Інкубація курячих яєць добір матеріалу, закладка, етапи та особливості догляду

Особливості інкубації курячих яєць в домашніх умов


Інкубатор являє собою своєрідний ящик, основною функцією якого є підтримка спеціальних умов для «висиджування» яєць. Інкубація є досить цікавим і вкрай трудомістким процесом, який вимагає певних навичок і знань. Без цього не варто чекати хороших результатів і високої виводимості.


Як вибрати та підготувати яйця?


Для хороших результатів потрібно знати все про правильний вибір і зберіганні матеріалу для інкубації, а також скільки днів потрібно для вилуплення курчат. При відборі яєць дотримуйтеся наступних правил:



  • Вибирають продуктивних і здорових курей, так як погана спадковість може дістатися потомству.

  • Оптимальна вага - від 56 до 63 г. Яйця масою вище або нижче відбраковують. Також треба мати на увазі, що закладка яєць в інкубатор повинна бути однорідною по причині того, що кожен грам додає від півгодини до 40 хвилин на розвиток пташеняти.

  • Харчування має бути природним.

  • Якщо кури яєчні, то забирати яйця можна, починаючи з 7 місяців, якщо м'ясні, то з 8-9 місяців.

  • Форма яєць повинна бути правильною - чітко виражені кінці, плавні переходи.

  • Збирати яйця можна з 7-8 годин ранку.

  • Для інкубації беруть виключно свіжі яйця - не старше 3-4-х днів.



Занадто великі яйця не підходять для інкубації з наступних причин:



  • гірше вентилюються;

  • шкаралупа набагато тонше;

  • низький відсоток виводимості.



овоскопирования


Овоскопирования вважається надійним методом перевірки яєць - воно допомагає знайти патології, які проблематично побачити неозброєним поглядом. Являє собою просвічування яєць за допомогою спеціального приладу - овоскопа. Перевірка потрібна для виявлення у ембріонів можливих відхилень у розвитку.


Всі яйця, в яких знаходяться дані дефекти, обов'язково видаляються. Наприклад, яйця з тріщинами не повинні залишатися в інкубаторі, тому що навіть маленька тріщинка здатна спровокувати розвиток бактерій і зараження яєць.



Сам прилад може бути, як покупним, так і саморобним, що не заважає ефективно використовувати його в господарстві.


Процедура проводиться в спеціальному приміщенні в такий спосіб. Яйце беруть в праву руку і, піднісши до овоскопі, провертають уздовж поздовжньої осі. Далі яйця, які пройшли перевірку, розкладають по лотках і на Яйцевози відправляють на дезінфекцію в інкубатор.


Дефекти, на які треба звертати увагу під час перевірки овоскопі:



  • світлі смуги як результат ушкоджень;

  • темні плями;

  • плямиста мармурова структура шкаралупи, що говорить про нестачу або надлишку кальцію;

  • згустки крові;

  • сторонні предмети, наприклад, пір'я або піщинки;

  • здвоєний жовток;

  • жовток порвався і перемішався з білком;

  • жовток присох (зафіксувався в одному місці).

  • тріщини і нарости;

  • западини і пухирці.



зберігання яєць


При зберіганні яєць враховуйте кілька нюансів:



  • В курнику бажана присутність півня.

  • Зберігайте яйця тупим кінцем догори.

  • Раз на три дні яйця перевертають, щоб уникнути прилипання жовтка до шкаралупи, його переміщення, для мінімізації ймовірності розтягування і відриву білкових тяжів, що утримують жовток в центрі яйця:

    • при вертикальному розміщенні переворот відбувається з гострого кінця яйця на тупий;

    • при горизонтальному - яйця перевертають на 180 градусів.



  • Якщо у інкубатора відсутня функція автоматичного перевороту, то рекомендується відзначити верх і низ для зручності подальшого перекидання під час інкубації.

  • Коли яйце зберігається менше 3-х днів, то температура зберігання повинна становити до 18 градусів. Якщо довше, то температура опускається до 8-12 градусів.

  • Максимальний термін зберігання - 6 діб.



Якщо яйця необхідно зберігати довше, то їх розкладають по спеціальною вологостійкою і газонепроникної упаковці (лавсанові або лавсано-поліетиленові герметичні мішки).Розміщують їх в приміщеннях з температурою 10-12 градусів. Таким чином, термін зберігання збільшується до 14 днів.


Якщо ж планується короткочасне зберігання, то допускається складування сировини в приміщеннях, температура в яких сягає до 20 градусів. Але слід врахувати, що довше 5 діб сировину там тримати не слід. Вологість підтримується на досить високому рівні - 75% вважається оптимальним показником.


Зрозуміти, як змінюється рівень виводимості при зберіганні в стандартних умовах в залежності від тривалості зберігання матеріалу, можна за допомогою даної таблиці:


Термін зберігання, дні


дезінфекція яєць


Бруд з яєць змивають ганчіркою, яку попередньо змочують в розчині марганцівки. Після цього починається дезінфекція. Для великих партій використовується пар формальдегіду - 2 530 мл речовини розбавляють такою ж кількістю води і додають ще 30 мг марганцевого калію.



Посудина з розчином, якого вистачає на кубічний метр інкубатора, поміщають в дезінфекційну камеру з яйцями. Для камери можна використовувати щільно закривається ящик. Займає дезінфекція до півгодини.


Також існує волога дезінфекція. Для неї використовують 25-30-відсоткову хлорне вапно. На літр води береться 15-20 г речовини. За пару годин до викладення яйця поміщають в даний розчин на 3 хвилини.


Існує багато суперечливих поглядів на те, чи слід мити яйця перед закладкою в інкубатор чи ні. Про це читайте тут.


вибір інкубатора


Для якісного виведення курчат важливо підібрати правильне і надійний пристрій.


За місткості інкубатори діляться на:



  • професійні - до півтисячі яєць.

  • промислові - кількість не обмежена, все впирається в розміри приміщення. Недолік таких інкубаторів в тому, що якщо трапиться поломка або відключення живлення, то загине весь виводок.

  • Домашні (фермерські) - вміщує в себе від декількох десятків до півтори сотні яєць.



Критерії відбору інкубатора наступні:



  • ручне або автоматичне підтримування рівня вологості або температурного режиму;

  • Матеріал корпуса;

  • місткість;

  • спосіб перевертання лотків;

  • чи є утеплення;

  • чи можна підключити резервне живлення.



Основними функціями якісного інкубатора є:



  • підтримувати необхідний рівень вологості повітря з похибкою не більше 5%;

  • утримання запрограмованої температури в межах допустимого коливання - не більше 0,1 градуса;

  • обертання яєць у встановлений час;

  • забезпечення охолодження в разі перегріву;

  • вентилювання відповідно до встановленої програмою;

  • звуковий сигнал, якщо інкубатор дав технічний збій.



Підготовка до використання


Чи не менше ніж за 12 годин до початку інкубації прилад необхідно:



  • почистити;

  • вимити;

  • продезінфікувати;

  • нагріти до потрібної температури;

  • встановити елементи, які будуть підтримувати потрібний рівень вологості;

  • перевірити роботу вентиляції.



Для шафових інкубаторів підходить дезінфекція парами формальдегіду. Перед самим запуском температура всередині ящика перевіряється за допомогою звичайного медичного термометра. Техніка і режими інкубації розписані в інструкції з експлуатації.


Закладка яєць


Починати закладати яйця можна, не враховуючи якесь певний час доби, проте більшість фермерів все ж проводять ятати ввечері (близько 6 годин, так як в такому випадку лупка починається вранці на 21-й день, і до вечора цього ж дня основна маса курчат народжується).


Яйця, які відібрали для інкубації, перед зануренням в ящик повинні знаходитися в приміщенні. Пов'язано це з тим, що якщо яйця занурити в нагріту камеру, то може утворитися конденсат, який порушує клімат всередині інкубатора і призводить до появи цвілі, що фатально для ембріона. Тому за 8-12 годин до початку інкубації яйця містять в непродуваемих приміщенні при температурі 25 градусів.


Викладати їх бажано горизонтально. При таких умовах яйця прогріваються рівномірно.Вертикальна закладка також доступна - яйця викладаються групами через однакові проміжки часу (4 години). Спочатку великі, потім середніх розмірів і потім вже дрібні.


З самого початку закладки до 19-го дня інкубації яйця треба перевертати на 180 градусів через кожні дві години. Тільки на вивідних лотках перевертати вже не потрібно.


Тобто в цілому процедура закладки виглядає наступним чином:



  • інкубатор прогрівається до потрібної температури;

  • яйця обробляють антисептиком або дезінфікують ультрафіолетом;

  • розподіляються по лотку гострим кінцем вгору;

  • лоток занурюють в інкубатор;

  • дверцята апарату щільно закриваються.




Більше корисної інформації про закладення курячих яєць в інкубатор, ви знайдете тут.


Стадії інкубації і особливості догляду


В цілому інкубація яєць триває близько трьох тижнів. Іноді довше, якщо температура була нижче допустимих значень, але межею вважається 25 днів. За замовчуванням ці три тижні діляться на 4 періоди:



  • 1-й період - перший-сьомий день інкубації;

  • 2-й період - з восьмого по чотирнадцятий день;

  • 3-й період - з п'ятнадцятого по вісімнадцятий день (зазвичай в цей час можна почути писк ще не вилупилися пташенят);

  • 4-й період - з дев'ятнадцятого по двадцять третій день (це фінальний етап, який закінчується вилуплення курчати).



У періоди інкубації важливо дотримуватися відповідних температурні режими і рівні вологості, тому що все це безпосередньо впливає на розвиток ембріона.


Щоб зародок не перегріватися, яйця потрібно охолоджувати. Проводять охолодження на шостий і чотирнадцятий дні і коли яйця вже перекладають на вивідні лотки. Також відбувається щоденне короткочасне охолодження - дверцята шафи відкривають на 5 хвилин.


Розглянемо більш докладно етапи інкубації курячих яєць:



  1. У перший день температура в інкубаторі встановлюється від 37,8 до 38 градусів, а вологість - 60%. Ці показники повинні залишатися незмінними в перший тиждень, так як для формування ембріонів потрібні стабільні і комфортні умови. Також важливо перевертати яйця від 4 до 8 разів на добу.

  2. 8-14 добу. Вологість трохи знижується (до 50%), а температура залишається колишньою. В цей час ембріональний орган дихання вже повинен замкнутися. Перевертати яйця треба як і раніше від 4-х до 8-ми раз на добу.

  3. На третьому етапі інкубації можна починати провітрювання, тим самим знижуючи трохи температуру всередині. Досить провітрювати лише пару раз в день по 10-15 хвилин. І звичайно, не забувати перевертати яйця. Вологість в цей період знижується ще на 5% - до 45%, а температура як і раніше становить 37,8-38,0 градусів.


Якщо розвиток йде нормально, то повітряна камера займає близько 30% яйця, а межа вигнута бугром.



  • Коли починається четвертий період інкубації, то температуру всередині знижують до 37,5-37,7 градусів, а вологість навпаки підвищують до 70%. В цей період вже починається легкий проклёв. Яйця не треба перевертати, відстань між ними має бути максимально великим, а також має бути забезпечено хорошу циркуляцію повітря.

  • На 21-й день починається проклёв пташеня - він перевертається проти годинникової стрілки, впирається вагою на стінки шкаралупи і приблизно в 3 удари пробиває шкаралупу. Коли курча вилупилося, він повинен самостійно обсохнути, після чого його поміщають в тепле сухе місце.



  • Самопочуття пташенят визначається по звуку писку - якщо це спокійний і монотонний звук, то все в порядку. Якщо звук гучний і важкий, це говорить про те, що курча замерз.


    Існують наступні ознаки, за якими можна визначити здорового пташеня:



    • пуповина повинна бути м'якою:

    • живіт підтягнутий;

    • ноги потужні;

    • трохи опуклі ясні очі;

    • проявляє активність;

    • дзьоб короткий;

    • є реакція на звуки.



    Про порушення в розвитку зародка свідчать:



    • відшарування оболонки, яка знаходиться під шкаралупою;

    • завмирання плода (визначається з сьомого по чотирнадцятий день інкубації);

    • кровоносні кільця (смерть плоду в період з першого по шостий день інкубації);

    • невилупленіе курчат після завершення інкубації, причиною чого може бути порушення режиму інкубації - температура, вологість, переохолодження;

    • не проявилися кровоносні судини після шостого дня інкубації;

    • розірвався і змішався білок з жовтком;

    • колонії цвілі.



    Овоскопирования яєць по днях інкубації проводиться так:



    • На третій день видно жовток і повітряну камеру в тупому кінці.

    • На четвертий день можна побачити повітряну камеру в тупому кінці, а також почути легке серцебиття зародка і початок розвитку кровоносних судин.

    • На п'ятий день - збільшення кровоносних судин більш ніж на половину яйця. Це говорить про активний розвиток зародка.

    • На шостий і сьомий дні видно руху зародка, кровоносні судини заповнюють майже все яйце.

    • На одинадцятий день кровоносні судини чітко помітні, яйце вже не просвічується так добре, як на сьомий день, і має більш темний відтінок.

    • П'ятнадцятий день - яйце стало ще темніше, просвічує частина має кровоносні судини.

    • Дев'ятнадцятий день - яйце майже не просвічується, зародок практично повністю розвинувся, повітряна камера добре помітна.



    розвиток зародків


    Важливо розуміти, як відбувається процес розвитку пташенят в ембріоні. Все починається з розвитку бластодіска - цитоплазми, яка розміщена на жовтку. Бластодіска, які були запліднені, починають ділитися під час формування яйця ще в організмі курки-несучки. Якщо після того, як яйце було знесено, воно потрапляє в сприятливі умови, то розвивається зародок поетапно:



    1. Починає формуватися амнион (оболонка, заповнена рідиною, яка захищає ембріон від фізичного пошкодження або пересихання за допомогою регулювання кількості рідини, що знаходиться під шкаралупою) і аллантоіс (зародковий орган дихання, яким вистилається весь внутрішній простір).

    2. На третій день виділяється голова, а вже з 4-го з'являються зачатки ніг і крил.

    3. З восьмого по одинадцятий день формується скелет, з'являються зачатки дзьоба і кігтів.

    4. На 11-й день аллантоіс повністю змикається, а зародок переміщається по довгій осі так, що його голова стає спрямованої в тупий кінець. У гострому ж краї розташовується білок. Через те, що пташеня переміщається, в сукупності з вагою алантоїса білок надходить в рот пташеня, що, в свою чергу, забезпечує процес швидкого зростання і розвитку.

    5. З 13-го дня всі поживні речовини, які необхідні для росту, аллантоіс бере з шкаралупи.

    6. З 12-го по 20-й день зародок починає покриватися пухом, кігті - роговим шаром. Білок витратиться повністю за час зростання, а жовтковий мішечок повністю втягується.




    Розвиток ембріона по днях представлено в наступній таблиці:


    Коментарі

    Популярні дописи з цього блогу

    Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

    Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

    Як розмножуються курки як півень запліднює курку