Баранячий жир лікувальні властивості, користь і шкода

Баранячий жир: харчова цінність, користь і шкода


Баранячий жир особливу популярність отримав серед жителів Кавказу і Середньої Азії. Його отримують шляхом витоплювання з овечого або баранячого сала при обробленні туші. Продукт має виражений запах, через що не отримав широкого застосування в кулінарії європейських народів. Правильне використання баранячого жиру, незважаючи на його специфічність, підвищує імунітет, захищає від ряду патологій внутрішніх органів.



Харчова цінність та склад


Жир, отриманий шляхом витоплювання з баранячого сала, не позбавлений корисних речовин і мінералів. Склад продукту відрізняється:



  • вітамінами груп А, В, Е;

  • ефірами жирного типу, серед них велика кількість стеринів, фосфатиди;

  • каротином і корисними кислотами, серед них підвищена кількість Капріні, Лауріно;

  • невеликим відсотком магнію, міді, селену і цинку, ланоліну.



У помірній кількості баранячий жир корисний


Увага! Збагачений корисними мінералами склад корисних речовин надає потужну підтримку організму при впливі на нього електромагнітних хвиль.


Як і всі жирові складові, баранячий жир відрізняється високою енергетичною цінністю - 897 калорій / 100 г. У топленому сирці немає вуглеводів і протеїнів, невеликий відсоток займає вода, все інше - жир. Рекомендується виключити вживання в чистому вигляді, використовується тільки для приготування страв, народних медичних препаратів.


Увага! Після витапліванія сала-сирцю з'являється велика кількість насичених жирів. Вони вважалися шкідливими для серцевого м'яза, але сьогодні вчені спростували цей факт численними дослідженнями.



Якісний жир отримують з курдюка


Сорти баранячого жиру


Грамотні кухаря і фермери розділяють витоплений сирець на кілька сортів.


Таблиця 1. Сорти баранячого жиру.


Увага! У традиційних кулінарних рецептах рекомендується для приготування страв використовувати курдюк. Він дасть необхідний аромат, а їжа придбає насичений смак.



У їжу рекомендується вживати тільки вищий сорт жиру


Користь баранячого жиру


Продукт, незважаючи на його високу калорійність і специфічність смаку, вважається набагато корисніше звичного нам свинячого сала. Баранячий жир робить благотворний вплив на всі системи організму, дозволяючи функціонувати йому в правильному ритмі.


репродуктивна система


Насичені жирні кислоти приносять шкоду тільки у великій кількості. При вживанні малих доз вони здатні нормалізувати гормональний фон, поліпшити репродуктивну функцію. Баранячий жир кавказькими народами активно використовується при лікуванні чоловіків від імпотенції. Жінкам рекомендується вживати насичені жирні кислоти з баранячого топленого сирцю, якщо ті зіткнулися з безпліддям. При правильній комбінації з лікарськими засобами вдається в кілька разів підвищити успіх лікування дисфункції репродуктивної та статевої систем.



Баранячий жир захищає від безпліддя


Робота мозку


У витопленому салі барана міститься велика кількість вітаміну B1. Речовина необхідно для тих, хто постійно зайнятий розумовою і важким інтелектуальною працею. При достатній кількості вітаміну помітно покращуються пам'ять, здатність аналізувати. Доведено, що баранячий жир в кілька разів уповільнює старіння мозкових клітин і стимулює їх зростання.


підвищення імунітету


Зростання захисних сил організму забезпечує велику кількість вітаміну А. За останніми дослідженнями, люди, що вживають систематично в їжу вищий сорт баранячого жиру, в кілька разів рідше стикаються з гострими респіраторними і інфекційними захворюваннями дихальних шляхів. Додатково помічено позитивний вплив топленого сирцю на очі, при комбінованому лікуванні з медикаментами вдається швидше відновити або підвищити гостроту зору.



Вживання баранини - запорука високої імунітету


Додатково баранячий жир надає наступну позитивну дію на організм:



  • наявність антиоксидантів покращує потік крові, виведення токсинів з організму;

  • речовина підвищує швидкість відновлення пошкоджених тканин;

  • зменшується ризик виникнення онкологічних захворювань;

  • підвищується фізична витривалість, йде сонливість, напруженість, втома;

  • забезпечується швидке насичення при відсутності перевантаження травної системи;

  • шкіра захищається від впливу ультрафіолетового випромінювання;

  • нормалізується стан нігтів, волосяного покриву, зубів, шкіри.



Увага! Курдюк має виражений запах, який може здатися ароматом зіпсованого продукту. При покупці слід брати з собою людину, що добре розбирається в сортах баранячого жиру.



При покупці курдюка не слід боятися його специфічного запаху


Шкода баранячого жиру


У складі топленого сала барана входить велика кількість холестерину. Він негативно позначається на стані кровоносних судин і серця. Не можна їсти страви на основі баранячого жиру при наявності атеросклерозу, захворювань нирок, печінки, запаленні жовчного міхура. Не допускається вживання подібної їжі людям, що страждають ожирінням. Пацієнтам, у яких виявлена ​​виразка шлунка, гастрит зі зниженою кислотністю, слід з обережністю вживати баранячий жир, замінюючи його більш пісними продуктами.


Увага! Якщо після вживання продукту ви відчуваєте дискомфорт, слід прийняти препарат для поліпшення травлення і по можливості проконсультуватися з лікарем на ймовірність непереносимості баранячого жиру.



Якщо від жиру пахне аміаком - слід відмовитися від його вживання


Як отримати якісний баранячий жир будинку?


Отримати високоякісне речовина в домашніх умовах цілком реально. Для цього потрібно дотримуватися написаної нижче інструкції.


Таблиця 2. Покрокова інструкція отримання баранячого жиру в домашніх умовах.








Заборонено витоплювати сирець при температурі вище +150 градусів


Яка порода баранів дає якісний сирець?


Вирощування отари овець і баранів - трудомісткий процес, що вимагає дотримання багатьох правил. Спочатку слід визначитися з тим, яка порода необхідна для отримання якісного жиру, а по можливості вовни і м'яса. Для видобутку сала вирощують тільки мясосального породи. Вони мають низькі репродуктивні властивості, але при цьому мають найвищу масу і велику жировий прошарок. Великі особини можуть важити 150-210 кг. Мясосального породи мають у своїй будові курдюк. Цей відділ розташовується в області крижів, хвоста і поперекової опори. Серед найпопулярніших видів мясосальних баранів називають Гіссарський, калмицький і Едільбаєвськая.


Увага! Для отримання всіх трьох складових - жиру, м'яса і вовни, слід вибирати вирощування змішаних порід. Для розведення вибирають романовский вид, який случают з баранами Едільбаєвськая або гіссарської породи. Селективні стада не допускається використовувати далі для розведення, всі вони підлягають забою і переробці.



Гиссарськая порода баранів


Територія для розведення баранів


Розведення отари передбачає обов'язкову наявність добре облаштованих приміщень і великих ситних пасовищ. Територія для випасу розраховується з урахуванням розміру стада, але не може бути менше кількох гектарів землі. Саме така площа землі дозволить отримати достатню кількість корму і наростити необхідну масу тіла.


Увага! Початківці фермери часто орендують для початку бізнесу орендувати території збанкрутілих колгоспів. Після невеликого ремонту сараїв можна відразу переходити в процесу розведення.


Щоб отримати максимум прибутку від вирощування баранів, слід обладнати своє господарство наступними місцями:



  • дерев'яний загін, в якому потрібно поставити поїлки і хороші годівниці;

  • кошара, великий критий загін, в якому ночують стада і містяться молоді особини;

  • по можливості кошару обладнають опаленням, особливо в тих місцях, де вирощується молодняк;

  • чабан або іншими словами сторожка, в тому випадку, коли передбачається охорона отар;

  • допоміжні сараї, де слід розмістити заготовки для кормів, техніку та іншу начиння, зберігати всі ці речі в одному приміщенні з тваринами не рекомендується.



Увага! Додатково слід подбати про сінокісних угіддях і трав'яних пасовищах для відгодівлі свіжою травою. Детальніше про розведення баранів можна прочитати в нашій спеціальній статті.



Калмицька порода баранів


За рекомендацією провідних фермерів, слід будувати пасовища таким способом, щоб на 300 голів доводилося не менше 1,5 га землі. Кожна особина має отримувати щорічно не менше 1,5 тонн сінокісного корми і 0,55 тонн зернових. Додатково отара отримує достатню кількість свіжої зеленої трави.


Відео - Розведення овець



Правила годування овець


Правильне харчування - гарант отримання великої кількості сала і м'яса. Раціон овець включає три типи кормів.


Ціни на популярні моделі зернодробарок-корморезок-траворезок


соковиті корми


У найсприятливіший період року тварини знаходяться на відгодівлі соковитими кормами, саме в цей час йде активна закладка ваги. Соковита їжа ділиться на три види, кожен з яких має свої особливості.



    Трав'яні корми. Отари вживають не тільки м'які сорти трави, але і старі грубі зарості. Вони з задоволенням їдять колючки, бур'ян, невеликі гілки дерев, поросль чагарників. Ідеальним варіантом для харчування овець є їх випаска на високих сухих ділянках з великою кількістю трав'яного покриву. Не можна пасти стада на болотистих низинах, постійно заливаються луках. При поїданні зеленої маси тварини отримують велику кількість вітамінів і мінералів, але з серпня її цінність різко падає. Тому трав'яні корми в кінці літа рекомендується поєднувати з зерновими.




Трав'яні корми сприяють набору ваги


концентровані корми


Легкий спосіб отримання вгодованого стада. Рекомендується регулярно додавати до основного харчування стада зернові, серед них особливу цінність мають пшениця, ячмінь, овес. Корисні також квасоля, горох, висівкові продукти, макуха соняшнику, подрібнена кукурудза, промислові комбікорми. Концентровані корми містять велику кількість білків, корисних жирів і вуглеводів, вони багаті крохмалем і поліненасиченими кислотами. Щоб баран нагуляв максимальна вага, за день рекомендується давати йому 0,6 кг такого корму, вівці досить 100 м


грубі корми


До таких кормів найчастіше вдаються в період різкого падіння кількості зелені і в зимовий час.



  1. Солома. Фермери не рекомендують давати баранів солому, але при відсутності інших кормів на одну голову не слід насипати більше 2,5 кг суміші. Молоді тварини не можуть вживати більше 1 кг. При необхідності откормкі соломою слід використовувати сухостій, що залишився після вівса, бобових культур, проса.

  2. Сіно. Готується з безлічі видів трав улітку. Отари люблять горохові стебла, конюшина. Вони містять вітаміни, мінерали, інші корисні речовини. При перекладі на стійлове утримання на одну голову виділяється 4 кг сіна.

  3. Сінаж. Його також готують з різнотрав'я влітку. Сінаж просушують тільки на половину, зберігають у спеціальних баках, куди не потрапляє волога і повітря. У добу потрібно близько 2-3 кг сінажу на кожну голову отари.



Комбінація описаних кормів дає найбільш швидкий і помітний результат. При цьому важливо концентровані корми промислового виробництва давати взимку, коли тварина страждає через брак поживних речовин.



Дефіцит мінеральних речовин у овець


Ціни на Фелуцен мінеральний лізунец для кіз і овець


Відео - Годування баранів




Сіно - основний раціон на стійлового утримання взимку


Увага! Концентровані корми коштують великих грошей. Тому слід максимально повно використовувати теплу пору року з великою кількістю трави для повної откормкі овець на сало і м'ясо.


Баранячий жир - цінний продукт з великою кількістю вітамінів. Але стає він таким лише за умови правильного вирощування овець і подальшої виплавки сала. Слід також завжди пам'ятати про наявність протипоказань до використання, що містять жири, щоб не допустити загострення захворювань і не принести шкоду здоров'ю.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку