Петрушка при грудному вигодовуванні користь і шкода, особливості вживання

Чи можна їсти петрушку при грудному вигодовуванні?



Жінкам, діти яких перебувають на грудному вигодовуванні, дуже важливо стежити за своїм раціоном і вибирати продукти, які будуть корисними і не принесуть шкоди грудничку. У статті мова піде про один з найбільш поширених видів зелені, а саме: про петрушці. Ви дізнаєтеся, як правильно вводити її в свій раціон, якими корисними властивостями вона володіє, а також про те, на які особливості її прийому варто звернути увагу, щоб уникнути можливих негативних наслідків.


Чи можна їсти петрушку при грудному вигодовуванні


Жінки, які годують груддю, з особливою обережністю ставляться до зелені, і не дарма: вживання деяких трав може негативно позначитися і на здоров'я малюка, і на процесі лактації. Однак, якщо слідувати правилам вживання зелені, то можна уникнути неприємних наслідків і принести користь організму як мами, так і новонародженого.


Що стосується петрушки, то ця рослина викликає алергію в рідкісних випадках, через що і вважається однією з найбезпечніших для жінок, які годують груддю. Більш безпечним може виявитися хіба що кріп, який в раціон годуючих жінок вводиться першим, і тільки потім черга доходить до петрушки.


Корисні властивості петрушки


Відмова від цього продукту при грудному вигодовуванні - далеко не найкраща ідея, адже в пучку зелені міститься безліч корисних речовин, завдяки яким ослаблений пологами і годуванням жіночий організм швидше відновиться.


Включення даного різновиду зелені в раціон матері-годувальниці життєво необхідно, а все завдяки корисним властивостям, якими петрушка володіє.



  • У них входять:


  • підвищення імунітету;

  • благотворний вплив на роботу нирок і печінки;

  • стимуляція лактації;

  • поліпшення здатності організму матері і дитини засвоювати кальцій;

  • приведення згортання крові до нормальних показників;

  • заспокійливий ефект (зелень допомагає зняти дратівливість і нормалізувати роботу нервових клітин);

  • стабілізація рівня гемоглобіну в крові;

  • нормалізація обміну речовин, виведення токсинів з організму;

  • благотворний вплив на стан шкіри, волосся і нігтів;

  • стабілізація менструального циклу і відновлення гормонального фону;

  • зміцнення кісток і ясен, відбілювання зубної емалі;

  • стимуляція нормальний роботи травлення, поліпшення апетиту.





Крім того, в зелені містяться вітаміни K, B1 і B2, фолієва кислота, магній, залізо, калій. А за вмістом аскорбінової кислоти цей продукт є однозначним лідером серед всіх існуючих видів зелені.



Вживання петрушки за періодами годування


Як вже було сказано, вводити петрушку в свій раціон годує мама може не раніше, ніж через місяць після пологів. Однак це зовсім не означає, що протягом усього періоду лактації вживати зелень можна в будь-якому вигляді.


Розберемося конкретніше в тому, на якому місяці і в якому вигляді потрібно вводити в своє меню цей вид зелені, щоб отримати від продукту максимальну користь.


У перший місяць


Цей місяць особливо важливий, оскільки саме в цей період (в кінці місяця) жінка може вперше додати в свій раціон петрушку. Важливо робити це з обережністю, потроху, оскільки різке введення будь-якого продукту харчування загрожує негативною реакцією відразу двох організмів: материнського і дитячого.


Щоб не завдати шкоди здоров'ю новонародженого, найкращим рішенням стане додавання невеликої кількості зелені в суп або другу страву. Потім необхідно протягом двох діб спостерігати за станом дитини. Якщо все в нормі, то грудної дитини може поступово збільшувати порцію зелені в своєму меню. А ось поява висипу, свербежу, набряків і почервоніння у дитини говорить про те, що його організм поки не готовий до сприйняття продукту і від його вживання доведеться відмовитися.Повторну спробу можна зробити через місяць.


У другій місяць


На другому місяці грудного вигодовування можна продовжити вживати петрушку в невеликих кількостях, а також додати інші види зелені. Однак важливо не вводити відразу кілька продуктів в раціон. Досить додавати по одному разу в тиждень.


У третій місяць


В третьому місяці після пологів раціон годуючої мами розширюється, тому можна обходитися не одним видом зелені. Відповідно, потреба в петрушці буде менше і вживати її щодня в цей період зовсім не обов'язково.


У четвертий місяць


Цей місяць характерний тим, що саме в цей період можна спробувати перейти на вживання зелені в свіжому вигляді. Наприклад, петрушку можна додати в салати зі свіжих овочів.


Особливості введення петрушки в раціон годуючих мам


Ви вже переконалися в тому, що петрушка - продукт, який не можна обходити стороною жінкам, які годують груддю. Однак перед тим, як включити зелень в своє меню, обов'язково потрібно ознайомитися з особливостями її прийому. Дотримуючись цих правил, ви виключіть ризик можливої ​​шкоди і дасте продукту можливість віддати вам всі корисні речовини і властивості, якими він володіє.


Як часто вживати


Почати варто з того, що зелень можна вживати щодня. Питання полягає лише в тому, в якому вигляді і як давно ви включили продукт в свій раціон.


Зрозуміло, після першого вживання петрушки слід почекати пару днів, щоб переконатися в тому, що вона не викликає алергічних реакцій у немовляти. Потім ви можете додавати зелень в свої страви щодня, поступово збільшуючи її кількість, якщо вам це необхідно.


Більш того, цей продукт відноситься до низькокалорійним і дозволить мамі, що годує не набрати зайву вагу, адже в 100 г петрушки міститься всього 36 ккал. Це одна з причин, по яким щоденне вживання цього продукту дозволено.



Максимальною кількістю петрушки, яке можна з'їдати в добу, є близько 50 г. При щоденному вживанні продукту його тижнева норма складе не більше 350 м


методи приготування


У перші 3 місяці грудного вигодовування петрушку слід піддавати термічній обробці. Її можна додавати в перші і другі страви, а також при приготуванні гарнірів як натуральну приправи або в випічку, наприклад, в тісто для оладок або при приготуванні пирогів. Крім того, даний вид зелені відмінно підходить для приготування соусів на натуральній основі.


З цієї зелені можна готувати відвар, завдяки якому поліпшується процес утворення молока. Для цього знадобиться 1 ст. л. петрушки (свіжої або сушеної) і 250 мл окропу. Петрушку потрібно залити водою і настояти протягом півгодини, після чого процідити. Вживати настій необхідно теплим за 30 хвилин до годування малюка.



правильне поєднання


Цей продукт не може бути основою повноцінного страви, тому його роль в раціоні вторинна. Петрушка може бути доповненням до гарніру з овочів, до різних видів м'яса і риби. Вона також відмінно підійде для приготування соусів із зелені на основі вершкового масла. Поєднується продукт і з випічкою.


Вживати цю зелень натщесерце вкрай не рекомендується, так само, як і її вживання в чистому вигляді, без додавання інших продуктів харчування. Єдиний можливий спосіб вживання натщесерце - відвар, який стимулює вироблення молока у годуючої матері.


Шкода і протипоказання до вживання


Незважаючи на безліч корисних властивостей, петрушка може нашкодити організму. Причиною тому можуть бути як індивідуальні особливості організму годуючої мами, так і недотримання правил вживання продукту.



  • Шкода може полягати в наступному:


  • Алергічна реакція у немовляти. Про це свідчать висип, почервоніння або кропив'янка. Поява цих симптомів - вагома причина для відмови від будь-якого продукту харчування, в тому числі зелені.

  • Проблеми з травленням.Як правило, вони виникають у малюка і проявляються у вигляді кольок, діареї або запорів, а також болі в животі. У деяких випадках у годуючої жінки з'являється здуття живота. Причина - великий вміст рослинних волокон в продукті.

  • Харчове отруєння. Виникає, якщо петрушка недостатньо добре промита. Інтоксикація виникає в першу чергу у матері, однак цей процес в організмі може нашкодити і малюкові, якщо отруєння виявилося важким. Легка його форма не несе малюкові ніякої небезпеки.

  • Хворобливі скорочення матки. Такий симптом може з'явитися, якщо є петрушку в великих кількостях або ж додати її в раціон харчування відразу після пологів.





Єдиним протипоказанням до вживання петрушки в період грудного вигодовування є алергія на дану зелень, яка є у кого-небудь з батьків або найближчих родичів. Вся справа в тому, що новонароджений цілком може отримати таку харчову непереносимість генетичним шляхом, тому не варто ризикувати його здоров'ям.



Підводячи підсумок, можемо сказати однозначно, що відмовлятися від петрушки в період годування грудьми ні в якому разі не варто. Її користь для організму велика, тому слід уважно ознайомитися з правилами вживання цього продукту і отримати від нього максимум корисних речовин - як для себе, так і для немовляти.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку