Салат айсберг вирощування з насіння, опис посадки і догляду, відгуки

Все про вирощуванні салату Айсберг: від посадки насіння і до збору врожаю


Багато хто знає смачний і універсальний в приготуванні різних страв качанний салат Айсберг. У статті ми розглянемо основні правила посадки, догляду та захисту цієї культури, щоб навіть початківець городник міг отримати хороший урожай.



качанний салат "Айсберг"



регулярне вживання салату "Айсберг" сприяє поліпшенню складу крові і зниження солей в організмі



салат "Айсберг" надзвичайно смачний і корисний овоч



Походження салату айсберг


Салат айсберг з'явився на початку 20-го століття в Америці, первісне його назва «хрусткий салат», за ніжні хрусткі листя, завиваються в качан. Щоб зберегти салат свіжим використовували «крижану подушку» - в ящик з салатом засипали колотий лід. Завдяки цьому за салатом закріпилася назва «Айс» (лід), і пізніше трансформувалося в «айсберг».


Є й інші його назви: крижана гора, айс-салат, кріпсхед або крижаний салат.


Характеристики


Основні характеристики салату Айсберг:



  • листя білувато-зелені, ніжні і хрусткі;

  • качан середньої щільності;

  • вага качана варіюється від 300 г до 1 кг;

  • смак неяскравий, солодкуватий, може бути присутнім невелика гірчинка;

  • використовується в салатах, гарнірах, при оформленні закусок і бутербродів;

  • щільні листя добре тримають форму, тому в них можна подавати готовий салат.



Гідності й недоліки


Перевагами салату є:



  • листя щільні і хрусткі;

  • зберігається довше інших салатів - до 3-х тижнів;

  • володіє власним смаком, несхожим на салатний;

  • урожай можна збирати з ранньої весни до пізньої осені.




  • для зростання потрібна велика площа, ніж для листового салату;

  • схильний до гниття (є стійкі сорти);

  • його дуже люблять равлики і слимаки.



Інформація про салаті «Айсберг» від користі до зберігання представлений в відео нижче:



Особливості посадки і вирощування насінням


Для безперервного отримання врожаю бажано навесні насіння сіяти в декілька заходів:



  • перші 3 рази висівати через кожні 2 тижні;

  • літні посіви - через тиждень;

  • останні 2 заходу - знову з періодичністю в 2 тижні.




  • краще, коли днем ​​температура не перевищує +30 ° С, а вночі тримається не вище +18 ° С;

  • важливо дотримуватися 3-4-річний сівозміну, при цьому потрібен інтервал в 2 роки при вирощуванні складноцвітих.



Вибір ділянки під посів


Щоб салат порадував дружними сходами і здоровими рослинами, при виборі місця посіву бажано керуватися декількома правилами:



  1. Вибирайте легку суглинних грунт з хорошою структурою і великим вмістом гумусу.

  2. Уникайте кислих грунтів, підійдуть нейтральні або лужні. Оптимальне значення кислотності грунту (рН) - 6-7 одиниць.

  3. Нейтралізуйте занадто кислий грунт внесенням доломітового борошна, крейди, гашеного вапна, золи або торфу.

  4. Корегуйте розташування для салату в залежності від інтенсивності сонця:

    • навесні і восени висівати на сонячних ділянках;

    • влітку - в півтіні, щоб уникнути утворення квіткових стрілок;



  5. Дотримуйтеся вимог сівозміну з періодом в 3-4 роки.



Не варто вирощувати салат кілька років поспіль на одному і тому ж місці, а також сіяти його після хрестоцвітих. Добрими попередниками салату є овочеві культури: капуста, селера, цибуля-порей, а також зернові, бобові та картопля.


підготовка насіння


Щоб бути впевненими в якості насіннєвого матеріалу бажано купувати його в спеціалізованих магазинах. Якщо насіння не районовані, і немає гарантії в їхній якості, рекомендується загущать посіви. У разі дружніх сходів рядки можна прорідити або розсадити рослини.


Перед висіванням проводять підготовку насіннєвого матеріалу:



  • Якість. Щоб в домашніх умовах самостійно відкалібрувати великі і важкі насіння і відокремити «порожні». Занурте їх в 3-5% розчин кухонної солі, перемішайте.Через 15 хвилин, спливли на поверхню насіння зберіть і викиньте. Решта промийте в проточній воді, просушіть і можна висівати.

  • схожість. Щоб перевірити, щіпку насіння загорніть у вологу серветку і подивіться скільки проклюнеться. Пророслі насіння можна висадити в землю.

  • Знезараження. Замочіть насіння в 1% розчині марганцевокислого калію, через 10-15 хвилин промийте проточною водою.

  • Підживлення і стимулювання проростання. Перед посівом замочіть насіння в живильному розчині «Ідеал», «Епін», «Циркон» або іншому подібному препараті.




Переважно вибирати дражировані насіння - їх зручно сіяти, вони захищені від різних хвороб і відрізняються гарною схожістю.


Посів насіння у відкритий грунт


Основні рекомендації для посіву насіння у відкритий грунт:



  1. Вирощують салат на високих грядках, вони раніше прогріваються сонцем дають дружний всход насіння і дозволяють знімати більш ранній урожай.

  2. Підготуйте місце під посів з осені - землю перекопайте на штик лопати і внесіть органіку: відро компосту на 1 кг деревної золи і 3 ст. л. комплексного мінерального добрива на 1 кв. м.

  3. Грядки під посів готуйте, починаючи з першої половини квітня, коли зійде сніг:

    • ретельно прорихліте землю;

    • накрийте покривним матеріалом або плівкою, щоб грунт добре прогрілася;

    • якщо накрили землю плівкою, то її треба періодично знімати для провітрювання;

    • коли на вулиці встановиться плюсова температура 15-17 градусів (кінець травня-початок квітня) на грядках, через кожні 40 см, зробіть борозни завглибшки 3 см;

    • можна робити рядки за схемою 30х20 або 30Х30 см;

    • землю ущільните полийте водою.



  4. Посійте насіння на відстані 20-30 см, засипавши шаром землі в 1 см. Можна збільшити густоту посіву насіння з наступним проріджуванням рослин.



висівання розсади


Посів на розсаду роблять у такий спосіб:



  • У пресовані торф'яні кубики - насіння просто покладіть зверху і зволожите, землею присипати не треба.

  • У склянки, касети або спеціальні контейнери з осередками:

    • використовуйте магазинну землю або з ділянки, на який надалі планується висадка розсади;

    • склянки заповніть грунтом, землю ущільните;

    • в кожну склянку висійте по 2-3 насінини на глибину 1 см.



  • Спеціальні ящики з родючим грунтом - зробіть невеликі борозни і в них покладіть насіння:

    • полийте водою і укрийте плівкою для збереження тепла і вологи;

    • до появи сходів (приблизно 48 год) намагайтеся підтримувати температуру 16-17 ° С;

    • після появи паростків температуру збільште до 25 ° С.





До середини травня (через 3-4 тижні після посіву), при появі 4-5 справжніх листочків і досягнення в висоту розсадою 8-10 см, рослини висаджуйте у відкритий грунт. Попередньо, за 3-5 днів салат гартують, для цього днем ​​розсада виноситься на вулицю в півтінь. Важливо при цьому уберегти її від протягів, вітру і прямих сонячних променів.


У перші дві посадки висаджується у відкритий грунт розсада віком 8-9 тижнів. Як тільки температура підвищиться, можна проводити висадку більш молодих рослин - близько 3 тижнів.


Під час висадки в грунт з стаканчиків важливо не порушити земляний кому і кореневу структуру, тоді рослина краще і швидше приживеться.


пересадка розсади


Висадку розсади в грунт проводять за таким порядком:



  1. У підготовленій грядці широким загостреним кілком зробіть лунки за схемою: через кожні 40 см - ряд лунок, а в ряду відстані між лунками 20-30 см. (Айсберг сильно розростається і йому потрібна достатня місце для зав'язування качанів).

  2. Лунки і розсаду добре полийте. З стаканчиків салат виймайте легко натискаючи на ємність або постукуючи, щоб акуратно витягнути земляний кому. Пресовані торф'яні кубики відразу розподіляйте по лунках.

  3. Розсаду в лунках присипте землею, заглиблений рослина максимум на 2/3. Точка росту повинна залишатися над землею.

  4. Рослина з усіх боків трохи обіжміть і полийте.

  5. Замульчуйте сухою травою для збереження вологи в землі на тривалий час.

  6. Перший час, для захисту від можливих заморозків, розсаду прикривайте плівкою або стаканчиками виготовленими з пластикових пляшок.




Для зростання пружних качанів важливе дотримання температурного режиму. Якщо денна температура вище 30 градусів, а нічна вище 18, то зав'язування качана ускладнюється.


Висаджуючи розсаду різного ступеня зростання можна розтягнути дозрівання врожаю, першими визріють більші і сильні пагони, а слабкі - пізніше.


Щоб поліпшити приживлюваності рослин, рекомендується «замивати» торф'яні кубики, це особливо важливо при спеці і поганому контакті горщика з грунтом.


Висів під зиму


Посів роблять при температурі навколишнього повітря + 1 + 3 ° С на глибину 1-1,5 см. Перевага такого посіву в тому, що салат дозріває навесні на 10-15 днів раніше. Виходить більший і сильніший посіяного навесні.


Але є і мінус, в можливості вимерзання частини насіння. Тому при подзимнем посіві салат висівається в 1,5-2 рази густіше, потім грядка накривається, покривним матеріалом, торфом, сухою травою або опалим листям. Коли навесні стає тепло - укриття знімають.


тонкощі догляду


Щоб отримати смачний і корисний салат айсберг, дуже важливо за розсадою правильно і регулярно доглядати. Особливе значення має полив, підживлення і прополка, так як нестача корисних речовин або велика кількість бур'янів негативно позначаються на зростанні салату.


Рослина вимогливо до вологи і поливу. Варто дотримуватися наступних рекомендацій:



  • Посадки поливайте регулярно, помірно.

  • Раз в тиждень або через день, в залежності від погоди, виконуйте рясний полив.

  • Якщо грунт пересушити - качани погано сформуються, а якщо перезволожені - є ризик виникнення гнилі.

  • Для запобігання появи гнилі в жаркий період в останній тиждень зростання культури, бажано поливати вночі.

  • Як тільки сформуються зав'язі, полив скорочуйте.




  • полив дощуванням:

    • необхідність поливу визначають за станом рослин і з огляду на погодні умови;

    • вода може забризкувати бруд на листя;



  • крапельний полив:

    • зменшується витрата води;

    • волога розподіляється більш рівномірно;

    • можливість з поливом подавати рослинам добрива;

    • зменшується вірогідність розвитку хвороб;

    • зберігається чистота рослин;

    • більше трудовитрат в порівнянні з дощуванням;

    • можливість використовувати мульчу і укриття.





Для гарного росту і красивого товарного вигляду салат потребує додаткових підгодівлі:



  • підгодуйте рослини 2 рази: перед посівом і під час формування качанів;

  • підгодівлю вирівняйте з поливом;

  • додайте органіку: розчин коров'яку або пташиного посліду (1-2 ст. л. на 10 л води);

  • для запобігання появи на листках бурих прожилок забезпечте постачання кальцієм.




Ідеально підходить осіннє вапнування грунту і регулярні позакореневе кальцієві підгодівлі.


Особливості використання укривного матеріалу:



  • салат вкривайте відразу після посадки в грунт;

  • контролюйте температуру при +20 градусах, покривний матеріал зніміть;

  • рослини регулярно провітрюйте;

  • в спекотні літні дні салат прикрийте агроволокном для захисту від палючих сонячних променів.



Прополка і проріджування


При догляді за салатом необхідно дотримуватися правила:



  1. Перше розпушування грунту - через місяць після посіву, одночасно прополювати бур'яни.

  2. Рихлите неглибоко, так як коріння у салату знаходяться практично біля самої поверхні.

  3. Занадто щільні і густі посадки провокують хвороби і ускладнюють формування качана:

    • перший раз прорядіте посадки в фазі одного справжнього листка, залишивши пагони через кожні 4-5 см;

    • другий раз - при появі 6-7 справжнього листка, залишивши рослини через 20-10 см.



  4. У разі занадто рідкою посадки рослин є небезпека забруднення салату при поливі.



Чому відсутні зав'язі качанів?


Іноді навіть за умови правильного і регулярного догляду за посадками, не вдається отримати хороший урожай, так як відсутні зав'язі качанів.


Це може відбуватися з кількох причин:



  • недостатній полив;

  • посадка салату в тіні;

  • низька, до 19 ° С температура;

  • занадто висока температура, понад 25 ° С;

  • недостатня кількість сонячних днів;

  • сильно загущених або невчасно зріджені посадки.



Збір і зберігання врожаю


Дозрівання качанів настає приблизно на 45-90 день з моменту посіву. Коли їх діаметр дорівнює 5-10 см, можна зрізати салат.


Умови правильного збору врожаю:



  • виробляєте збір ранимий вранці, до того, як стане жарко;

  • вибирайте качани для зрізання середньої щільності;

  • використовуйте гострий ніж;

  • відразу після збору упакуйте в пластиковий контейнер або в пакет, обернувши вологою тканиною і охолодіть;

  • в спеку врожай збирайте через 40 днів, в холодну пору через 70;

  • зберігайте в холодильнику до 7 днів при температурі + 3-5 градусів.



Навіть після зрізки салат продовжує зростати, на місці зрізу у прикореневій шийки утворюються нові зав'язі, одну з яких можна залишити для подальшого зростання.


Хвороби і шкідники


Загальні рекомендації щодо профілактики:



  • видаляти і знищувати все рослинні залишки;

  • вчасно обробляти всі потенційні вогнища інфекції;

  • очищати і дезінфікувати обладнання і техніку;

  • прогнозувати Років шкідників і вчасно встановлювати пастки;

  • дотримуватися сівозміни;

  • дотримуватися режими зберігання;

  • вибирати сорти максимально стійкі до хвороб і шкідників;

  • не сідати на територіях, де раніше був виявлений збудник інфекції.




Як і будь-яка інша садова культура, салат айсберг може піддаватися атаці шкідників і різних хвороб.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку