докладніше, ніж продукт корисний для жіночого організму і які у нього є протипоказання.
Властивості гарбуза для жінок
Користь овоча обумовлює унікальний хімічний склад:
- весь спектр вітамінів групи В;
- вітамін Т;
- калій;
- залізо;
- кальцій;
- клітковина;
- пектин;
- лінолева кислота.

чим корисна
- Корисні властивості продукту для жіночого організму:
- прискорення регенерації клітин внутрішніх органів;
- поліпшення функціональності нервової системи;
- відновлення менструального циклу;
- регуляція гормонального фону;
- поліпшення стану шкіри;
- підвищення захисних функцій організму в цілому;
- поліпшення функціональності ШКТ, відновлення мікрофлори кишечника;
- підвищення еластичності артеріальних стінок.
Можливу шкоду й протипоказання
- Як і будь-який продукт, помаранчевий овоч має протипоказання і обмеження в споживанні при:
- виразкових захворюваннях кишечника;
- гастриті, перитоніті, панкреатиті в гострій стадії;
- важких формах цукрового діабету;
- індивідуальної непереносимості.
При ненормований вживанні, індивідуальної непереносимості можуть виникати такі побічні ефекти:
- здуття, кольки;
- висипання на шкірі.
В якому вигляді краще вживати
Овоч можна поєднувати з різними продуктами і вживати вареним, тушкованим, запеченим, але найбільшу користь він приносить в свіжому вигляді. При вживанні свіжого соку або додаванні сирого овоча в салат, споживання слід обмежити до 0,5 кг / добу. Кількість споживання термічно обробленого продукту становить 2 кг / добу.
Особливості вживання гарбуза
Норми споживання і ступінь обробки продукту залежать від:
- цілей;
- віку;
- стану здоров'я.
Щоб просто підтримувати себе у формі і збагатити організм корисними мінералами, краще споживати свіжовичавлений гарбузовий сік в денні години.
Для вагітних
У період вагітності овоч допоможе налагодити роботу шлунково-кишкового тракту і усунути набряклість. При токсикозі свіжовичавлений гарбузовий сік використовується, як природне протиблювотний засіб. Його п'ють з ранку натщесерце. Після нападу можна випити півсклянки соку, невеликими ковтками. Це допоможе відновити водний баланс в організмі. Сирі насіння гарбуза є альтернативою соку. Вони прекрасно насичують організм, дозволяють позбутися від нудоти і печії. Протягом всієї вагітності можна вводити овоч в раціон як гарнір до м'яса. Вона добре поєднується з куркою і яловичиною. Можна урізноманітнити меню різними запіканками з використанням гарбуза в поєднанні з сиром. При вагітності варто утриматися від вживання продукту, якщо розігрався напад гастриту або спостерігається послаблення стільця.
При гінекологічних проблемах
У гінекологічній практиці лікування ерозії шийки матки з успіхом використовуються тампони, змочені в суміші меду і гарбузового соку. При порушеннях менструального циклу, рясних виділеннях під час місячних і сильних больових відчуттях п'ють сирої гарбузовий сік по 0,5 л в день протягом місяця.
У передклімактеричний період змінюється гормональний фон і у жінок починають з'являтися проблеми із зайвою вагою, набряком, приливами. Жінкам після 55 років краще вживати овоч в пареному або запеченому вигляді у вечірні години. У комплексі з медикаментозним лікуванням, введення продукту в раціон харчування в сирому та обробленому вигляді допомагає впоратися з безпліддям.
при схудненні
У 100 г сирого гарбуза міститься 22 ккал, на які припадає:
- 1 г білка;
- 0,1 г жиру;
- 4,4 г вуглеводів;
- 2 г харчових волокон;
- 91,8 г води.
При схудненні краще вводити парену гарбуз в раціон харчування. У 100 г такого продукту міститься всього 17 ккал і він відмінно поєднується з білим м'ясом і рибою.

Застосування гарбуза в косметології
У домашній косметології використовують сік і кашку з сирої гарбуза для виготовлення масок, кремів для рук. Багатий вітамінний склад дозволяє швидко відновити верхні шари дерми, розгладити зморшки і наситити шкіру енергією. Екстракти гарбуза застосовуються в лікувальній косметиці, засобах для догляду за волоссям, тілом.
Корисні поради по вживанню
Виконуючи рекомендації щодо вживання гарбуза, ви зможете надовго зберегти молодість і збагатити організм, відсутніми елементами:
- жінкам за 50 і вагітним у вечірні години краще вживати печена продукт, щоб усунути набряклість;
- щоб налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, активізувати кровотворні функції і зміцнити судини, випивайте склянку свіжовичавленого соку за 20 хвилин до сніданку;
- поліпшити стан шкіри допоможуть ранкові протирання скибочкою очищеної гарбуза;
- усунути лущення шкіри на руках внаслідок авітамінозу або зміни погоди допоможуть ванночки з додаванням гарбузового відвару.

Коментарі
Дописати коментар