Солодкі мариновані огірки кращі рецепти хрустких огірків, без стерилізації, з оцтом

Кращі рецепти солодких маринованих огірків


Коли за вікном зима, і кількість свіжих овочів в раціоні зведено до мінімуму, на допомогу приходять консервовані овочеві заготовки. Найбільш популярними серед них є мариновані огірки, які мають пряний смак і приємний аромат літніх трав. У нашій статті розглянемо правила підготовки овочів до маринування, ознайомимося з найкращими рецептами маринованих огірків і порадами по їх зберіганню протягом зими.


Як підготувати огірки до маринування


Щоб мариновані огірки вийшли пружними і хрусткими, потрібно правильно вибрати свіжі овочі і здійснити їх підготовку.


Цей процес не зажадає особливих зусиль, достатньо виконувати такі нескладні рекомендації:



  • для консервування краще використовувати овочі маленького або середнього розміру;

  • шкірка плодів повинна бути з горбками, не мати вм'ятин і пошкоджень;

  • огірки повинні бути твердими, рівномірного зеленого кольору;

  • для маринування потрібно брати тільки солодкі плоди, які не мають гіркого присмаку;

  • перед консервацією у овочів видаляють хвостики з двох сторін;

  • огірки потрібно ретельно промити і замочити в мисці з холодною водою на кілька годин, щоб вони були міцними і добре наситилися вологою.



Рецепти смачних маринованих огірочків на зиму


Існує велика кількість різних способів маринування огірків. У цих рецептах використовуються різні інгредієнти, що додають закусці певні смакові нотки. Але є класичний набір продуктів, який присутній практично в кожному рецепті. Завдяки цим інгредієнтам огірки виходять хрусткими та смачними, пальчики оближеш.


До таких продуктів відносяться:



  • хрін (листя і корінь) - робить овочі хрусткими;

  • листя чорної і червоної смородини, вишні - надають маринаду приємний смак;

  • кріп і часник - роблять маринад і овочі особливо ароматними і додають в їх смак пікантні нотки;

  • чорний перець (в гранулах і запашний) - додає заготівлі гостроти.


Далі розглянемо найсмачніші рецепти приготування маринованих огірків на зиму. Для Маринівка зазвичай використовується скляна тара різного обсягу.


Простий рецепт з оцтом на 1 літр




  1. Помити по 1 листочку вишні, смородини та яблуні. Маленький стебло кропу і невеликий листок хрону помити і нарізати великими шматками. Очистити від лушпиння 1 середній зубець часнику.

  2. У стерилізовані банки, викласти всю зелень, часник, кілька гранул чорного перцю і невеликий лавровий лист.

  3. Заповнити ємність огірками - їх потрібно викладати максимально щільно один до одного.

  4. Залити тару з огірками 500 мл крутого окропу. Накрити її полотняною серветкою і залишити на 20 хвилин.

  5. Злити отриману заготовку для розсолу з банки в окрему ємність. Додати туди 17-20 г цукру і 17-20 г солі, розмішати і довести маринад до кипіння на плиті.

  6. Після закипання додати в сотейник 18 мл оцту (1,5 ч. Л.) І зняти суміш з плити.

  7. Наповнити тару з огірками приготованим гарячим розсолом. Закатати банку.


Без стерилізації з цибулею




  1. Очищені 40 г ріпчастої цибулі і маленький корінець хрону нарізати невеликими шматочками.

  2. У чисту скляну банку викласти шарами огірки, цибуля, невеликий стебло кропу, листя вишні і смородини (по 2-3 шт.). Пересипати всі інгредієнти шматочками хріну, 2-3 зернами гірчиці і такою ж кількістю гранул чорного перцю. Додати пару невеликих лаврових листів.

  3. Для маринаду розчинити в сотейнику з 400 мл води 12-14 г солі і 30 г цукру. Поставити ємність на плиту і довести до кипіння. Додати в сотейник з розсолом 100 мл оцту і зняти ємність з вогню.

  4. Наповнити банку з інгредієнтами гарячим маринадом, зверху злегка прикрити її полотняною серветкою і залишити на 12-15 годин.

  5. Злити розсіл з тари з огірками назад в сотейник і ще раз закип'ятити.

  6. Знову наповнити банку з заготівлею гарячим розсолом і закатати її.Приготовлені таким способом солоні огірки з цибулею можна зберігати тільки в погребі чи холодильнику, щоб вони не зіпсувалися.


З часником




  1. Помити 4-5 листків вишні і великий парасольку кропу (його порізати великими шматками).

  2. Очищену від лушпиння невелику головку ріпчастої цибулі порізати невеликими кільцями разом з 5-6 середніми зубцями часнику.

  3. У скляну банку викласти цибулю і зелень. Додати туди ж 5-6 гранул запашного перцю і половину кілець часнику.

  4. Щільно укласти в тару огірки, пересипаючи їх рештою часником.

  5. Залити тару з огірками 600 мл крутого окропу і залишити овочі настоюватися протягом 20 хвилин.

  6. Отриману заготівлю для розсолу злити з банки в сотейник, ще раз довести до кипіння і повторно залити овочі. Залишити ще на 20 хвилин.

  7. Ще раз злити маринад з тари з овочами в сотейник. Додати до розсолу 1 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру, добре перемішати і довести суміш до кипіння на плиті.

  8. У банку з огірками додати 2 ст. л. оцту і акуратно наповнити її до верху гарячим маринадом, закатати.


З гірчицею


складові




  1. Невеликі листя вишні і смородини (по 1-2 шт.), 2 стебла кропу і половину невеликого листа хрону добре помити. Очистити 2 зубці часнику.

  2. На дно банки покласти зелень, 6-7 гранул чорного перцю і часник.

  3. Наповнити банку огірками так, щоб вони розташовувалися впритул один до одного.

  4. Залити огірки 500-600 мл крутого окропу, прикрити і залишити настоюватися на 20 хвилин.

  5. Злити рідину з тари з овочами в сотейник, додати туди ж 2 ч. Л. солі, 1 ч. л. магазинної гірчиці і 2,5 ч. л. цукру. Отриману суміш закип'ятити на плиті.

  6. До огіркам додати 0,5 ч. Л. оцтової есенції. Залити банку з овочами гарячим маринадом і закатати.


З лимонною кислотою




  1. Помити маленький стебло кропу, 2 листочка вишні і 1 маленький лист хрону. Очистити від лушпиння пару невеликих зубців часнику.

  2. На дно скляної банки викласти шар зелені і часнику. Наповнити ємність огірками до самого горлечка.

  3. Залити огірки в банку окропом. Прикрити кришкою і залишити настоятися протягом 20 хвилин.

  4. Для приготування маринаду закип'ятити в сотейнику 0,5 л води, додати 35 г цукру, 15 г солі і дрібку чорного меленого перцю. Потім насипати в сотейник з рідиною 7-8 г лимонної кислоти.

  5. Злити рідину з ємності з овочами і наповнити її приготованим гарячим розсолом. Накрити кришкою і почекати, поки заготівля трохи охолоне.

  6. Злити маринад з банки в сотейник і ще раз довести його до кипіння.

  7. Ще раз наповнити гарячим маринадом банку, закрити кришкою і закатать.Преімуществом такого способу приготування маринованих огірків є те, що вони не містять оцту, тому таку заготовку можна давати навіть дітям.


З помідорами




  1. Помити 250 г свіжих помідорів і наколоти їх шкірку зубочисткою в декількох місцях, щоб вона не лопнула.

  2. Підготувати і помити стебло кропу, по 2 листочка смородини і вишні.

  3. Очистити від лушпиння 1 середній зубчик часнику і маленьку голівку ріпчастої цибулі. Порізати їх великими шматками.

  4. На дно простерилизованной тари викласти зелень, часник, 2-3 гранули чорного перцю і невеликий лавровий лист.

  5. Далі розмістити шар огірків, маючи в своєму розпорядженні плоди щільно один до одного.

  6. На огірки викласти шматочки цибулі.

  7. На цибулю укласти шар томатів. Щоб всі компоненти в ємності розмістилися максимально щільно, її можна періодично струшувати.

  8. Приготувати маринад. У сотейник з 350-400 мл води додати 1 ч. Л. солі і 1 ст. л. (Без гірки) цукру, довести суміш до кипіння.

  9. Залити банку з овочами приготованим гарячим розсолом. Щоб випустити з ємності зайве повітря, помістити її у велику каструлю з теплою водою.

  10. Поставити ємність на плиту і дочекатися закипання води. Після цього тримати банку з овочами в каструлі протягом 5-7 хвилин.

  11. Витягнути ємність з огірками та помідорами з каструлі, додати 1 ч. Л. оцтової есенції і закатати.


Гостро-солодкі




  1. Помити половинку аркуша хрону, маленьку гілочку кропу, 2 листи смородини і стільки ж листя вишні.

  2. Маленький шматочок гіркого стручкового перцю (2-3 см) і 1 зубчик часнику почистити, перець нарізати тонкими кільцями.

  3. На дно скляної тари викласти всю підготовлену зелень, кільця гострого перцю і часник.

  4. Наступним шаром щільно викласти огірки, заповнивши ними всю банку до самого горлечка.

  5. Зробити маринад. Для цього розчинити в 400 мл крутого окропу 0,5 ст. л. солі і 2 ст. л. цукру. Тару з огірками залити приготовленим гарячим розсолом.

  6. Додати до овочів 100 мл 9% оцту і прикрити ємність кришкою.

  7. Стерилізувати банку в киплячій воді протягом 15 хвилин. Потім закатати.


Кисло-солодкі




  1. У скляну ємність укласти вимитий стебло кропу, по 2 невеликих листа вишні і смородини.

  2. На зелень щільно викласти огірки, щоб банку наповнилася вщерть.

  3. Залити тару з овочами 500 мл окропу і залишити на 10 хвилин.

  4. Злити заготовку для маринаду з банки назад в сотейник, додати туди ж 1 ст. л. солі і 70 г цукру, закип'ятити суміш.

  5. Огірки посипати дрібкою меленого чорного перцю і знову залити гарячим розсолом. Додати 1 ст. л. оцтової есенції і закатати. Приготовану таким чином заготовку потрібно зберігати в прохолодному приміщенні.


Солодко-солоні




  1. Помити маленьку гілочку кропу, 2 листи смородини і половину листочка хрону. Очистити від лушпиння пару невеликих зубців часнику.

  2. На дно чистої банки викласти часник і всю зелень.

  3. Наповнити ємність огірками, щільно утрамбовувавши їх.

  4. Огірочки в скляній тарі залити 500 мл крутого окропу. Прикрити кришкою і залишити на 20 хвилин.

  5. Злити рідину з банки в сотейник, додати до неї 70 г цукру і 1 ст. л. солі. Прокип'ятити суміш протягом 5-6 хвилин.

  6. У банку з усіма компонентами додати 1 ч. Л. оцтової есенції, знову залити овочі гарячим маринадом. Закупорити ємність.


Особливості зберігання маринованих огірків


Щоб заготовки на зиму не зіпсувалися, а банки не вибухали, їх потрібно правильно зберігати. Для приготування маринаду зазвичай використовується оцет, який виступає хорошим консервантом, тому мариновані огірки можна зберігати як в погребі і підвалі, так і при кімнатній температурі.


Загальні рекомендації по зберіганню консервації описані нижче:



  • якщо консервувати мариновані огірки в банках, які не пройшли стерилізацію, то зберігати їх краще в прохолодному місці;

  • не можна ставити консервацію біля джерел тепла - банки можуть вибухнути;

  • заготовки не ставлять на сонячне світло - він може зіпсувати маринад;

  • не можна тримати банки з огірками на морозі - якщо розсіл в ємності замерзне, то вона трісне.



Корисні поради


Якщо чітко дотримуватися зазначені пропорції інгредієнтів і слідувати описаним інструкцій приготування маринованих огірків, то можна отримати смачну і ароматну заготовку на зиму.


Щоб консервація добре зберігалася до самого кінця весни, а овочі зберігали хороший смак, потрібно виконувати такі загальні рекомендації:



  • зберігати мариновані огірки в трилітрових банках не завжди зручно, тому краще використовувати ємності об'ємом 1 л;

  • перед використанням мити банки для заготовок харчовою содою;

  • використовувати для приготування маринаду сіль крупного помелу;

  • брати для маринування джерельну або відфільтровану чисту воду;

  • під час приготування маринованих огірків чітко дотримуватися час температурної обробки овочів;

  • закочені банки перевернути вниз кришкою, щоб вона краще прилягала до ємності.



Мариновані огірки можна вживати в їжу по-різному:



  • як самостійну закуску;

  • використовувати для приготування салатів;

  • в якості доповнення до м'ясних страв і овочевих пюре;

  • як інгредієнт для приготування розсольнику.


Мариновані огірки давно стали невід'ємним стравою в нашому зимовому раціоні. Додаючи до стандартного набору продуктів нові інгредієнти, можна отримати нові відтінки смаку добре знайомої домашньої заготовки.А ознайомившись з усіма перерахованими вище рецептами консервації, можна знайти той варіант, який ідеально підійде саме вам.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку