Коли обрізають смородину (чорну, червону, білу), як правильно це робиться

Коли обрізають смородину і як зробити це правильно


Кущі червоної, чорної і білої смородини згодом израстается і не можуть в повній мірі радувати господаря своїм урожаєм.


Справа в тому, що ягоди зав'язуються тільки на торішніх приростах на гілках 4, 5-річного віку. Тому смородинові кущі необхідно щорічно омолоджувати, вистриг всі хворі, засохлі пагони.


Коли обрізають смородину і як правильно це роблять, щоб плодоношення було щорічним, адже при регулярної обрізку можна протягом 25 років отримувати багатий урожай з одного куща чорної смородини, а червона буде плодоносити протягом 15 років.



Навіщо обрізати смородину


При щорічному омолодження куща нові гілки змінюють старі. Найкраще плодоношення спостерігається на нових пагонах.


Чи обов'язково це


При своєчасній обрізку спостерігається приріст нових пагонів біля коріння. Прикореневі відростки покращують розгалуження куща, в зв'язку з цим підвищується врожайність.


Обрізка - обов'язкова процедура. Саме вона підвищує плодоношення. Доглянуті кущі добре освітлюються сонцем, забезпечується вентиляція, гілки рідше уражаються всілякими захворюваннями.


Які цілі переслідує обрізка:



  • підвищення врожайності;

  • видалення пошкоджених гілок і уражених захворюваннями;

  • посилення побегообразования;

  • поліпшення смакових якостей ягід;

  • надання кущу декоративної форми.



Багато починаючі садівники бояться травмувати кущ і думають, що ніколи в житті не освоять процедуру обрізання. Формування куща - не така й складна процедура, головне - розібратися в нюансах.


коли обрізати


Приступати до формування крони потрібно в перший же рік після посадки молодого саджанця.


календарні строки


Весняну обрізку проводять в той час, коли встановиться плюсова температура. Обрізати потрібно під час знаходження культури в періоді спокою, до пробудження нирок.


Осіння обрізка проводиться під час підготовки рослини до зими. Для Росії - це листопад. На час обрізки впливають кліматичні умови місцевості.



  • Вирощуючи смородину в Ленінградській області, обрізку краще проводити, починаючи з 15 жовтня.

  • У Підмосков'ї слід обрізати кущі смородини в останній декаді жовтня, так як до 15 листопада грунт досить вже промерзне. За 20 днів рослина встигне відновитися і підготуватися до зимового періоду.

  • Сибір характеризується різкими перепадами температур, чергуванням заморозків з потеплінням. Тому обрізати кущі потрібно у вересні.



Обрізка за місячним календарем


Проводити обрізку потрібно на спадної Місяці або в знаходженні світила в 3-4 фазі. Це час вважається найбільш сприятливим, так як сокодвижение спрямовано вниз - до коріння.


Не рекомендується формувати крону в молодик і повний місяць. При висхідній Місяці також заборонено проводити обрізку, так як сокодвижение спостерігається знизу-вгору - від кореневій системі до втеч.


Чи потрібно, чи можна обрізати навесні, влітку, восени і взимку


Залежно від пори року проводять омолоджуючу, санітарну, підтримуючу обрізку.


осіння обрізка


Проводиться пізньої осені, коли життєвий цикл смородини переходить в стан спокою. Під час чорнової обрізки перед заморозками необхідно видалити старі, зламані, пошкоджені гілки. Не можна залишати хворі і ростуть усередину.


Сильне побегообразованіе біля основи куща також негативно впливає на плодоношення, тому рекомендується прибрати частину нових пагонів, щоб вони не заглушили кущ, коли виростуть.


весняна


Проводиться коригуюча весняна обробка: забираються всі гілки, що не були вирізані восени. Кращий час - до початку сокоруху.


Видаляються підмерзлі за зиму пагони, зламані, проводиться коригування молодого приросту.


літня


В цей час кущі потребують тільки в санітарної обрізки і тільки в тому випадку, якщо всю весну стояла холодна погода.


Крім видалення засохлих гілочок, необхідно прищипнуть зелені пагони. Така процедура сприяє розвитку бічних пагонів, збільшення плодоношення. Маніпуляція може бути застосована до чорної різновиди, білу і червону прищипують в рідкісних випадках.


На зиму


Обрізка кущів смородини проводиться пізньої осені, під час підготовки плодової культури до зими.


Коли обрізати, в залежності від періоду зростання


Кущі смородини необхідно обрізати протягом усього їхнього життя.


Молоді саджанці першого і другого року життя


Відразу ж після посадки на саджанці потрібно вкоротити всі гілки таким чином, щоб на кожній з них залишилося тільки по 2-3 досить розвинених нирки.


За вегетаційний період кущ наростить зелену масу. Осіння обрізка полягає у видаленні зайвих гілок, залишивши тільки 3-4 добре розвинених втечі. Невизревшіе верхівки також вимагають видалення.


Третій і наступні роки


Проводиться аналогічна обрізка. Щорічне формування призводить до утворення гарної форми куща, в якому буде по 3-4 гілки щорічного приросту.


Багато хто боїться проріджувати кущ. Боятися не варто. Вирізати потрібно старі, пошкоджені і хворі гілки, від них все одно не буде ніякого толку.


Відсутність обрізки призведе до того, що старі пагони заглушать нові і плодоношення зведеться до нуля.


Коли обрізати після збору врожаю


Після того, як зібраний урожай, рекомендується видалити пагони у віці 5 років, прибрати недорозвинені і деформовані гілки, слабкі та пошкоджені комахами.


Багато садівники до літньої обрізку ставляться неоднозначно. Одні прибирають засохлі пагони і прищипують зелені гілочки, вважаючи, що таким чином, вони забезпечують куща хорошу освітленість і повітрообмін. Інші до такої процедури ставляться насторожено, адже після проведення таких маніпуляцій посилюється навантаження на кущ, який витрачає багато сил на розвиток нових пагонів і на їх визрівання, що знижує стійкість до суворих зим.


Влітку не знижується активність сокоруху, тому при обрізанні частина гілок довгий час залишаються мокрими. А це сприяє потраплянню різних мікроорганізмів і утворення грибка. Не виключено, що нові пагони не встигнуть сформуватися до зими, і морозами вимерзнуть.


Як обрізати смородину


Правильна обрізка дозволить отримати шикарний сформований кущ з щорічним плодоношенням.


що знадобиться


Всі роботи проводяться за допомогою спеціальних інструментів:



  • секатор з довгими ручками - для видалення молодої порослі;

  • маленька ручна пила або кущоріз - для обрізки старих пагонів.



Всі інструменти повинні бути добре заточеними, інакше в пошкоджені гілки будуть проникати мікроорганізми.


Покрокова інструкція по обрізці


Перед обрізанням необхідний підготовчий етап, під час якого буде потрібно підготувати інструменти, очистити пристовбурні кола від сміття та бур'янів, мульчі. Все це необхідно віднести подалі від ділянки і спалити.


схема


Схема обрізки кущів смородини проста, оволодівши нею, можна буде без праці проводити щорічне омолодження і формування посадок.



  1. При огляді куща перш за все варто вирізати ті гілки, які поміняли колір і вкрилися мохом.

  2. Пошкоджені шкідниками, сухі і надламаний гілки також підлягають видаленню.

  3. Якщо кущ виглядає розлогим, доведеться прибрати все що лежать на землі пагони. Такі гілки легко можна укоренити і використовувати для розмноження плодової культури. Щоб лежать гілки пустили коріння, їх необхідно присипати грунтом і через рік відокремити від материнської рослини.

  4. Сильно загущений кущ слід прорідити, щоб забезпечити доступ світла до всіх втеч.

  5. Відростки, на яких відсутній плодоношення, так само доведеться прибрати.

  6. При формуванні важливо звертати увагу на щорічний приріст. Кожну гілку слід вкоротити на 5 см.



Після успішно проведеної процедури знадобиться провести профілактичну обробку самого куща і близько пристволового ділянки від шкідників. Після цього потрібно під час розпушування ґрунту внести добриво і насипати шар мульчі.



Незвичайні способи обрізки


Існує кілька методів формування куща смородини. Одні з них розраховані на недосвідчених садівників, другі спрямовані на отримання високого врожаю, ну а треті дозволяють зрозуміти, як обрізати смородину на штамбі.


простий спосіб


Рекомендується новачкам в садівництві. Молоді садівники ще не можуть з точністю визначити вік пагонів, тому даний спосіб не передбачає обрізку в залежності від віку гілок.


Необхідно уважно оглянути кущ і прибрати всі гілки, які за вегетаційний період не виросли більш ніж на 15 см. При сильному загущенні необхідно прорідити однорічні пагони.


Мічурінська обрізка


Даний принцип застосовують садівники, які займаються промисловим вирощуванням смородини. Спосіб хороший для підвищення врожайності.


Правила проведення Мічурінський обрізки:



  • не можна обрізати кущі протягом 5 років, весь цей час вони активно нарощують зелену масу і плодоносять;

  • частина плантації в віці 5 років потрібно зрізати під корінь, кущі добре підгодувати;

  • на наступний рік під час формування потрібно залишити тільки 20 пагонів;

  • ще через рік подібну «вирізку» застосовують до решти кущах;

  • через 3 роки старі посадки прибирають і висаджують молоді саджанці.



Принцип застосуємо для скороплідний сортів смородини.


Слідування моді чи як сформувати смородину на штамбі?


Новинки садового дизайну стали застосовні і до плодовим чагарниках. В останні роки смородина придбала нове обличчя - вирощується на штамбі.


Для створення штамбових форм підходять не всі сорти. Головний критерій відбору - мізерне формування молодих пагонів біля основи.


Штамбова смородина: покрокове керівництво



  1. Штамб потрібно сформувати відразу ж після посадки саджанця. Для цього потрібно «оголити» весь стовбур, тобто зрізати всі бічні відростки на висоті 20-30 см від поверхні землі.

  2. Центральний втечу повинен містити на верхівці 2-3 нирки.

  3. Для формування штамбової форми застосовується лише літній прищипивание зелених верхівок.

  4. Перший рік потрібно залишити тільки 2 нижніх нирки.

  5. У наступному сезоні знадобиться вкоротити пагони, залишивши не більше 10 см для кожного.

  6. В наступні роки під час щорічної обрізки рекомендується обрізати всі пагони на віддалі від стовбура на 20 см.



Тривалість життя штамбової форми становить 15 років. Рослина ефектно. Спосіб більш застосовний до червоної смородині. При такому формуванні утворюються довгі кисті.


Особливості процедури для чорної, червоної, білої смородини


При обрізанні різновиди з чорними ягодами необхідно бути обережним, щоб не заподіяти шкоди плодової нирці. Щоб уникнути неприємностей, необхідно робити зріз на відстані 5 см від неї під гострим кутом.


Увага! Якщо обрізати занадто високо над ниркою, вся частина втечі, розташована над нею, з часом висохне.


При виборі нирки, яку потрібно залишити, краще віддати перевагу тій, з якої буде розвиватися втечу, зростаючий назовні куща, а не всередину. Таким чином можна уникнути загущенности посадок.


Обрізка червоної і білої смородини проводиться навесні. Можна формувати кущі після того, як зібраний урожай.


Формування аналогічне чорній смородині. Є тільки один нюанс: до даних різновидів не застосовується прищипивание і 2-3-річні прирости не вкорочувати.


При обрізанні червоної смородини проводиться видалення старих, 7-8 літніх пагонів. Не можна залишати не плодоносять, вимерзлі за зиму і пошкоджені.


Якщо на старих гілках ще спостерігається плодоношення, їх просто можна вкоротити.Така маніпуляція допомагає простимулювати зростання бічних пагонів, що буде сприяти розростанню куща і підвищенню врожайності.


Кущ білої і червоної смородини вважається правильно сформованим, якщо він складається з 20 пагонів, вік яких не перевищує 7-8 років.


Догляд після обрізки


Для отримання високого врожаю однієї обрізки буде замало. Необхідно знати, як правильно доглядати за кущем, щоб домогтися позитивних результатів.


Під час обрізки підвищується ймовірність захворювань, адже в свіжі ранки можуть проникнути хвороботворні мікроорганізми. Тому, всі місця зрізів рекомендується обробити садовим варом.


Які помилки допускають садівники


Обрізка чагарників повинна проводитися відповідно до сортовий різновидом. Перед обрізанням важливо провести профілактичну обробку.



  1. При недотриманні термінів обрізки відбувається наступне: кущі, замість того, щоб почати формувати плоди, витрачають свої сили на освіту зеленої маси.

  2. Під час обрізки частина пошкоджених і зламаних гілок залишається на кущі. В такому випадку рослина витрачає багато сил і енергії, щоб відновити їх. На це витрачається велика кількість поживних речовин. В результаті недоотримання ягодами тих самих корисних речовин, які були нераціонально витрачено рослиною, вони дрібнішають, а на смак - кислі.

  3. При проведенні процедури після розпускання бруньок, пагони довше затягуватимуть свої рани.



Дотримання термінів обрізки безпосередньо впливає на отримання врожаю.


Садівникові на замітку


При огляді посадок восени потрібно правильно оцінити масштаби обрізки. Якщо втеча практично повністю пошкоджений шкідниками, то його слід видалити повністю.


Іноді влітку на кистях розвивається махровість. Такі незвичайні прояви відразу слід прибрати, захопивши при зрізі частина здорової деревини.


Порожня серцевина у втечі свідчить про те, що посадки заражені стеклянницей. Такі гілки з чорними ходами вирізаються без жалю. Їх потрібно винести за межі ділянки і спалити.


Початківцям садівникам слід усвідомити, що молоді пагони менш насичені за кольором, ніж вікові.


Обрізка повинна проводитися вчасно. Занадто пізніше втручання в крону чагарнику призведе до того, що гілки не встигнуть одревеснеть до зими, кущ ослабне і в морози втратить частину пагонів. Тільки дотримання термінів дозволить виростити здорове рослина, яке буде щорічно плодоносити і давати високий урожай.


Дивіться відео на тему:



Помітили помилку? Виділіть її та натисніть Ctrl + Enter, Щоб повідомити нам.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку