Цигайська порода овець характеристика породи, основні переваги та недоліки, зовнішній вигляд, фото

Цигайська вівця: опис і особливості породи



Вівці є джерелом якісної вовни і смачного м'яса, тому їх вирощують у багатьох фермерських господарствах, а однією з найкращих порід вважається цигайських. Для цих тварин характерні високі показники м'ясної і шерстної продуктивності, а також привабливий зовнішній вигляд і порівняльна невибагливість до умов утримання. Детальний опис цигайських овець і характеристика продуктивності, плюси і мінуси породи, розмноження тварин і особливості догляду за ними перераховані далі в статті.


цигайська вівця


Тварини цієї породи з давніх часів мають високу витривалістю і характеризуються невибагливістю до годівлі, тому можуть долати значні відстані без шкоди для м'ясної продуктивності. Зовнішній вигляд цигайських овець має характерні особливості, за якими їх з легкістю можна відрізнити від представників інших видів цих тварин.


Історія породи


Цигайська порода овець є результатом народної селекції і була виведена багато століть назад на території Греції і Малої Азії. Протягом століть місцеві жителі покращували характеристики тварин даного виду, домагаючись все більшої продуктивності породи, а також зберігаючи високу витривалість овець.












Уже з кінця XVIII століття цигайських овець почали масово розводити на території Європи з метою отримання якісного м'яса, вовни і молока. У 1914 р емігранти з Балканського півострова завезли цих тварин і на територію Росії, а місцеві жителі схрещували цигайських баранів з мериносовими самками для отримання потомства з поліпшеною якістю вовни. Сьогодні цигайська порода є однією з найпопулярніших і активно розлучається в великих і дрібних фермерських господарствах.


Зовнішній вигляд овець


За типом продуктивності цигайська порода овець розділяється на два напрямки - шерстне для м'яса і шерстно-м'ясне. Але представники обох підгруп мають схожі особливості зовнішнього вигляду, що свідчать про належність тварин до даної породі.


Основні характеристики зовнішнього вигляду цигайських овець перераховані нижче:



  1. Тварини мають міцне масивне тіло, яке характеризується сухою конституцією. Тулуб тварин бочкоподібне, середніх розмірів з широкою і глибокою грудьми.

  2. Спина, загривок і крижі цигайської вівці досить широкі, а кістяк тварини дуже міцний і міцний. Довгий і тонкий хвіст складається з 18-23 хребців.

  3. Тварини мають міцні правильно поставлені ноги і міцні копита, що дозволяють успішно витримувати вагу великого тулуба.

  4. У цигайської вівці товста шия і середня за розмірами голова, що має акуратну округлу форму. У самців на верхній частині голови знаходяться великі закручені роги, а самки комолі.

  5. У новонароджених ягнят на щільною шкірі присутні характерні складки, які розгладжуються в міру дорослішання. Дорослі особини мають еластичний і гладкий шкірний покрив.

  6. Вага дорослого цигайських барана становить 75-85 кг, а самки набирають масу близько 45-50 кг. Молоді особини у віці 4,5 місяця досягають ваги 30 кг.

  7. Шерсть тварин пофарбована в білий колір, має однорідну щільність і густоту.




Переваги та недоліки цигайських овець


Перед тим як почати самостійно розводити цигайських овець, потрібно проаналізувати переваги і недоліки цієї породи.



  • Основними перевагами тварин цього виду є:

  • висока м'ясна і молочна продуктивність;

  • відмінну якість вовни;

  • витривалість тварин;

  • невибагливість до умов клімату і годівлі;

  • раннє статеве дозрівання молодих особин;

  • хороші темпи зростання молодняка;

  • швидкий набір ваги;

  • висока плодючість самок.




  • Крім численних позитивних якостей, тварини не позбавлені і недоліків:

  • представники цієї породи потребують пасовищах, розташованих на височинах і пагорбах;

  • схильність тварин захворювань при утриманні в умовах сирого клімату;

  • важка переносимість морозів, снігопадів і затяжних дощів;

  • підвищена ламкість кісток при нестачі мінеральних речовин в щоденному раціоні.



продуктивність вовни


Цигайські вівці дають шерсть відмінної якості, яка відмінно підходить для виготовлення теплих і міцних хутряних виробів, а також легко піддається фарбуванню в будь-який колір. З руна цих тварин виходять м'які і однорідні нитки, службовці прекрасною сировиною для виготовлення якісних і міцних тканин.


Основні характеристики продуктивності вовни даної породи перераховані нижче:



  • з дорослого самця можна отримати 6-7 кг високоякісного руна, а з самки - до 5 кг;

  • довжина готового вовняного волокна становить 10-15 см;

  • шерсть дуже м'яка і тонка, а в її складі присутній 80% пуху;

  • руно цигайських овець має 44-56-й рівень якості;

  • вихід митої вовни становить близько 55-60%.



Багато фермерів розводять цигайських овець з метою отримання високоякісного м'яса. Молоді особини цієї породи швидко набирають вагу, тому незабаром після народження можуть бути відправлені на забій.



Основні характеристики м'ясної продуктивності цигайської породи овець представлені нижче:



  • забійний вихід м'яса становить близько 50-55%;

  • щоденний приріст маси молодих особин при дотриманні умов вирощування може досягати 450 г;

  • для отримання м'яса ягнят відправляють на забій з віку 5 місяців;

  • туші характеризуються відмінними товарними якостями і хорошим смаком;

  • м'ясо тварин складається переважно з м'язової тканини, а кількість жиру в ньому невелика.



розмноження


Для овець цигайської породи характерна сезонність розмноження. Злучку баранів і самок зазвичай проводять в кінці серпня або на початку вересня, орієнтуючись на ознаки початку статевого полювання. Після народження потомства у вівцематки починається період лактації.


Основні характеристики плодючості і молочної продуктивності цигайських овець перераховані нижче:



  • самки відрізняються скоростиглістю і досягають статевої зрілості до віку 4 місяців;

  • тварини виношують потомство протягом 143-150 днів;

  • окот відбувається 1 раз на рік, в зимовий час;

  • за один раз самка виробляє на світло 1-2 дитинчат;

  • період лактації у представників цигайської породи триває протягом 4 місяців;

  • за весь час вигодовування потомства самка дає 100-120 л молока;

  • молоко характеризується високим вмістом білка і жирністю 7-8%, тому використовується для виробництва елітних сортів сиру і бринзи.




Основні особливості розмноження представників цієї породи перераховані нижче:



  • самку рекомендується парувати з бараном тільки після того, як вона набрала вагу більше 40 кг;

  • тривалість статевого циклу вівцематок становить близько 17 діб, а полювання триває протягом 38 годин;

  • основними ознаками початку статевого полювання є занепокоєння тваринного, втрата апетиту, почервоніння статевих органів і тічка;

  • якщо в результаті спаровування запліднення не відбулося, то через 16-17 діб у самки знову починається полювання;

  • для успішного запліднення рекомендується парувати цигайських овець двічі - в перші кілька годин з моменту початку тічки, а потім повторно через добу;

  • про настання вагітності свідчить відсутність статевої охоти і спокійна поведінка самки через 3 тижні після парування, але точно підтвердити діагноз може тільки ветеринарний лікар;

  • після підтвердження вагітності вівцематки потрібно забезпечити спокій і якісний харчовий раціон;

  • перед початком окоту самка стає неспокійною і шукає затишне місце - для пологів тварина потрібно помістити в окремий чистий загін;

  • процес окоту при відсутності ускладнень триває близько 1 години і не вимагає втручання людини;

  • новонароджені ягнята починають шукати їжу вже через 20 хвилин після появи на світло, тому при завершенні окоту рекомендується вимити вим'я самки содовим розчином і видалити забруднився шерсть;

  • після збирання в загоні самку залишають наодинці з потомством.



Догляд і тривалість життя


Цигайські кому вівці не дуже вибагливі до умов вирощування і складу харчового раціону, але при нестачі або низьку якість корму стан вовни тварин помітно погіршується. А в холодну пору року представники цієї породи потребують більшої догляді, так як погано переносять холод і опади.



Головні особливості утримання та годівлі цигайських овець перераховані нижче:



  • в теплу пору року овець виганяють на пасовище з 5 ранку до настання темряви, ненадовго повертаючи їх в стійло для водопою в середині дня;

  • щоб отара НЕ намокала під час короткочасних літніх дощів, рекомендується спорудити для неї критий навіс - під ним тварини зможуть ховатися від негоди, перебуваючи на свіжому повітрі;

  • влітку дорослому барана щодня необхідно близько 10 кг свіжої трави, а особинам жіночої статі - до 8 кг;

  • тварин потрібно регулярно поїти - на кожну дорослу особину необхідно не менше 8 л води кімнатної температури;

  • при похолоданні і тривалих дощах, а також в зимовий час представників цієї породи потрібно тримати в кошарах з дерев'яними стінами і глиняною долівкою, вистеленим товстим шаром сухої соломи;

  • приміщення для утримання отари має бути теплим і сухим (не менше +5. + 10 ° С взимку і + 20 ° С влітку), з хорошою системою вентиляції і відсутністю протягів;

  • всередині споруди повинні бути встановлені годівниці і поїлки, а також індивідуальні загони для вагітних овець і новонароджених ягнят;

  • відділення для кормів і води потрібно тримати в чистоті, так як тварини не стануть пити каламутну воду або є залежаний корм;

  • на кожного представника отари має припадати по 3 м² вільного простору;

  • взимку доросла особина повинна отримувати в день не менше 2 кг сіна та овочів, а також комбікорм, мінеральні добавки, крейда і йодовану сіль;

  • молодих ягнят починають поступово привчати до овочів і дрібному сіна вже через 2 тижні після народження, а у віці 4 місяців повністю відлучають дитинчат від самки;

  • взимку отару рекомендується щодня випускати на свіже повітря за умови відсутності опадів і сильних морозів;

  • після зимівлі тварин переводять на літній раціон поступово - в перший день овець виганяють на пасовище на 2-3 години, а потім кожен день збільшують час їх перебування на свіжому повітрі.



При неправильному догляді або порушенні умов утримання Цигайські вівці можуть хворіти. Список захворювань, найбільш часто виникають у тварин даної породи, представлений нижче:



  1. гельмінтоз. Глисти вражають легені і печінку тварини, а зараження відбувається при порушенні умов утримання овець або випасі отари на вологому пасовище з неякісної травою. Ознаками цього захворювання є діарея та млявість, втрата апетиту, виснаження тварини і випадання шерсті. Лікування гельмінтозу призначається ветеринарним лікарем, а для боротьби з недугою використовують спеціальні протівогельмінтниє кошти.

  2. ламкість кісток. Захворювання виникає в результаті неправильного раціону харчування овець. В результаті цього кінцівки тварин стають слабкими і не можуть витримувати вагу великого тулуба, виникають переломи кісток. Щоб вилікувати хворобу, досить відкоригувати раціон, додавши в нього мінеральні речовини.

  3. загнивання копит. Виникає при випасі отари в заболоченій місцевості або в лісі, а також при порушенні санітарних умов в приміщенні для утримання овець. До ознак копитної гнилі відносяться кульгавість тваринного і його нездатність самостійно піднятися на ноги.При виявленні даної хвороби виконується підрізання копит, а також можуть бути призначені додаткові лікарські препарати для зняття запалення.

  4. пневмонія. Недуга поширюється серед поголів'я при утриманні тварин в сирому приміщенні з протягом, а також ранньої стрижці овець. Основними симптомами хвороби є млявість і втрата апетиту, підвищення температури тіла до + 41 ° С, важке дихання і гнійні виділення з носа. Лікування здійснюється за допомогою антибіотиків (наприклад, «Стрептоцид», «Неомицин») І призначається ветеринарним лікарем.



Щоб запобігти виникненню перерахованих захворювань, потрібно дотримуватися таких рекомендацій:



  • щорічно виконувати осінню дезінфекцію приміщення для утримання тварин за допомогою розчину білизни;

  • стежити за чистотою і сухістю підстилки в кошарі;

  • використовувати для вигулу овець сонячні і сухі ділянки з якісної травою;

  • регулярно чистити поїлки і годівниці, наповнюючи їх свіжою водою і кормом;

  • усунути холодні протяги і вогкість в приміщенні для утримання отари;

  • періодично оглядати стадо з метою виявлення хворих особин і приміщення їх в карантин.



зони проживання


Представники цієї породи добре адаптуються до різних умов клімату, тому їх розводять на території багатьох країн. У північних областях з морозними і сніжними зимами тварин можна утримувати в теплих кошарах, де вони повністю зберігають свої високі показники продуктивності.



Овець цієї породи успішно вирощують на території таких країн:


Завдяки своїм численним позитивним якостям цигайська порода овець поширена серед тваринників багатьох країн і активно розлучається для отримання смачного м'яса і якісної шерсті. Виконуючи перераховані в даній статті рекомендації, можна самостійно розводити цих тварин, а догляд за ними не зажадає від фермера великих витрат часу і сил.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку