Розведення курей в домашніх умовах для початківців догляд за птицею, годування, хвороби курей

Розведення курей в домашніх умовах для початківців


Розвести курей на своєму подвір'ї може кожен бажаючий. Це забезпечить сім'ю яйцями і дієтичним м'ясом, а також може принести чималу фінансову користь. Розведення курей в домашніх умовах для початківців не є складною справою. Однак слід враховувати, що за птахом необхідно постійно доглядати: чистити пташник, видавати корм.


І перше, що необхідно зробити - побудувати зручний курник, облаштувати його сідала, утеплити, обладнати вентиляцією, провести дезінфекцію стелі, стін і підлоги гашеним вапном або аналогічним розчином. Поруч з курятником слід розташувати огороджений вигул для того, щоб кури могли самостійно знаходити підніжний корм. Поїлки і годівниці розміщують всередині пташника і зовні.


Вибір породи курей


Вирішивши зайнятися розведенням курей, їх вирощуванням та триманням, спочатку треба визначитися, чого ви бажаєте:



  1. Завести курей на сезон або для цілорічного утримання.

  2. Вирощувати куплених курчат або розвести птахів самостійно.

  3. Отримувати м'ясо або багато яєць.



Кури бувають різних порід:



  • м'ясні -Мають смачне м'ясо і швидко набирають вагу;

  • яічние- несуть багато яєць, але мають меншу вагу;

  • універсальні, м'ясо - яєчні. Ці кури мають нормальні габарити. У них смачне м'ясо і вони несуть достатню кількість яєць;

  • бійцівські кури. Таку порід у рідко розводять на звичайному подвір'я;

  • декоративні. Їх розведення приносить задоволення від споглядання, але гастрономічні і фінансові вигоди відсутні.



Розведення несучок


Найбільш популярною породою курей є несучки. Метою розведення курей несучок в домашніх умовах є регулярне отримання яєць. В середньому одна несучка в рік несе 250 яєць. Кури цієї породи невибагливі. У них висока опірність хворобам. Розведення курей несучок в домашніх умовах починається з споруди курника.


Для пташника підійде сарай або стара споруда. Але можна побудувати і спеціальне нове приміщення, яке прикрасить присадибна ділянка. Для цього треба підібрати сухе місце без протягів. Поруч необхідно обгородити сіткою ділянку для вигулу. Сітка повинна бути не менше двох метрів. Кращим варіантом буде наявність сітчастої даху.


важливі момент , Які слід враховувати при будівництві курника для утримання домашньої птиці:



  1. Наявність вентиляції. Пташник повинен мати кватирки або спеціальні витяжні системи. При цьому не можна допускати, щоб в приміщенні був протяг. Це може привести до захворювання курей.

  2. Курник необхідно облаштувати годівницями, поїлками, сідала і гніздами. Кількість гнізд залежить від кількості птахів. Їх розставляють в затінених кутах пташника.

  3. Важливу роль відіграють освітлення і температурний режим. У холодну пору року приміщення треба опалювати. Якщо такої можливості немає, курник необхідно добре утеплити. Також для продовження світлового дня взимку важлива наявність штучного освітлення.



сідала роблять з міцних дерев'яних жердин з розрахунку 25 см на одну курку. Встановлюють їх на висоті, зручній для птиці (50-60 см). До сідалу слід прилаштувати рівні, гладкі дошки або драбинки.


гнізда роблять з кошиків, відер, ящиків висотою 30 см шириною і глибиною не менше 40 см Їх встеляють сіном.


Пол пташника краще посипати вапном, покривши зверху стружкою, тирсою і сіном товщиною до 10см. Таку підстилку необхідно міняти. Вона завжди повинна бути сухою і чистою.


Годівницю слід обробити стерньовими гратами, щоб птахи не топтали корм.


Усередині курника або на вигулі додатково встановлюються ящики, наповнені піском, так звані зольні ванни. Вони потрібні для самостійного позбавлення птахів від паразитів. Перш ніж запустити в курник птахів, їх треба продезінфікувати. Такий захід в подальшому проводиться кілька разів на рік, а також при заселенні нової птиці.


вирощування курчат


Вирощування курчат в домашніх умовах для початківців і зміст їх не є складним завданням. Кури від природи хороші квочки. Вони самі вирощують своє потомство. Все, що потрібно - це підтримання необхідної температури і наповнення поїлки - годівниці. Але слід враховувати, що природний виводок однієї несучки - близько 15 пташенят. Якщо курчат треба набагато більше - знадобиться придбати інкубатор. Альтернативним варіантом може бути покупка добових курчат на птахофабриці.


Для утримання курчат потрібно тепла коробка. Коробка не повинна бути картонній або пінопласту, тому що курчата можуть постукати по стінці носиком і наколотися про неї, що, в свою чергу, може привести до загибелі пташеняти. Поруч ставиться лампа розжарювання на штативі. Внизу коробку застеляють газетами, поміщають годівницю і поїлку. Зверху розташовують лампу на штативі таким чином, щоб на підлозі було 30 С. У першу добу освітлення повинно бути навіть вночі, з часом скорочуючи світловий день з 17 годин до 8.


Пиття і корм повинні бути завжди. У воді курчата потребують більше, ніж в кормі в два рази, тому вона повинна бути завжди в поїлки свіжої. Суточник в перший раз поять п'ятипроцентним розчином глюкози.


До семиденного віку корм насипають на листочки картону. Потім встановлюють годівниці. Краще - підвісні. Для першого прикорму знадобиться:



  • дрібна дробленая крупка;

  • яйце, зварене круто;

  • знежирений сухий сир.



Сир сприяє оперення, так, як в ньому міститься кальцій. З другого дня слід додати в корм подрібнену зелень. Взимку можна для цієї мети проростити злакові.


Газету слід міняти два рази на добу. Необхідно спостерігати за курчатами. Якщо вони збираються в "купу" - їм холодно, якщо вони розляглися подалі від світла - жарко. Температуру починають знижувати з п'ятого дня до 26 градусів, зменшуючи щотижня на три градуси, остаточна температура - 18 С. Підросли курчат переводять на підстилку, збільшуючи поступово площа.


Купівля птиці


Якщо купуються кури м'ясної породи, курчат бройлерів можна купити добового віку. Через місяць, півтора їх вага може бути дорівнює 3 кг.


Несучок на сезон купують вже підросли. Нестися кури починають в 4 5 місяців. Вибираючи птицю, слід звернути увагу на забарвлення гребінця і мочок. Він повинен бути рівним і яскравим. Живіт у молодих курей великий і м'який.


Прийнявши рішення розводити курей-несучок в домашніх умовах, потрібно придбати півня, з розрахунком один півень на 12-15 курок.


Догляд за птицею


Вирощування, утримання та догляд за курми простий. Необхідно виконувати наступні завдання:



  • регулярно чистити і провітрювати курник;

  • підтримувати температурний і світловий режим;

  • стежити за наявністю чистої води в поїлки;

  • годує птицю тільки якісним, збалансованим кормом. Від цього залежить смак яєць і м'яса;

  • забезпечити цілорічний вигул птиці на свіжому повітрі;

  • в зимовий час збагатити раціон птиці мінеральними добавками.



годування курей


Одним із завдань при утриманні курей є складання правильного раціону птахів. Основою корми домашньої птиці є базові сухі корми: зерно, гранульовані суміші борошняних і зернових відходів, кукурудза. Крім того, в раціоні повинні бути соковиті вологі корми. Влітку це коренеплоди і зелень, взимку - пророщене зерно, харчові відходи, корнеклубнеплоди.


В середньому взимку одна курка з'їдає 250 грам корму, в теплу пору року - норма трохи зменшується за рахунок наявності природних підгодівлі, свіжої зелені. Сухий корм складають 2/3 всього корму. Одна третя частина повинна являти собою вологі мішанки.


Для того щоб шкаралупа яєць була твердою, В кормі обов'язково повинен бути присутнім кальцій. Тому в пташиний корм підмішують крейду і товчену черепашку.


З третього дня мішанку краще готувати на м'ясному бульйоні або на кислому молоці. Годувати курчат необхідно тільки свіжої мешанкой.Залишки через годину слід викинути, а годівницю вимити і сполоснути марганцівкою.


Курчат випоюють двічі на тиждень вранці слабким розчином марганцівки. Курчата п'яти днів від народження вже життєздатні. Поступово їм збільшують кількість корму, додаючи в нього риб'ячий жир, вітаміни. З першого днях пташенятам потрібна яєчна шкаралупа, дрібний гравій, крупний пісок. Із злаків до двомісячного віку використовують тільки подрібнені крупи.


У складі комбікорму для дорослої курки повинні входити:



  • пшеничні висівки - 8%;

  • кукурудза - 40%;

  • мука ячмінна -20%;

  • макуха соняшникова - 10%;

  • кормові дріжджі - 3%;

  • борошно м'ясо-кісткове, рибне - 1: 1-10%;

  • сіль кухонна, мінеральні добавки-5%.



Така суміш дається 2-3 рази на день в чистому вигляді і мішанка. Для хорошої роботи шлунка важливо давати курям сухе зерно, бажано якщо, щоб на вівсі та на жита було мало плівки.


Не можна перегодовувати несучку. Вона зажіреет і їй буде важко нестися. Яйця замість шкаралупи будуть покриті тонкою плівкою, при цьому розливаючись і заливаючи гніздо. Якщо птах спробує смак яйця, в подальшому почнеться розклей.


Несучки потрібно згодовувати:



  • 65-75 м мішанки;

  • 30-45 г сухої зерно суміші;

  • 20-25 м коренеплодів;

  • 10-12г. пророщених злаків;

  • 1-2 р.р. риб'ячого жиру, гравію, дріжджів, черепашки.



У корм можна додавати залишки зі столу. Це урізноманітнює меню. Чим більше буде інгредієнтів, тим смачніше яйце.


Золотим віком несучки вважається вік до 15 місяців . Потім вона мчить рідше, її м'ясо грубіє. Тому слід до цього часу підготувати новий виводок курчат.


Ознаки хвороб курей


Вирощування курчат в домашніх умовах для початківців передбачає знання основних ознак хвороб курей. Навіть при хороших гігієнічних умовах, домашня птиця може захворіти. Переносниками хвороби можуть бути голуби і гризуни, які крадуть корм. Хворі птахи стають млявими. Вони не встають на ноги, не їдять корм, можуть спостерігатися судоми. Хвору курку необхідно відразу від'єднати від інших птахів.


Млявість і відсутність апетиту можуть бути ознаками авітамінозу. У цьому випадку знадобиться збільшити зелень в кормі, давати риб'ячий жир, опромінювати ультрафіолетовими лампами. складніше впоратися з канібалізмом. Ранка на тілі птаха може привернути увагу товаришок. Щоб приховати ранки, світло в курнику повинен бути тьмяним, приглушеним. Необхідно уважно спостерігати за птахами і розуміти причину недуги:



  • якщо курчата в кров клюють пальці - вони голодні;

  • до розкльову клоаки призводить запалення, причиною є неправильне годування;

  • розкльовування голови - встановлюється ієрархія;

  • якщо кури вищипують пір'я - в кормі недостатньо мінералів;



Про хворобу курей також свідчить наявність кліщів, вошей, пероедов.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку