Кармалем порода свиней, характеристика поросят (фото і відео)

Характеристика породи свиней Кармалем



Офіційного статусу свині породи кишенькові ще не досягли. Але це не завадило їм прославитися серед фермерів за рахунок дієтичного м'яса з вмістом жиру до 10%. Відрізняються тварини і скоростиглістю. Вже до півтора років досягають забійної ваги в 200 кілограмів при максимальних 300. З одного туші отримують до 85% свинини з сальної прошарком в 1-1,5 сантиметра. Кармалем НЕ вибагливі до змісту і здатні жити в неопалюваному свинарнику.


Історія походження


Кармалем - це гібрид, який отриманий в результаті в'язки угорської мангалиці з травоїдної свинею з Кореї. Повноцінної породою цих свиней визнають в Росії, Білорусії, Україні, Казахстані.


При отриманні породистого кишеню, корейського кнура випадку з мангалица, а самку-гібрида з мангалом.


Тому кишеню на 74-76% мангал і на 24-26% корейська свиня.


Відомо точно про два види Кармалем:



  1. Звичайний. Мати - корейська, а хряк - мангал.

  2. Королівський. Свиноматка - мангал, самець - корейський.



У процесі виведення королівського виду виходять особини, за характеристиками ближчі до мангалу. Вони успадкували від батьків здатність виживати при низьких температурах до -15 градусів, імунний захист від хвороб і густу шерсть.



Зовнішній вигляд і характер


Зовнішня характеристика Кармалем:



  • маленька голова з витягнутим рилом і пружними вухами;

  • довгий тулуб;

  • невелика шия;

  • великі груди, спина і стегна;

  • маленькі кінцівки з розвиненими м'язами.



З віком щетина і забарвлення свині міняються. У перший місяць у поросят Кармалем по тулубу йдуть темні смужки, які потім зникають. Щетина починає густіти, щоб захистити тварин від холоду.


У дорослих Кармалем тулуб вкритий густою і горбистої щетиною білого, бурого або сірого відтінку.


Кармалем при вигулі воліють триматися стадом, як дикі кабани. Тварини виявляють інтерес до оточення, але розбігаються при вигляді чужих людей.



Свині Кармалем відрізняються урівноваженим характером. У них спокійна поведінка, вони до них не підкопуються, не шумлять, не тікають з двору. Правда, тварини люблять ставати на задні ноги і виглядати з-за паркану. Якщо такий є на ділянці зі свинями, його треба або зміцнити, або подовжити.


продуктивні якості


Поросят Кармалем вирощують на м'ясо через приємний і соковитого смаку. Якість свинини прямо пов'язане з м'язової розвиненістю свиней. Тому тваринам потрібно надати вільний вигул.


Вага Кармалем в залежності від віку:



  • при народженні - до 900 грамів;

  • середньодобова прибавка в вазі - до 700 грамів;

  • в 7-8 місяців Кармалем досягають маси близько 100 кілограмів;

  • найбільшу вагу дорослих - 300 кілограмів.



Кармалем краще забивати у віці 1,5 років і масі від 200 кілограмів. Тоді свинина буде щільною, але ніжною.



Прошарок жиру у свиней не більше 1,5 сантиметра. Сало додає м'ясу соковитість.


Чистий вихід м'яса з однієї туші досягає 85% через легкого кістяка Кармалем.


особливості придбання


Де і як купувати


Якщо купувати свиней у перевірених продавців, у яких є мангали і корейські, потомство може вийти різним. Навіть якщо брати поросят з різних послідом і схрещувати один з одним, результату може не бути.


Кармалем краще розводити в першому поколінні. Купувати початкові породи і схрещувати їх самостійно.


Свиноматка приносить різнокольорових поросят: від чорного і рудого до попелястого і білого забарвлення з смужками. Це «візитна картка» Кармалем.



Візуальний огляд


Перед покупкою треба уважно оглянути поросят. У здорових тварин хвіст не важить і не прилипає до тіла, а стирчить і завивається. При диханні не чути хрипів. Виділення з пяточка, вух або клоаки відсутні.


У поросяти повинен бути правильний прикус. При проблемах з зубами тварині важко пережовувати їжу. Внаслідок цього падають прирости, в роботі шлунково-кишкового тракту відбуваються збої.Не виключений летальний результат.


Уже до місяця молодняк Кармалем покривається шерстю. Лисі поросята або належать до іншого різновиду, або хворі.


У продавця повинні бути сертифікати, які підтверджують гібридне походження Кармалем.



коли купувати


Щоб Кармалем, як порода свиней, приносили користь, краще купувати в 1-2 місяці. Травна система поросят в цьому віці вже готова переварювати дорослу їжу. Підріс молодняк менш сприйнятливий до хвороб.


Кращий час для придбання поросят Кармалем - весна, коли в достатку паші.


Умови утримання


адаптаційні можливості


Кармалем адаптовані для життя в жарких регіонах, при температурі не вище 25 градусів. Завдяки густий вовни здатні виживати при холоді до -15 градусів.


Свиней тримають в загоні, який накривають навісом для захисту від дощів, прямого сонячного світла і снігу. Щоб Кармалем не виходили за межі вольєр огороджують металевою сіткою заввишки до 2 метрів. Нижню частину для надійності вкопують у землю.


Якщо зими дуже холодні (нижче -15 градусів), краще перевести Кармалем в закритий свинарник без опалення.



Для збереження тепла досить зробити дерев'яний настил і постелити соломи. Цегляні або бетонні стіни хліва обшивають дошками.


Стіни не повинні мати проходів, щоб був відсутній протяг, який призводить до застуди тварин.


Зонування і щільність посадки


Свинарник для Кармалем треба розділити на відсіки. Теплу зону відводять свиноматці з поросятами.


Перегородки між відсіками роблять висотою більше 1,4 метрів.


Щільність посадки: поросяті досить 1 квадратного метра простору, свиноматці - 5 квадратних метрів, самцеві - 6 квадратних метрів.


вимоги


При утриманні Кармалем рекомендується дотримуватися вимог. Важливо стежити за вологістю повітря в холодний період року. Вона не повинна перевищувати 60% і бути менше 55%.



Для поросят до 2 місяців температуру підтримують на рівні +15 градусів.


Світловий день для мангалів повинен тривати не менше 10 годин. Якщо немає природного освітлення, встановлюють штучні джерела світла. Бажано, щоб вікна в свинарнику розташовувалися на невеликій висоті від підлоги.


Стіни в приміщенні для утримання Кармалем білять вапном для знищення патогенних мікроорганізмів. До того ж білий колір відображає світлові промені. Це дозволяє знизити яскравість ламп і заощадити до 5% на електроенергії.


устаткування


Для вологого корму встановлюють годівниці шириною в 38-40 сантиметрів, заввишки в 20-23 сантиметри.


Для сухого корму ширина годівниці 48-50 сантиметрів, висота - 25-27 сантиметрів.


Для поросят Кармалем висота годівниці повинна бути менше на 5 сантиметрів.


Довжину годівниць визначають з кількості свиней. Одному поросяті потрібно 15 сантиметрів вільного місця у ємності, підлітку - 28-30 сантиметрів, свиноматці - 38-40 сантиметрів, самцеві - 50 сантиметрів.



Годівницю кріплять до секції, яка спрямована до проходу.


Свиням Кармалем потрібен постійний доступ до чистої води. Ширина поїлок - 30 сантиметрів, висота - 20 сантиметрів.


Що їдять дорослі


Влітку основа раціону свиней кишеню - зелень. У зимовий час свіжу траву замінюють сіном, силосом.


Також в меню свиней Кармалем входять:



  • комбікорм (не більше 70%);

  • зерно в подрібненому і вареному вигляді;

  • сирі овочі;

  • жолуді;

  • сіль і крейда.



Для додання м'ясу соковитості і ніжності Кармалем підгодовують молочними продуктами: кефіром, ряжанкою, закваскою.



Не рекомендується годувати свиней рибою, рибними відходами та борошном. Інакше м'ясо придбає неприємний присмак і запах. В крайньому випадку рибні страви прибирають з меню за 2 місяці до забою.


Не варто зловживати злаковими культурами і овочами. Вони позбавляють м'ясо насиченого смаку і ніжності. Як і соя, макуха.


Чим годувати поросят


Поросята Кармалем до 7 днів їдять материнське молоко. Потім поступово їм в раціон вводять зелений корм (80-90%) і подрібнене зерно (10-20%).У 3 тижні можна давати варену картоплю, моркву, буряк, гарбуз.


З місяця молодняк переводять на меню, розраховане для дорослих Кармалем.



Добовий витрата корму


У день свиням Кармалем видають дозоване кількість корму. Якщо давати занадто багато, підвищується ризик ожиріння. Зайвий жир псує якість м'яса і знижує дієтичні властивості. Чим товщі тварина, тим більше навантаження на ноги. Це загрожує артритом, вивихами.


Норми споживання корму на одну голову в залежності від віку:



  • молочний етап - до 10 днів (поросята їдять досхочу);

  • дорощування свиней - до 1550 грамів в день;

  • етап відгодівлі свиней кишеню (вага від 100 кілограмів) - до 3350 грамів.



Норми поїдання корму за 12 місяців: поросятам від 10 днів видають до 570 кілограмів, молодняку ​​- від 910 кілограмів, дорослим самцям - 1650 кілограмів, самкам - 1480 кілограмів.


Норма рідини свиней кишеню: до 8 літрів на добу. Шалені самки повинні пити до 12 літрів в день.



тонкощі розведення


характеристика самок


Статеве дозрівання у свиней Кармалем настає в 4,5 місяці. Але першу злучку краще проводити у віці 5-6 місяців. Про готовність самки до спаровування судять по нервового стану і тічці.


При пологах допомогу господаря не потрібна, Кармалем дають потомство без проблем. Кількість поросят за один опорос: від 12 до 20.


Генетична особливість кишеню - в виводку майже завжди більше самок.


У свиноматки розвинений материнський інстинкт і великий запас молока для вигодовування всього приплоду. Тому поросята породи кишенькові з народження наділені міцним здоров'ям і активністю.


Самка кишеню через місяць після пологів готова до наступної парування. Допускати до кнура бажано після повного відлучення поросят.



Для отримання потомства в стаді досить мати одного кнура. Самець кишеню стає зрілим віком 5 місяців. Але допускати до злучки краще на півроку.


Кнури кишеню підходять для схрещування з самками інших видів свиней. У отриманого потомства поліпшується смак м'яса, а вага збільшується до 10%.


Хряков, непридатних до спаровування, в 2-3 місяці каструють і відгодовують на м'ясо.


Здоров'я та профілактика


Кармалем володіють міцним імунітетом. Похитнути здоров'я здатне убоге і незбалансоване харчування, відсутність профілактичних заходів від хвороб.


При вирощуванні свиней треба дотримуватися плану ветеринарно-санітарних процедур. Сюди входять своєчасні щеплення, антигельмінтні і протипаразитарна обробка тварин, території та персоналу.



Підстилку міняють у міру забруднення, але не рідше 2 разів на місяць. Ємності для їжі і води промивають через день. Раз в 3-4 місяці проводять капітальну дезінфекцію свинарника без свиней.


Щоб попередити зараження інфекцією з зовнішньої території, ферму бажано оточити ровом. Перед входом в свинарник залишають дезковрікі або спеціальні ящики з додаванням антибактеріальних засобів.


Плюси і мінуси


Позитивні якості


Гібридні свині з народження мають переваги: ​​швидке статеве дозрівання і плодючість. Самки Кармалем дозрівають в 4,5 місяці і виношують до 20 поросят.


Опорос легкий, не вимагає людського втручання. При цьому виживаність приплоду до 100%. Через місяць після пологів свині готові до наступної парування.


У свиноматки розвинене материнське почуття. Турбуватися про поросятах не доведеться - свиня простежить, щоб вони були ситими і сиділи в теплі.



Кармалем невибагливі в побуті. При температурі до -15 градусів здатні жити в напівзакритому вольєрі. При сильних морозах достатньо виділити тваринам неопалювальний утеплений свинарник.


Кармалем всеїдні, харчуються стандартними для свиней кормами. А завдяки травоїдним прабатькам пристосовані до пасовищного вигодовування. Шлунково-кишкового тракту тварин перетравлює навіть грубу їжу: солому, кормові буряки, бобові.


З туші після забою отримують до 85% дієтичного, соковитого і ніжного м'яса з невеликими прошарками жиру.


Негативні сторони


Тепер поговоримо про негативні якості свиней Кармалем.


Гібридне походження свиней призводить до роздроблення ознак у потомства. У королівського вигляду - ближче до мангалица.



У звичайних Кармалем шанс народження поросяти, який не відрізняється від корейського, дорівнює можливості отримати мангала.


Підведемо підсумки


Думки з приводу придбання свиней Кармалем розходяться.


Більшість стверджують, що Кармалем - відповідний вибір при бажанні швидко і з мінімальними грошовими витратами отримати дієтичне м'ясо.


Але для отримання потомства важливо купити свиней і кнурів з чітким, характерним для кишенькових описом зовнішності і характеру. Інакше кінцеві результати розчарують.


Не виключено отримання м'яса з великою жировим прошарком і меншим забійним виходом. Та й переплачувати за лже кишеню зайві 5000 рублів - неясне задоволення.


Гібрид ще молодий, а селекцію проводять в хаотичному порядку. Тому не можна з упевненістю сказати, що придбане потомство - справжні Кармалем. Виходом стане самостійне схрещування вихідних порід.



А як думаєте ви - чи варто займатися вирощуванням і розведенням свиней Кармалем? Діліться, будь ласка, думкою і спостереженнями в коментарях.


Репост допоможе відстежити відгуки по вашій замітці. Окреме спасибі кожному за лайк.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку