Чи є в кавуні цукор хімічний і вітамінний склад кавуна, корисні властивості і протипоказання

Кількість цукру в кавуні, хімічний склад і корисні властивості



Багато хто звик вживати кавун в необмежених кількостях, припускаючи, що він не несе шкоди. Так, основна складова плода - вода, яка через деякий час вийде з організму, вимивши з нього шкідливі речовини. До того ж калорійність його низька, що не дає підстав турбуватися про зайві сантиметрах на талії. Але не потрібно забувати, що оскільки кавунова м'якоть солодка, вона містить цукор. У зв'язку з цим необхідно регулювати норми вживання плоду. Про них і про зміст цукру в кавуні розповімо далі.


Скільки цукру міститься в кавуні?


Цукор буває у вигляді глюкози, фруктози або сахарози. Останній складається з перших двох, у вигляді α і β циклів, відповідно. У кавуні переважає фруктоза. У м'якоті плоду цукру може бути близько 5 г або 10 г на 100 грам. Точна кількість залежить від того, який сорт ягоди. Глюкози (десахарози) в 100 грамах присутній 2,4 г, сахарози - 2 г, фруктози - 4,3 м


калорійність продукту


В кавунової м'якоті містяться такі вітаміни (на 100 грам):



  • аскорбінова кислота - 7 мг;

  • токоферол - 0,1 мг;

  • ретинол - 17 мкг;

  • нікотинова кислота - 0,3 мг;

  • фолієва кислота - 8 мкг;

  • піридоксин - 0,09 мг;

  • рибофлавін - 0,06 мг;

  • тіамін - 0,04 мг;

  • бета-каротин - 0,1 мг.



Процентне співвідношення БЖУ в м'якоті: 10,41%, 3,35%, 86,25% відповідно. Енергетична цінність - 27 ккал, що в відсотках складає 1,9 від норми. Глікемічний індекс - 65-70 од.


властивості ягоди


Крім вітамінів, в кавуні міститься ряд інших, необхідних для організму, речовин. Вони обумовлюють корисне і шкідливе дію.



  • Позитивний вплив ягоди на організм людини:

  • містяться лугу допомагають виводити пісок і камені з нирок;

  • сечогінний ефект позбавляє від набряків;

  • очищає печінку від токсинів;

  • магній підтримує роботу серця і судин;

  • залізо запобігає розвитку анемії;

  • амінокислоти прискорюють метаболічні процеси.



Можливу шкоду й протипоказання


Шкода від вживання кавуна в першу чергу пов'язаний з тим, що у людини може бути індивідуальна непереносимість лікопіну, що проявляється у вигляді алергічних реакцій. Схожу реакцію здатний викликати і цитрулін, хоч він і корисний для нашого організму, так як регулює рівень цукру в крові. На жаль, якщо в організмі ця амінокислота виробляється в достатній кількості, то зайве вживання м'якоті здатне викликати накопичення зайвих кілограмів.


Норми і правила вживання


Поєднувати кавун можна з будь-якими продуктами і вживати його в незалежності від прийому їжі, а також часу доби. Звичайно, на ніч його є небажано, тому що навряд чи буде приємно постійно прокидатися через позивів в туалет. Але багато вживати не рекомендують. Доросла людина може з'їдати в день не більше 0,5 кг м'якоті. Краще з'їдати невеликими порціями, по 0,2-0,3 кг. Дітям молодше 2 років небажано давати плід.


Правила вживання літніх ласощів:



  1. Переконайтеся, що продукт не містить нітратів (замочіть м'якоть в воді, при фарбуванні рідини в рожевий або червоний колір плід краще не їсти - в ньому нітрати).

  2. Відмовтеся від ласощів, якщо є протипоказання.

  3. Мийте ягоду, перш ніж розрізати її.

  4. Купуйте завжди цілий плід, розрізаний швидко псується і заселяється шкідливими мікроорганізмами.

  5. Чи не вигризають м'якуш до самої шкірки, так як велика концентрація нітратів виявляється саме там.



Чи можна їсти кавун при цукровому діабеті?


Навіть якщо вживати по 200-300 г ягоди за раз, рівень цукру в крові підніметься. Таке явище небажане при цукровому діабеті, тому потрібно бути акуратним з вживанням плода, а також вважати отримані за день вуглеводи.



  • Але зовсім відмовлятися від ласощів не потрібно, так як кавун для діабетиків дуже корисний:

  • нормалізує роботу печінки;

  • підтримує і відновлює клітини;

  • живить серце.



Інші дозволені ягоди при діабеті:



  • полуниця;

  • вишня;

  • черешня;

  • малина;

  • шовковиця;

  • агрус;

  • смородина;

  • чорниця.


Через те, що кавун здатний підвищувати рівень цукру в крові, його треба їсти з обережністю не тільки хворим на діабет, а й тим, хто бореться із зайвою вагою. Здоровим людям також небажано зловживати ягодою, так як від переїдання може бути неприємне відчуття тяжкості в животі, нудота і розлад. Краще їсти потроху, але часто.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку