Страусине м'ясо гідності, як вибрати і як готувати
Характеристики страусиного м'яса
На птахівницьких фермах все частіше стали розводити африканського страуса. Птахи витривалі, мають гарний імунітет, легко пристосовуються до сильних морозів. У їжі вони невибагливі, без води можуть обходитися тривалий час. Страусам необхідне свіже повітря і чисте приміщення. В добу дорослі особини з'їдають до 4 кг соковитого і грубого корму. Раціон обов'язково доповнюють мінеральними добавками і вітамінами.
Доросла особина важить в фермерських умовах 170 кг. У природі маса тіла у птиці менше, до 150 кг. Вихід м'яса 85%. Молодняк вигодовують до року. У цей час від кожного птаха можна отримати до 80 кг сировини. Які характеристики продукту? Так чи корисно страусине м'ясо, як про нього говорять в народі?
Характеристика м'яса страуса
Зовні м'ясо страуса відрізняється від м'яса інших видів птиці. Воно червоного кольору, волокнисте: більше схоже на яловичину. Всередині волокон тонкі жирові прошарки. В цілому продукт пісний, дієтичний. Вміст жиру, а значить і холестерину мінімальне.
Визначають основні характеристики продукту:
- кількості жиру 1,2%;
- обсяг холестерину в 100 г - 30 мг;
- білка - 22%;
- в 100 г продукту міститься марганцю - 22 мг;
- фосфору - 280 мг;
- калію - 320 мг;
- відзначається високий вміст селену, кобальту, нікелю, кальцію;
- вітаміни групи «В»;
- в 100 г продукту міститься 98 ккал.
У м'ясі страуса білка більше, ніж в індичці і в курці, а жиру значно менше. За хімічним складом продукт відрізняється підвищеним вмістом калію, який необхідний для нормальної роботи серцево-судинної системи. Вживання м'яса не підвищує рівень цукру в крові. Його дозволено включати в раціон харчування людям, що страждають на діабет.
Регулярне використання страусятіни дозволить зберегти еластичність шкіри на довгий час, відсуне кордону природного старіння. Дієтичні страви з даного продукту сприяють зміцненню кісткової системи. 100 г продукту дасть людині добову норму вітамінів і мікроелементів.
Страви з страусиного м'яса рекомендують людям в післяопераційний період, дітям і страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Для дієтичного харчування страви готують без приправ: м'ясо рихловатое, добре вбирає в себе сіль і спеції.
Готується страусятина нешвидко, так само як і телятина. Його відварюють, запікають, смажать. Воно добре поєднується з овочами.
Як вибрати м'ясо?
У магазин продукт найчастіше надходить в охолодженому або замороженому вигляді. Якщо м'ясо заморожене, то воно буде знаходитися в упаковці. Уважно розглянути його не вийде. Визначають якість за описом, яке дано на етикетці. Слід звернути увагу на цілісність упаковки. Охолоджений і свіжий продукт можна розглянути з усіх боків.
- Вибирають м'ясо рівномірно червоного кольору. Ніяких темних або світлих відтінків бути не повинно.
- М'язові волокна чітко визначаються. Виглядають вони грабувати.
- Всередині волокон тонкі жирові нитки.
- Занадто велика кількість жиру говорить про те, що птицю посилено відгодовували. Вона перебувала в загоні без вигулу довгий час. М'ясо може бути соковитим, але жирним. В якості дієтичного продукту воно не підійде.
Варто розрізняти сортність продукту. Визначають 3 категорії:
- філе, зовнішня і внутрішня м'яз верхньої частини стегна; шматок використовують часто в цілісному вигляді; його запікають у духовці;
- верхні м'язи нижньої частини стегна; з неї готують стейки, відбивні;
- нижні м'язи нижньої частини стегна, обвалювання; сировину придатне для приготування гуляшу, фаршу.
М'ясо використовують для приготування супів, салатів. Його смажать на грилі, просто відварюють, подають з овочами, кашами. Продукт можна спочатку замаринувати. В якості маринаду часто використовують вино, винний оцет, цибуля, гострі спеції. З маринадом слід бути обережним. Вони зневоднюють продукт, страусине м'ясо може втратити соковитість, і бути жорстким.
Скільки часу готувати?
За своєю структурою страусятина схожа на телятину. Час приготування у даних продуктів схоже: воно залежить від виду кулінарного блюда. В ідеалі м'ясо страуса варять при температурі 60 градусів, але часто температуру виставити на плиті не представляється можливим, тому вдаються до традиційних видів термічної обробки продукту.
Коментарі
Дописати коментар