Сорт капусти Центуріон характеристика, особливості застосування, агротехніка посадки і вирощування на

Капуста Центуріон: характеристика сорту, вирощування і догляд


Капуста багата вітамінами і мінеральними речовинами, тому важливо включати цей овоч в свій раціон. У даній статті мова піде про сорт Центуріон, його характеристиці та особливості культивування.


Основні регіони вирощування


Гібрид французької селекції, який з 2010 року вже отримав широку популярність серед городників. Спочатку, капуста Центуріон була районирована в Північнокавказькому регіоні, але на сьогоднішній день активно культивується по всій території Росії і України.


Характеристика і опис


Сорт відрізняється гарною якістю качанів, а також високими продуктивними показниками.


Зовнішній вигляд


Кореневище овоча добре розвинене. Капуста кругла, з рівною поверхнею. Верхні листи - яскраво-зеленого кольору. Вони покриті восковим нальотом і злегка хвилясті по краях. Листова розетка трохи піднята, що запобігає загнивання капусти в умовах підвищеної вологості грунту, а також ураження овоча слимаками. Середній показник маси плода на рівні 3-3,5 кг. Головка щільна. Кочерга досить коротка, але широка. Це значно скорочує кількість відходів під час приготування страв з капусти.










Урожайність і плодоношення


Сорт среднепозднего терміну дозрівання. Період росту становить 100-115 днів, технічна стиглість припадає на липень. Урожайність досить висока - 15-22 кг / м². Вилки визрівають одночасно і мають практично однакову вагу. Вихід товарної продукції становить 88%.


Область застосування сорти


Сорт використовується для культивування як на невеликих дачних ділянках, так і в промислових масштабах. Капуста Центуріон славиться хорошим смаком - вона хрустка, соковита, солодка, практично без гіркоти. Використовується для приготування перших і других страв, салатів, а також придатна для квашення і соління.



Стійкість до захворювань і шкідників


Стійкість до захворювань середня. Сорт не дивується збудниками фузаріозу, має імунітет проти паразитів-трипсів.


Переваги і недоліки сорти



  • Капуста Центуріон має ряд позитивних сторін:

  • Товарні якості. Качани щільні і компактні, біля основи відсутня порожній простір.

  • Універсальність використання. Овоч придатний до вживання як в свіжому, так і в термічно-обробленому вигляді, також використовується для різних типів заготовок.

  • Стиглі качани не розтріскуються.

  • Добре зберігається і транспортується. Термін зберігання - понад 6 місяців.





Що стосується недоліків, насіння даного сорту досить дорогі.


Агротехніка вирощування капусти


Як відомо, від того, як буде проведена висадка посадкового матеріалу, безпосередньо залежить кількість сходів і ступінь укорінення розсади.








посадка розсади


Насіння на розсаду сіють в кінці березня. Для цього можна використовувати як одну велику тару, так і окремі ємності. Перед посадкою, насіння необхідно обробити, шляхом 10-хвилинної витримки в слабкому розчині марганцівки. Потім, посівний матеріал поміщають на 12 годин на розчин Лігногумат, після чого промивають теплою водою.


Передпосівну підготовку не проводять, якщо посадковий матеріал випускається у вигляді гранул зі спеціальною живильною оболонкою


Для приготування грунтосуміші, необхідно в рівних кількостях змішати дернову землю з перегноєм, внести золу, (10 ст.л на 10 кг субстрату). Посадкову тару обробляють окропом і заповнюють грунтом. Рясно поливають. Формують борозенки глибиною 1 см на відстані 3 см один від одного. Насіння висівають з інтервалом 1-1,5 см і засипають землею.


Температуру підтримують на рівні +18. + 20 ° С. Після того, як насіння почнуть проростати, температурний показник знижують до +7. + 8 ° С. Дані заходи необхідні для того, щоб розсада не почала витягуватися. Насадження пікірують - під кожен паросток відводять 2 см².Через два тижні, процедуру повторюють, збільшуючи норму площі до 3 см².



Зволоження грунту проводять в міру висихання грунтового шару. Для того, щоб розсада добре розвивалася, важливо провести курс підгодівлі. Перший раз добрива вносять через тиждень після першої пікіровки.


На 1 л води необхідно:


  • 2 г монофосфата калію;

  • 2 г аміачної селітри;

  • 4 г суперфосфату.



1 л розчину розрахований на 50-60 рослин. Через 2 тижні процедуру повторюють, при цьому, кількість активних компонентів збільшують удвічі.


За кілька днів до висадки, вносять живильний розчин, який складається з 1 л води, в якій розчиняють:



  • 5 г аміачної селітри;

  • 5 г суперфосфату;

  • 8 г монофосфата калію.



Висаджувати розсаду у відкритій грунт


Для подальшого вирощування відводять добре освітлене місце з глибоко залягають підземними водами. Посадку проводять на початку травня, в похмуру погоду або ж у другій половині дня. Ділянка перекопують і формують лунки глибиною 2 см, в розрахунку - 5 шт на 1 м². Придатними для висадки вважаються 35-40-денні паростки з 6 розвиненими листами.



Подальший догляд за капустою


Після висадки розсади важливо дотримуватися всіх вимог агротехніки вирощування цієї культури.


Розпушування, боронування, підгортання


Після кожної процедури зрошення або ж дощу, грунт розпушують на глибину 5-8 см. Підгортання проводять через 3 тижні після висадки і повторюють кожні 10 днів - навколо качана формують горбок заввишки не більше 30 см. Боронують грунт, безпосередньо, перед висадкою розсади.


Підживлення і полив


Перші 2 тижні після висадки, проводять рясний полив кожен 2-3 дня. На кожен квадратний метр витрачають близько 7 л води. Далі, кількість зрошень скорочується до 1 разу на тиждень. Процедуру проводять рано вранці або ж увечері. Воду використовують температурою не менш + 18 ° С.


Першу підгодівлю проводять на 20 день росту рослин у відкритому грунті. У 20 л води розводять 1 л коров'яку і під кожну рослину вносять по 500 мл такого розчину. Другий раз підгодовують насадження на початку липня, використовуючи настій деревної золи. Для його приготування необхідно з'єднати 2 л води і 2 склянки активної речовини, витримати близько 5 днів.



За два тижні до збору врожаю використовують такі компоненти:


  • 20 л води;

  • 80 г сірчанокислого калію.



Боротьба з шкідниками та хворобами


Для профілактики ураження культури різного роду хворобами і шкідниками, як згадувалося вище, проводиться предпосадочная обробка насіння.


Далі, використовують, в залежності від загрози:



  1. капустяні мухи - обробка грунту «базудина», в розрахунку 10 г на 10 м².

  2. Грибкове захворювання - кила, Яке характеризується старінням і відмиранням листя на ранніх етапах росту. Що стосується кореневища, на ньому утворюються бурі нарости. Уражені рослини спалюють, грунт дезінфікують бордоською сумішшю, а з метою профілактики, в грунт вносять колоїдну сірку, в розрахунку 50 г на 10 м².

  3. Загнивання нижньої частини стебла, іншими словами чорна ніжка. Для боротьби з грибком, грунт обробляють гарячою водою і 1% розчином перманганату калію.

  4. слизовий бактеріоз - гнильний процес зовнішніх листя і покриття їх слизом, що призводить до повного знищення качана. Для профілактики недуги, кореневище розсади, перед висадкою в грунт, слід обробити 0,1% розчином «Фітобактеріоміціна».

  5. Для боротьби зі слимаками, В кінці травня, в ранкові години, проводять обприскування грунту 0,5% розчином мідного купоросу.



Терміни збору і зберігання врожаю


Збирають урожай в липні.


Стиглість качанів можна визначити за такими ознаками:



  • щільність і розмір головки;

  • зупинка росту качанів;

  • пожовтіння нижньої листя.



Збирають плоди в теплу і суху погоду. Капусту обережно викопують за допомогою лопати. Пошкоджені листя і залишки землі прибирають. Після цього овочі поміщають під навіс для їх просушування. Далі, зрізають кореневище і переносять вилки в місце зберігання.


Укладати на підлогу капусту можна, тому необхідно спорудити полки, або ж, підстелити солому, яку міняють у міру намокання. Кладуть качани в один шар так, щоб вони не стикалися один з одним. Зберігають капусту Центуріон до 6 місяців при температурі +1. + 2 ° С і вологості 90-98%.


Капуста Центуріон - середньопізній сорт, що володіє хрусткими, соковитими листям і солодким смаком. Ідеально підійде для приготування будь-яких страв, в тому числі, салатів і солінь. Добре транспортується і має привабливий товарний вигляд. Вище наведена детальна технологія вирощування даного сорту, завдяки якій, кожен зможе культивувати капусту Центуріон на своїй ділянці.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку