Картопля Каменський характеристика і опис, переваги і недоліки сорти, посадка і догляд, фото

Картопля Каменський: опис і характеристика, агротехніка посадки і догляду


Картопля є одним з найважливіших продуктів харчування людства, тому регулярно селекціонують його нові сорти з поліпшеними характеристиками. Новий столовий сорт Каменський є російською розробкою і відрізняється високою врожайністю, посухостійкістю і не уражається колорадським жуком.


Характеристика та опис сорту


Даний картопля з високими смаковими якостями селекціоновані в ФГБНУ «Уральський науково-дослідний інститут сільського господарства» і був внесений до державного реєстру РФ в 2009 році. Він допускається для культивації в трьох регіонах країни:


Зовнішній вигляд бульб і кущів


Овальні бульби мають червону шкірку з шорсткістю, середні очі з неглибоким заляганням. М'якоть кремового кольору з високим вмістом крохмалю (до 18,9%) і відмінним смаком. Маса однієї картоплини - 100-130 г, окремі екземпляри досягають 180 г. Кущ прямий з декількома стеблами, компактний, добре розвинений. Листя насичено зеленого кольору, великі, жорсткі, з хвилястими краями. Віночок прямий, великий, з червоно-фіолетовими квітками нерівномірною по відтінку забарвлення.


терміни дозрівання


Залежно від кліматичних умов, догляду, грунту і регіону цей ранньостиглий картопля може дати урожай в період від 50 до 60 днів. У легкій добре удобреному землі це може статися раніше, а у важкій грунті трохи пізніше.


врожайність


Сорт Каменський є високоврожайних і великоплідних. В хороший рік він здатний принести до 550 центнерів з одного гектара. На одному кущі може сформуватися від 10 до 25 бульб.


Стійкість до хвороб


Селекціонерам вдалося домогтися стійкості сорту до головного шкідника - колорадського жука. А ось золотиста нематода здатна нашкодити рослині. З хвороб культура має середню стійкість до фітофторозу.


морозостійкість


При ранній посадці рослин можливі заморозки можуть пошкодити і навіть знищити ніжні паростки. Стеблинки при низькій температурі стекленеют і потім відмирають. Каменський має деяку морозостійкість навіть до уральським заморозків, але тривале зниження температури може згубно позначитися на молодих рослинах.


Переваги і недоліки сорти



  • Позитивні якості наступні:

  • скоростиглість;

  • посухостійкість;

  • морозоусточівость;

  • врожайність;

  • високі смакові якості;

  • стійкість до колорадського жука;

  • транспортабельність.




  • Негативних характеристик сорт практично не має. Сюди можна хіба що віднести

  • невисоку лежкість, притаманну столовим сортам, і сприйнятливість до нападу нематод.



Особливості посадки і догляду


Посадка Кам'янського проводиться в середині квітня, коли температура грунту стабілізується на позитивних оцінках.


Вибір посадкового матеріалу


Критерії вибору бульб на посадку наступні:



  • багато неглибоких очок;

  • рівна поверхня без пошкоджень;

  • середні розміри і маса (50-80 г);

  • всі овочі повинні бути одного сорту.



підготовка бульб


Можлива висадка картоплі в землю і без підготовки, що зазвичай і роблять дачники. Але можна підготувати посадковий матеріал, що допоможе йому в рості і плодоношенні. Підготовка посадкового матеріалу починається за місяць до приміщення в грунт. Для пророщування картопля укладають в 1-2 шари на підлозі або в ящиках в місцях з достатньою кількістю світла. Якщо ящики ставлять один на одного, їх потрібно регулярно міняти місцями. Щоб пробудити очі, необхідно тримати матеріал при температурі +18. + 20 ° С протягом двох тижнів. Надалі для загартовування паростків і зниження темпу їх зростання необхідно знизити температуру до +10. + 14 ° С В деяких випадках заздалегідь підготувати посадковий матеріал не представляється можливим.Тут на допомогу приходять швидкі методи ініціації росту - провяліваніе і прогрівання. У першому випадку картоплю тримають в теплому приміщенні 1-2 тижні до появи паростків або їх зачатків, в другому - штучно прогрівають хоча б 3-4 дні.


підготовка ґрунту


Картопля дає хороший урожай в «дихаючих» грунтах, які не повинні знаходитися в низинах, схильних до заболочування. Самі пухкі супіщані землі ідеально підходять для вирощування цього овоча. Підготовку грунту для посадки роблять в наступному порядку:



  • восени вносять органічні добрива;

  • навесні проводять культивацію на 12-15 см без перевороту землі;

  • перед посадкою ділянку перекопують на глибину багнета лопати.



Схема висадки картоплі


Посадка матеріалу в підготовлений грунт проводиться через 35-40 см. У викопані лунки кладуть по одному середньому або по два невеликих бульби. Можливий варіант з розрізанням навпіл або на чотири частини великих картоплин. При лопаткової або механізованій посадці міжряддя становлять 70-80 см. Такий проміжок робиться для доступу до кожного куща і можливості розвиватися підземної частини рослини.


Полив і добрива


Картопля не вимагає великої кількості вологи, але протягом його зростання можна зробити полив в найважливіші моменти:



  • при появі сходів;

  • при появі перших бутонів квітів;

  • після закінчення цвітіння.



Кожен полив має своє значення: перший стимулює стебла в зростання, другий активізує пишність цвітіння і клубнеобразование, третій не дає бадиллі швидко усохнути і перестати живити систему коренеплодів. Звичайна норма поливу - 50 літрів на 1 м². Температура води - не нижче + 23 ° С, і вона повинна бути м'якою. Полив проводиться ввечері на заході або вранці до сходу сонця. Поливати потрібно в міжряддя, під стебла, але ніяк не на листя.


Підживлення, як і полив, теж проводиться в три етапи:



  • через 20-30 днів після посадки - столова ложка сечовини (або пташиного посліду) на відро води по 0,5 л під кущ;

  • при появі перших бутонів - склянка деревної золи на відро води по 0,5 л під кущ;

  • після закінчення цвітіння - 2 ст. ложки суперфосфату на відро води по 0,5 л під кущ.



Розпушування і прополювання від бур'янів


Після поливу або дощів картоплю необхідно підгортати, щоб не утворилася кірка, що затримує воду і заважає грунті дихати. Земля акуратно підгортають сапкою або лопатою під стебла, щоб зберегти вологу в прикореневій зоні. Якщо цього не робити, рослина недоотримає свою порцію вологи і може, в свою чергу, недодати її розвиваються під землею бульб Прополка теж є обов'язковою процедурою при вирощуванні картоплі. Всі бур'яни «відмінно» позбавляють мінеральних речовин і вологи грунт, що позначається на якості майбутньої картоплі. Щоб цього не відбувалося, бур'яни безжально висапують і видаляють з ділянки.


Профілактика від хвороб і шкідників сорти


Хвороби і шкідники обходять Каменський стороною, так як він був спеціально селекціоновані, щоб вміти їм протистояти. Бульби цього сорту, як і будь-який картопля, можуть загнити при надмірному поливі, застої води. Це може відбуватися і через дощі, тому потрібно стежити, щоб в міжряддях не накопичувалася вода. Сорт дуже стійкий до раку, різних видів мозаїки, скручування листя.


Але сприйнятливий до золотистої цистоутворюючої нематоди, яка здатна знищити частину врожаю - до 90%. Для профілактики і боротьби з цим паразитом використовується інсектицид «Нематорін», який можна вносити в лунки або грядки при посадці або підсипати під стебла при появі шкідників. Також добре він допомагає боротися з проволочником.


Збір врожаю і зберігання


Як і будь-який сорт картоплі, збирати Каменський необхідно дуже обережно, щоб не пошкодити плоди. З огляду на його врожайність, потрібно використовувати вила і підкоп робити посередині між кущами, відвалюючи пласт землі з бульбами в міжряддя.Вибрані плоди укладають в дерев'яні або пластикові ящики не до самого верху, щоб можна було штабелевать.


Столовий скоростиглий сорт не підлягає тривалому зберіганню, але «термін життя» бульб можна продовжити, якщо ящики помістити в сухий прохолодний льох. У такому випадку протягом 2-3 місяців овочі збережуться, особливо, якщо їх щотижня перебирати. Також непогано можна зберегти картоплю в відділі для овочів холодильника.


Картопля Каменський є представником нового рівня боротьби з колорадським жуком - не потрібно створювати інсектициди, а досить селекционировать сорт з властивостями, які заважають шкідників. При цьому картопля відмінно вариться, смажиться і печеться і має відмінний смак.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Яка оптимальна температура повинна бути в домашньому інкубаторі і основні умови