М'ясо гусяче користь і шкода, калорійність

Гусяче м'ясо: користь і шкода



Гусяче м'ясо - цінний харчовий продукт з унікальним складом. Воно більш жирне і поживне, ніж курка або індичка, тому не підходить для дієтичного харчування. Однак для здорового і активного людини - це справжнє джерело корисних речовин і джерело енергії. З даної статті ви дізнаєтеся, чим корисно м'ясо гусака, як впливає на організм і що можна приготувати з цього виду птиці.


Калорійність і хімічний склад


Гусь вважається занадто калорійним, але основна частина калорій зосереджена в шкірці. Чисте сире м'ясо містить всього 161 ккал / 100 г. Після теплової обробки цей показник значно зростає. Так, в 100 г вареного продукту міститься вже 447 ккал, а калорійність смаженого гусака досягає 620 ккал.


Гусятина не відноситься до дієтичних продуктів, як біле м'ясо птиці, проте в ній міститься багато білка, амінокислот, необхідних для вироблення антитіл до вірусів і бактерій, і величезна кількість жирних кислот. Серед них Омега-3, Омега-6, Омега-9, насичені, мононенасичені і поліненасичені кислоти (переважно лінолева - 5,9 г).



Кількість жирів в молодому м'ясі становить близько 40%, а при посильній відгодівлі і зовсім 50% від загальної ваги, але гусячий жир - це джерело енергії. Він не містить канцерогенів і, на відміну від інших жирів, виводить токсини і інші продукти розпаду з організму. Хімічний склад м'яса різноманітний і унікальний. У ньому є всі вітаміни групи В, вітаміни А, Е, РР, а також багато мінералів і мікроелементів.


Більш детальну інформацію про поживну цінність та склад гусятини ви знайдете в таблиці:


смакові якості


На вигляд гусятина темніше, ніж м'ясо іншої домашньої птиці, що пов'язано з високою рухливістю гусей і присутністю в м'язовій масі великої кількості кровоносних судин. За смаковими якостями м'ясо більше схоже на дичину - досить жорстке, з трохи солодкуватим присмаком і тонким ароматом.



Смак готового блюда багато в чому залежить від способу приготування і від умов утримання гусака напередодні забою. Знавці стверджують, що, якщо за кілька днів до забою птаха поїти підсоленою водою, м'ясо стане соковитіше і м'якше. Також рекомендується не лякати птицю, щоб не викликати викид адреналіну, від якого м'ясо стає ще жорсткіше.


Вплив на організм


У народі вважається, що гусятина має загальнозміцнюючу дію, тому дуже корисна для хворих, ослаблених і літніх людей. Також, володіючи високою поживною цінністю, вона ідеально доповнить раціон спортсменів і людей з активним способом життя.


чим корисно


Регулярне вживання м'яса призводить до ряду позитивних змін в організмі:



  • виводить токсини, радіонукліди та інші шкідливі речовини;

  • приводить в норму травлення, рекомендується при схильності шлунка до розладів;

  • сприяє просуванню жовчі в протоках;

  • позитивно впливає на нервову систему;

  • завдяки вмісту амінокислот, запобігає розвитку онкології і зміцнює імунітет;

  • підвищує гемоглобін - м'ясо та субпродукти рекомендується вживати хворим на анемію;

  • покращує роботу селезінки;

  • різноманітний хімічний склад сприяє зміцненню організму, підвищує тонус і забезпечує енергією;

  • гусячий жир надає загоює ефект і використовується народною медициною для лікування екземи, дерматитів.



Протипоказання і шкода


Протипоказання до вживання продукту обумовлені наявністю великої кількості жиру, який може завдати шкоди здоров'ю при таких патологіях:



  • розвивається атеросклерозі;

  • цукровому діабеті;

  • збої в роботі підшлункової залози.




Так як гусятина довше засвоюється, її вживання на постійній основі не рекомендується при патологіях шлунка і печінки. Через високу жирності продукт протипоказаний при ожирінні, так як навіть без шкіри сприяє набору ваги.


Застосування в кулінарії


У досвідчених господинь питання, як приготувати м'ясо гусака, не виникає. З нього виходять дивно смачні та поживні котлети, зрази, заливні страви, ковбаси, паштети, печеня. З будь-якої частини тушки можна зробити наваристий бульйон для першої страви, а мелене м'ясо ідеально підійде як начинка для випічки, зраз або пельменів.


Що готують в різних країнах світу


Найпоширенішим блюдом в кухнях багатьох країн, мабуть, є запечена тушка птиці з різноманітною начинкою всередині. Для начинки використовують найрізноманітніші інгредієнти: картопля, варені крупи, гриби, яблука, цитрусові, сухофрукти. Найчастіше запеченого фаршированого гусака готують до Різдва. Наприклад, у німців, що славляться своєю любов'ю до смачної і великій кількості їжі, гусак, запечений з яблуками, є головним блюдом на різдвяному столі. Крім нього, німці готують з гусятини домашні паштети та ковбаси.



У Франції різдвяного гусака фарширують каштанами, і також обов'язковими стравами святкового столу є печінку фуа-гра і гусячий паштет. На Русі домашню птицю масово забивали після різдвяного посту і готували заливні страви, багато домашніх ковбас, пирогів, а також солянки, щі, печеня. Страви з гуски завжди високо цінувалися в Китаї і Єгипті. Китайці приписують гусятині майже магічні властивості, вважаючи, що вона зцілює хворих людей, знімає перевтому і додає сил.


З чим поєднується


Як будь-яке м'ясо, гусак добре поєднується з різними овочами і гарнірами з круп. У Швеції його традиційно подають з брюссельською капустою і кисло-солодким яблучним мусом. Німці вважають за краще засмаженого гусака з червоною або квашеною капустою. Гарним доповненням до м'яса може стати гарнір з рису, гречки або картоплі, приготованого будь-яким способом.



Для фарширування тушки рекомендується використовувати кислі фрукти: яблука, айву, апельсини, грейпфрути - фруктові кислоти надають м'ясу м'якість і інший аромат. З сухофруктів найчастіше для начинки використовують чорнослив, але також підійде курага і навіть сушені ананаси. При маринуванні м'яса застосовуються різні маринади, часник, оцет або сік лимона, розведений водою, а також мед і соєвий соус.


Вигідно підкреслюють смак гусака спеції: перець червоний або чорний, кардамон, сушений імбир, лавровий лист, мускатний горіх, суміш трав для птиці. У багатьох рецептах гусака пропонується готувати з цибулею, морквою, томатами, солодким перцем, печерицями, зеленню петрушки і кропу. Солодкувате м'ясо чудово поєднується з кислими ягідними соусами з журавлини, брусниці, апельсина, айви, вишні. Також до нього підійде гірчичний і часниковий соус.


секрети приготування


Найніжніше і смачне м'ясо молодої птиці віком до 6 місяців. Такий продукт готується відносно недовго і в будь-якому вигляді володіє відмінним смаком. Але що робити, якщо птах попався доросла і потрібно зробити її більш соковитою і ніжною? Для цього можна скористатися наступними секретами:



  • за 1-2 дня до готування помістити ощіпанную і випотрошену тушку в холод;

  • ретельно втерти в тушку сіль зі спеціями і поставити на ніч у холод (сіль можна замінити соєвим соусом);

  • залити м'ясо на 8-10 годин кислим маринадом: сухим вином, яблучним оцтом або соком лимона, розведеним з водою;

  • за кілька годин до приготування обмазати гусака кислими перетерті ягодами (журавлина, чорноплідна горобина);

  • запікаючи тушку цілком, зробити проколи на грудях і стегнах - ця хитрість дозволить зайвому жиру стекти вниз;

  • прикрити м'ясо фольгою, щоб в духовці воно не стало сухим.



Відео: Приготування гусака


Як вибрати при покупці


Купуючи гусака, потрібно намагатися вибрати молоду особину найбільшого розміру. Так вийде багато корисного м'яса, що відрізняється особливою м'якістю. Є кілька ознак, які вказують на свіжість і гарна якість тушки:



  • шкірка гладка, що не липка, без розривів, жовтуватого кольору з легким рожевим відтінком;

  • запах свіжий, трохи солодкуватий - потрібно понюхати птицю всередині, так як псування починається саме з нутрощів;

  • м'ясо на дотик пружне і щільне, при натисканні вм'ятина швидко вирівнюється;

  • у молодих особин світлі лапи - з віком вони стають темнішими (червоні лапи можуть бути ознакою породи);

  • жир молодої птиці світлий, іноді прозорий або білястий, але ніяк не жовтий;

  • м'якоть має червонуватий колір, але не жовтий або коричневий.



Як зберігати в домашніх умовах


Свіжий гусак може зберігатися досить довго. За рахунок великої кількості жиру він не псується декілька днів навіть без холодильника. При температурі 0 ° C продукт зберігається і не втрачає своїх корисних властивостей кілька тижнів, якщо ж градус підняти до +2 ° C, термін зберігання скоротиться до 5 днів. Для більш тривалого зберігання гусячу тушку заморожують - в такому вигляді вона може лежати близько 6 місяців.



Є кілька правил безпеки гусятини будинку:



  1. Якщо немає можливості тримати тушку в холодильнику, то її можна загорнути в тканину, намочену в оцті, і помістити в темне прохолодне місце (льох, підвал). Періодично тканину потрібно змочувати, не допускаючи висихання.

  2. Перед зберіганням птицю необхідно випатрати, так як з нутрощами вона почне псуватися набагато швидше.

  3. У холодильнику слід класти тушку окремо від готових продуктів.

  4. Для кращого зберігання рекомендується обернути м'ясо фольгою або щільним пергаментом.

  5. Для довгого зберігання (більше 1 року) гусятину в'ялять і роблять з неї тушонку.



Як м'ясний продукт гусятина менш затребувана, ніж кури, качки або індички, що пов'язано з її високою калорійністю і зайвої жорсткістю


Але якщо немає протипоказань, гусака необхідно включати в раціон, оскільки це прекрасне джерело вітамінів, білків і жирних кислот, здатних оздоровити організм і поліпшити фізичне здоров'я.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку