Виноград це ягода або фрукт - як правильно називати, опис і особливості

Виноград - це ягода або фрукт



Багато Рослинники сперечаються про те, як правильно назвати виноград: фруктом або ягодою. Сьогоднішня стаття присвячена пошуку відповіді на спірне питання, а також докладного опису культури і її застосування.


Що таке виноград: ягода або фрукт?


Щоб визначитися в цьому питанні, потрібно розібратися в ботанічних термінах. Отже, згідно з наукою про рослини, ягода - це, простими словами, плід з соковитою м'якоттю, тонкою шкіркою і декількома твердими насінням всередині м'якоті. Ягоди ростуть на чагарниках і трав'янистих рослинах.


Фруктом називають плід, що росте на деревах і чагарниках, також містить одне або більше насіння, шкірку і соковиту м'якоть. Якщо копнути ще глибше, виявиться що в багатьох мовах слова «плід» і «фрукт» тотожні.


Плід в перекладі мовами:



  • грецький - το φρούτο;

  • ідиш - звучить як di frukht;

  • італійська - il frutto;

  • іспанська - la fruta;

  • німецький - die frucht;

  • французький - le fruit;

  • латинь - fructus.



У Великій радянській енциклопедії (розділ рослини) є опис винограду культурного: «... Плоди винограду або виноградини представляють собою кулясті або яйцеподібні ягоди, які відноситься до типу фруктів ...».


З усього вищесказаного можна зробити висновок: правильними будуть обидві назви.


Дізнайтеся про інші столових сортах винограду:


Опис і характеристика рослини


У південних країнах довжина лози може перевищувати 30 м, в більш прохолодних умовах кущ росте до 1,5-3 м. Лоза в міру зростання утворює чіпкі пагони, звані вусами. Вусами вона чіпляється за опору, в домашньому виноградарстві це шпалера. Кора рослини жовто-коричневого кольору, може бути з червонуватим відливом, на старих пагонах поцяткована нерівними борознами.


Листя на міцних черешках темного або світло-зеленого кольору, часто опушена з нижньої сторони. Пластини можуть мати від 3 до 5 лопатей, порізані з зубчастим краєм.


Залежно від сорту цвіте культура в травні-червні, плодоношення починається з серпня, у пізніх сортів у жовтні.


Квіти зібрані в волотисте суцвіття, дрібні, зеленого кольору.


Плоди називають ягодами, які зібрані в пухку або щільну гроно. Форма грона конічна, циліндрична або змішаного типу.


Колір ягід варіюється:


Форма ягід може бути:



  • круглої;

  • овальної;

  • подовжено-овальної (пальчиками).



Виноградини покриті тонкою або щільною шкіркою, часто покритої восковим нальотом. Кісточки всередині ягід покриті твердою оболонкою, насіння може бути від 1 до 4, є безнасінні сорти.


Завдяки археологічним знахідкам можна простежити історію виноградарства. Так на території сучасної Грузії знайдена посуд із залишками вина, приблизний вік якої 8 тис. Років. У Вірменії археологи виявили стародавню виноробню, якій приблизно 7 тис. Років.


Виноградна лоза і вино згадуються в художній літературі Стародавнього світу, зокрема, у Гомера, який жив на рубежі VIII-VII століть до н. е. У древніх єгипетських похованнях, датованих VI-V століттям до н. е., знайдені горщики із зображенням лози і грон винограду. Є знахідки, що підтверджують розвинене виноробство у фінікійців, карфагенян, древніх римлян.


Поступово вирощування культури поширилося по європейській частині, включаючи її північні регіони. У Південну і Північну Америку культурні сорти були завезені колоністами, оскільки дикі екземпляри не вважалися придатними для виноробства.


Корисні властивості винограду


Корисні властивості винограду обумовлені багатим хімічним складом плодів.


У ягодах міститься близько 150 корисних для організму елементів, серед них:



  • вітаміни - В1, В2, В3, В6, В9, В12, С, Е, Р;

  • солі мінералів - кремнію, натрію, заліза, міді;

  • органічні кислоти - яблунева, щавлева, лимонна, винна;

  • інші речовини - пектини, дубильні речовини, глікозиди, флавоноїди, ефірні олії та ін.




  • Вживання плодів надає на організм такі властивості:


  • антисептичну;

  • антиоксидантну;

  • в'яжучий;

  • гіпотензивну (знижує артеріальний тиск);

  • сечогінний;

  • знеболююче;

  • очищає;

  • зміцнює;

  • заспокійливе;

  • тонізуючу.





особливості застосування


Виноград унікальна культура: він застосовується в їжу, в медицині, в косметології, в виноробстві. Хімічна промисловість використовує макуха і кісточки для виробництва спирту, технічних масел, дьогтю. У сільському господарстві макуха дають в корм худобі.



У кулінарії


З винограду виробляють оцет, який цінується кулінарами за м'якість. Оцет використовують в маринадах, в консервації на зиму і в салатних заправках. Смачним і корисним виходить сік, як свіжовичавлений, так і заготовлений на зиму.


Ізюм популярний інгредієнт у багатьох видах випічки, в сирних млинцях, мюслях. З ягід виходить ароматне і насичене солодкістю варення або джем, які також можна використовувати в приготуванні десертів.


Виноград прекрасно поєднується з іншими фруктами, з м'ясом, сиром. Популярністю користуються салати з дієтичним м'ясом і соковитими ягодами. Плодами також прикрашають випічку, десерти та інші страви.



У виноробстві


Для виробництва вин вирощують технічні сорти культури, з підвищеною кількістю цукру і помірною кислотністю.


Дізнайтеся докладніше про технічні сорти винограду:


З соку шляхом зброджування отримують білі, рожеві і червоні вина, такі як:


Після перегонки і дистиляції виробляють міцний алкоголь:



У косметології та дієтології


Ягоди винограду містять токофероли, аскорбінову кислоту і антиоксиданти. Регулярне вживання в їжу насичує клітини вітамінами, сповільнюючи їх старіння, зволожуючи і вирівнюючи тон шкіри. Корисні речовини живлять волосяні цибулини, зміцнюючи волосся і насичуючи їх здоровим блиском.


М'якоть і сік є інгредієнтами як промислової, так і домашньої косметології. Змішані з різними компонентами вони відбілюють пігментні плями, розгладжують і підтягують шкіру, що в'яне. Маски застосовують для зволоження і насичення верхніх шарів епідермісу поживними речовинами. Соком протирають шкіру схильну до акне і прищів, природний антисептик знезаражує шкіру і сприяє усуненню дефектів.


Виноградні кісточки використовуються як абразив для скрабів. Масло, в тому числі ефірне, також входить до складу засобів по догляду за шкірою і волоссям.


Лікувальна дієтологія рекомендує вживати продукт для відновлення після важких хвороб і в післяопераційний період. Дієта застосовується в лікуванні анорексії, для відновлення нормальної ваги пацієнта.


Популярними є дієти для схуднення. Активні ферменти і органічні кислоти в складі ягід допомагають нормалізувати обмін речовин, виводять шлаки і токсини. Пектини в складі пов'язують жирові клітини, виводять надлишки холестерину, що сприяє схудненню. Крім того, виноград притуплює відчуття голоду і пригніченості, яке часто відчувають пацієнти при суворих дієтах.



У медицині


Лікування виноградом в медицині носить назву ампелотерапія. Застосовують в оздоровленні не тільки плоди, але і інші частини рослини.


Лікарі рекомендують вживання продукту при таких проблемах зі здоров'ям:



  • туберкульоз;

  • астма;

  • пієлонефрит;

  • камені в сечовивідних органах;

  • порушений обмін речовин;

  • знижений гемоглобін;

  • анемія;

  • авітаміноз;

  • остеопороз;

  • хвороби печінки;

  • Альцгеймера;

  • безсоння;

  • депресивний стан.



Клітковина і органічні кислоти нормалізують процеси травлення, водно-сольовий баланс. Допомагають нормалізувати кислотність шлункового соку, що приводить в норму стан слизової. Сприяють виведенню з організму токсинів і інших продуктів розпаду, що відновлює роботу печінки і нирок.


Антиоксиданти і флавоноїди виводять мокротиння з легень і бронхів. Вітамін С зміцнює імунну систему.Вітаміни групи В покращують мозкову діяльність, зміцнюють ЦНС. Регулярне вживання продукту підвищує працездатність, нормалізує сон.


Мінерали і вітаміни в складі беруть участь у функції кровотворення, підвищуючи рівень гемоглобіну. Сприяють розсмоктуванню холестеринових бляшок, що підвищує еластичність судин і капілярів. Здорові судини активно насичуються киснем, нормалізує роботу серцевого м'яза.


Основні правила вибору і зберігання винограду


Щоб виноград приніс виключно користь організму, потрібно вміти правильно вибрати продукт.


Критерії вибору:



  1. Бажано вибирати місцеві сорти, в цьому випадку є впевненість, що він не оброблявся речовинами, що збільшують збереження при тривалих перевезеннях.

  2. Перевірку стиглості потрібно проводити на нижніх ягодах грона: вони дозрівають пізніше, ніж верхні.

  3. Якщо після струшування грона осипалося велика кількість ягід, значить, він довго зберігався.

  4. Вибирати потрібно грона, а не гілочки або розсип плодів. Якщо виноград продається розсипом, він уже кілька разів перебирався і вибраковують.

  5. Плоди повинні бути щільними, без ознак гнилі і вм'ятин.

  6. Кучеряві над продуктом оси - це перша ознака якості та відсутності хімікатів.




Для зберігання продукту, його потрібно оглянути і видалити м'які і зіпсовані плоди.


Правила зберігання:



  • в підвалі або льосі при температурі від 0 ° С до + 7 ° С термін зберігання складе до 2-3 місяців (залежить від сорту);

  • в холодильнику на полиці для овочів і фруктів можна зберегти протягом 2-3 тижнів;

  • в морозильній камері продукт збережеться до 8 місяців.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку