Чому кольорова капуста називається кольоровий

Чому кольорову капусту назвали кольоровий?



У 18 столітті кольорова капуста була доступна тільки представникам Імператорського двору і аристократам. Сьогодні овоч доступний кожному і займає особливе місце в раціоні завдяки високому вмісту корисних речовин і здатності добре засвоюватися. Про харчової цінності цієї капустяної різновиди варто дізнатися всім, хто піклується про своє здоров'я. Коротке знайомство з культурою допоможе з'ясувати, чому кольорова капуста називається саме так.



Історична довідка про культуру


Вчені припускають, що ця рослина вивели сирійці на основі однієї з різновидів листової капусти. Кілька століть тому культура була завезена в Іспанію, а звідти на грецький острів Крит. Пізніше вона поширилася в інші країни Європи. Росіяни познайомилися з овочем за часів правління Катерини II. Однак в 18 столітті продукт вважали делікатесом і дозволити собі його могли тільки багаті люди.


Біологічні особливості овочевої культури


Цвітна капуста є однорічним рослиною з сімейства хрестоцвіті. Вчені відносять її до сортовий групі botrytis, як і Романеско. Культура не зустрічається в природі в дикому вигляді. Це говорить про те, що людина культивував її імовірно з різновидів листової капусти.


Коренева система рослини мочкообразная, розташована близько до поверхні грунту. Щільний стебло досягає в довжину 15-70 см. На ньому по горизонталі або під косим кутом розташовуються вигнуті по спіралі листові пластини. Вони можуть бути черешковими або сидячими, цільними або перисто-роздільними. Забарвлення листя варіюється від сизо-зеленого до блакитного, на поверхні присутня восковий наліт.


У пазухах верхніх листків утворюються сильно розгалужені пагони з зачатками гроноподібних суцвіть. Бутони щільно прилягають один до одного. Саме їх і вживають в їжу. Квітки рослини відрізняються дрібними розмірами (діаметром до 2 см) і пофарбовані в жовтий колір. Після закінчення фази цвітіння утворюються плоди - стручки циліндричної форми, що містять всередині насіння.


Корисні властивості овоча


Цвітна капуста відома ще з часів Авіценни, який докладно описав її корисні властивості. Він рекомендував людям вживати овоч взимку, щоб підтримати організм. Сучасні вчені підтверджують його слова.


У складі суцвіть цієї капустяної різновиди міститься в 3 рази більше вітаміну С, ніж в листі білокачанної родички. Крім цього, тут присутні вітаміни групи В, А, РР, К, а також мікро- і макроелементи:



Цвітна капуста в кулінарії


Цвітна капуста корисна дорослим і дітям, так як вона легко перетравлюється. Продукт допомагає підтримувати здоров'я і має такі властивості:



  • зміцнює імунітет;

  • регулює обмін речовин;

  • перешкоджає утворенню жирових відкладень;

  • зміцнює стінки вен і капілярів;

  • налагоджує роботу системи травлення.


Довідка. Овоч дозволено включати в раціон людям, що страждають діабетом, а тим, хто хворий на подагру, краще відмовитися від нього. Цвітна капуста сприяє збільшенню концентрації сечової кислоти, яка провокує розвиток запальних процесів у суглобах.


Застосування в кулінарії


Гроновиднісуцвіття використовують в кулінарії досить широко. Їх смажать, тушкують, додають в перші страви. Запіканки, приготовлені з цвітної капусти, смачні і ніжні. Овоч добре поєднується з яйцями і м'ясом курки. Продукт заготовляють на зиму - солять і маринують, додають в салатні композиції. Цвітна капуста використовується в дитячому харчуванні, так як вона не викликає алергії і добре засвоюється.


Звідки така назва?


На прилавках магазинів і на ринках ми зустрічаємо головки овоча кремового або жовтуватого кольору. Багато хто задається питанням, чому кольорову капусту називають кольоровий, якщо вона біла.Насправді існує безліч сортів з головками інших відтінків, наприклад фіолетового, рожевого, салатного.



Цвітна капуста різних забарвлень


Цвітна капуста так називається ще й тому, що в їжу вживають не листя, а квіти, які ще не встигли розкритися. Головка овоча є величезна щільне суцвіття. Її зрізають, не чекаючи, поки розкриються бутони. У цей момент овоч містить найбільше поживних речовин і вітамінів.


Знайомство з культурою допомагає розібратися, чому вона носить таку дивну назву, як з'явилася в Росії і чим корисна. Смачний овоч все частіше можна зустріти на грядках російських дачників, адже він універсальний в приготуванні і не дуже вимогливий до відходу.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку