Сочевиця при гастриті вплив сочевиці на кислотність, можна чи ні вживати
Чи можна їсти чечевицю при гастриті
Сочевиця - найдавніша сільськогосподарська культура, оброблювана як харчове і кормове рослина. В її насінні міститься багато корисних речовин для нашого організму, тому її рекомендують вживати при різних проблемах зі здоров'ям. Чи буде культура корисна людям і з гастритом, і гастродуоденіт, розповімо далі.
В незалежності від сорту, сочевиця має загальний склад. Відрізняються насіння різних сортів тільки зовнішніми характеристиками і особливостями застосування.
Харчова цінність і калорійність
Досить невеликої порції сочевиці, щоб насититися, оскільки калорійність культури 295 ккал.
У 100 грамах насіння присутній:
- білки - 24 г;
- Жири - 1,5 г;
- вуглеводи - 46,3 г;
- харчові волокна - 11,5 г;
- вода - 14 г;
- зола - 2,7 м
Співвідношення білків / жирів / вуглеводів - 1 / 0,1 / 1,9 (33/5/63%).
Корисні властивості і показання до вживання
Сочевицю бажано вводити в щоденне меню, а все тому, що:
- Що міститься в ній білок легше засвоюється організмом, ніж тваринний.
- Містить близько 90% добової норми фолієвої кислоти.
- Містить легкорозчинну клітковину, стимулюючу процеси травлення.
- Молібден і залізо підтримують роботу нервової системи.
- У поєднанні з зеленню покращує засвоєння заліза організмом.
- Є джерелом триптофану, що перетворюється в організмі в гормон щастя.
- Багата на Ісофлавони, речовини, уповільнюють ракові процеси.
- Здатна регулювати рівень цукру.
- Наявність калію стимулює процес кровотворення.
- Стимулює обмін речовин;
- Здатна підвищувати імунітет.
- У зв'язку з цим продукт рекомендований при:
- наявності холестеринових бляшок;
- проблемах з травленням, зашлакованностью організму;
- цукровому діабеті;
- занепаді сил, апатії;
- зайвій вазі;
- запальних процесах;
- нарощуванні м'язової маси;
- схильності до атеросклерозу;
- передумови до розвитку раку грудей та інших видів;
- ПМС (передменструального синдрому);
- вагітності;
- проблемній шкірі (як косметичний засіб);
- простаті;
- проблемах з потенцією.
Негативні властивості і протипоказання до використання, побічні ефекти
Неконтрольоване, надмірне вживання сочевиці може спровокувати:
- збої в травній системі (тяжкість, здуття, спазми);
- камені в нирках (через лізину, який накопичується в організмі);
- проблеми з роботою серця (надлишок калію може спровокувати оніміння кінцівок);
- алергія.
- Через це не рекомендується вживати продукт при:
- хворобах шлунково-кишкового тракту (шлунково-кишкового тракту) в стадії загострення;
- подагрі;
- серйозних ниркових проблемах;
- сечокислий діатез;
- проблемах підшлунковою залозою;
- холециститі;
- індивідуальної непереносимості.
сорти сочевиці
Існують такі сорти сочевиці:
- зелена - недоспелий насіння, які зберігають форму при термічній обробці. Ідеальна для салатів, закусок, м'ясних страв. Рекомендується до вживання при гепатиті, виразці, гіпертонії;
- червона - дозріли плоди з пікантним смаком. Використовується для супів, пюре. Рекомендована при анемії;
- коричнева - смакує, схожий на горіховий. З неї варять супи, роблять запіканки. Рекомендована при туберкульозі та інших легеневих проблемах;
- чорна - володарка найдрібніших зерен. Придатна для приготування будь-яких страв. Зберігає форму і колір.
Сочевиця при гастриті
Гастрит - це запалення слизової шлунка, при лікування якого головна умова - дотримання дієти. Відповідно ряд продуктів повинні бути виключені з раціону харчування. Але це не відноситься до сочевиці.
Коли рекомендована до вживання
Сочевицю не тільки можна, а й потрібно їсти при гастриті, але лише якщо у вас при цьому знижена кислотність. Це пов'язано з тим, що бобова культура викликає здуття, метеоризм і підвищене газоутворення, що тягне за собою хворобливі відчуття. Але навіть якщо ви не страждаєте від підвищеної кислотності, то перш ніж урізноманітнити раціон продуктом, необхідно обов'язково проконсультуватися лікарем.
особливості приготування
Якихось особливих тонкощів в приготуванні сочевиці при даному захворюванні не існує. Її навіть не потрібно замочувати. Досить просто сполоснути під проточною водою.
При приготуванні чечевичного пюре береться крупа і вода в співвідношенні 1: 2, доводиться на слабкому вогні до готовності і перед зняттям з плити блюдо солиться. Якщо потрібно, щоб пюре було однорідним, то подрібніть його блендером. Для смаку можна додати вершкове масло.
Якщо вариться суп, то води необхідно в співвідношенні 1: 3. Крупа також вариться майже до повної готовності, солиться, а потім додаються овочі (картопля, морква та ін.). Можна приготувати суп-пюре, заправивши його вершками або молоком в невеликій кількості. Прекрасні виходять гарніри при змішуванні бобів з рисом або гречкою. Можна додати сочевицю в овочеве рагу, запіканку, салат.
Сочевиця при гастродуоденіті
Гастродуоденіт - це запалення слизової дванадцятипалої кишки і пілоричного зони шлунка.
Особливості вживання та приготування
За симптоматиці, характером перебігу та лікування даний вид захворювання дуже схожий з гастритом. Різниця між недугами лише в локалізації. Тому лікування, а саме дієта, у них однакова. Отже, вживати сочевицю при даної хвороби можна. Тим більше, що при гастродуоденіті не потрібно враховувати підвищена або знижена у вас кислотність шлунка. Готується продукт аналогічним способом, як і при гастриті.
Сочевиця - цінна сільськогосподарська культура. Вона незамінний продукт в нашому раціоні харчування. Вживаючи її, можна відразу отримати цілий комплекс корисних речовин, необхідних організму, і позбутися від ряду проблем зі шлунком.
Коментарі
Дописати коментар