Чим запашний перець відрізняється від чорного Опис і особливості застосування перцю

Чим відрізняється запашний перець від чорного горошком?



Запашний і чорний перці є найулюбленішою і найбільш використовуваної пряністю на кухнях всього світу. Їх широко використовують для додання блюдам пікантного, гострого смаку і приголомшливого аромату. Давайте розглянемо, чим відрізняються ці види прянощів і в чому переваги кожної з них.


Перець горошком і духмяний перець: в чому різниця?


Нерідко багато хто вважає, що чорний і запашний перець - це одне і те ж. Однак таке твердження не так. Чорний перець - рослина ліаноподобний типу сімейства переліку, батьківщиною якого є Індія. А запашний - плід пімент, дерева з роду миртових, що росте в Центральній Америці, Бразилії, Кубі. Крім різного географічного походження і біологічної приналежності, прянощі володіють різним зовнішнім виглядом і смаковими якостями.


Зовнішній вигляд


Як вже говорилося, відмінності між перцями складаються в їх біологічної приналежності і зовнішньому вигляді. Чорний перець в природних умовах - це ліана або в'юнкий чагарник, плодами якого вважаються невеликого розміру зморщені горошинки. 1. Запашний перець; 2. Чорний перець Запашний (ямайський) ж виростає на дереві. Плоди пімент чималі, відрізняються гладкою поверхнею. Усередині кожної горошини знаходяться насіння, які прослуховуються, якщо плід легенько потрясти. Зерна за зовнішніми ознаками схожі з насінням болгарського перцю, однак мають більші габарити.


Смак і аромат


Головні відмінності прянощів полягають не в зовнішньому вигляді, а смакові якості і аромат. Ямайський перець володіє чудовим пряним запахом, який поєднав у собі нотки кориці, мускатного горіха, аромати чорного перцю і гвоздики. Саме за таке розмаїття ароматів він отримав назву all spice, тобто спеція для всього (універсального призначення). За смаковими відчуттями пімента менш пекуча, ніж чорний перець, володіє свіжістю і легкістю. Чорний перець має гострий, пекучий смак і відрізняється досить яскравим, різким специфічним запахом. На прилавках магазинів і той, і інший вид реалізуються у вигляді цілісних зерен або порошку.


Опис і особливості перцю


Перець горошком і запашний різняться також хімічним складом і харчовою цінністю, які визначають їх подальше застосування.


Запашний має ряд корисних якостей, які обумовлені його багатим складом, представленим:



  • ефірними маслами - омолоджують організм, борються з вірусами і бактеріями, мають загальнозміцнюючу дію;

  • вітамінами А, В - нормалізують роботу серцево-судинної системи, активізують роботу мозку, очищають організм, служать профілактикою передчасного старіння;

  • вітаміном С - покращує роботу імунної системи, захищає від патогенних організмів;

  • кальцієм - зміцнює кісткову і м'язову тканину, сприяє правильному розвитку скелета;

  • залізом - збагачує кров киснем, перешкоджає розвитку анемії;

  • магнієм - благотворно впливає на роботу серця, зміцнює судини, приводить в норму роботу центральної нервової системи.


Крім цього, склад пімент доповнений золою, клітковиною, амінокислотами, дубильними речовинами, які роблять позитивний вплив на роботу шлунково-кишкового тракту, прискорюють обмін речовин, сприяють виведенню з організму токсинів і шкідливих речовин і, як наслідок, схудненню.


Завдяки цілому набору корисних компонентів в складі регулярне споживання запашної прянощі дає можливість:



  • відновити сили і повернути життєву енергію;

  • налагодити функціонування травної системи;

  • поліпшити обмінні процеси;

  • побороти шкідливі хвороботворні бактерії і віруси;

  • підвищити опірність організму при простудних недугах;

  • зміцнити імунну систему.


Єдиним протипоказанням до застосування пімент є індивідуальна непереносимість. Часто на пряність може виникати алергія, тому вживати її слід маленькими порціями.


чорного горошком


Чорний горошок також володіє надзвичайно великою гамою цінних якостей.


У його складі є:



  • вітамін А і група В;

  • вітамін Е - відповідає за молодість шкіри, покращує стан шкірних покривів;

  • вітамін К - служить профілактикою утворення тромбів, відповідає за згортання крові;

  • аскорбінова кислота - зміцнює імунну систему, підвищує захисні функції організму;

  • калій;

  • магній;

  • натрій - відповідає за повноцінний розвиток і ріст організму, підтримує в клітинах нормальний водно-сольовий баланс;

  • фосфор - відповідає за міцність кісткової тканини і зубної емалі, бере участь у всіх енергетичних процесах.



Вже згадана приправа має виражену імуномодулюючу, загальнозміцнюючу, антибактеріальну, омолоджуючий, очищує дією і дозволяє:



  • успішно боротися з різними вірусами, бактеріями та інфекціями;

  • поліпшити настрій, підбадьоритися;

  • захистити клітини від негативного впливу вільних радикалів, які сприяють старінню організму;

  • попередити розвиток інфарктів, інсультів, стенокардії.



Застосовуючи чорний горошок, можна поліпшити зір, відновити роботу кишечника, усунути бактерії, нормалізувати артеріальний тиск, позбутися негативних наслідків інтоксикації.


Застосування запашного і чорного перцю


Завдяки великим смакових і лікувальних якостях запашний і чорний перець успішно використовуються в кулінарній області та сфері народної медицини. Безумовно, головна сфера застосування прянощів - кулінарія. Пімент як спецію з приголомшливим яскравим ароматом і пряним смаком використовують при приготуванні найрізноманітніших заготовок з м'яса, риби, овочів. Вона чудова в складі соусів, заливок, маринадів.


Її додають в супи, рагу, каші. Дивно, але подрібнений запашний горошок є чудовим доповненням до випічки, джемів, тортів, хлібу і шоколаду. Не менш використовуваним вважається чорний горошок. Він є кращою складової овочевої консервації, перших і других страв, овочевих, м'ясних чи рибних салатів. Застосування цієї спеції дозволяє підсилити смак і аромат їжі, надати їй особливої ​​гостроти і оригінальність. Описувані прянощі знайшли застосування в галузі народної медицини. Настоянки з них використовують при метеоризмі, застудних захворюваннях, підвищеному артеріальному тиску, для лікування ревматизму, нетравлення і здуття шлунка. Перець, як чорний, так і запашний, є одним з головних інгредієнтів при схудненні, оскільки прискорює обмінні процеси, покращує функціонування шлунково-кишкового тракту, дозволяє швидше спалювати жири, і тим самим позбавлятися від зайвих кілограмів.


Перець - найбільш популярна спеція, яку з задоволенням використовують і імениті світові кухаря, і звичайні господарки. Якщо необхідно надати страві оригінального, яскравий аромат і пряний смак, тоді рекомендується застосовувати пімент. Для того щоб підкреслити смакові властивості їжі і зробити її більш гострою, краще скористатися чорним горошком. У будь-якому випадку страва вийде пікантним, ароматним і надзвичайно корисним.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку