Вишневе варення користь і шкода, калорійність, рецепти приготування

Особливості вживання вишневого варення



Вишневе варення є одним з найулюбленіших і найпоширеніших солодощів, заготовлених з літніх дарів природи. Воно не тільки зберігає смак, аромат і рубіновий колір плодів, а й корисні речовини і елементи, які містяться в сирих ягодах. Стаття познайомить вас з корисними складовими вишні і вишневого варення в перерахунку на 100 г їстівної частини, користю і протипоказаннями, а також способами приготування ласощів.


Хімічний склад вишні і її калорійність


Як сама вишня, так і варення варення, багаті корисними речовинами та елементами. Але слід враховувати, що при тепловій обробці частина вітамінів руйнується. Наочно це можна порівняти на підставі поданого нижче складу вітамінів, макро- і мікроелементів в сирої ягоді і варення.



  • калорійність - 52 ккал; 3,65%; (256 ккал);

  • білки - 0,8 г; 0,98%; (0,3 г);

  • жири - 0,2 г; 0,31%; (0,07 г);

  • вуглеводи - 10,6 г; 8,28%; (64 г);

  • харчові волокна - 1,8 г; 9%; (0,6 г);

  • органічні кислоти - 1,8 г; (0,5 г);

  • вода - 84,4 г; 3,5%; (40 г);

  • моно- і дисахариди - 10,5 г; (3,4 г);

  • крохмаль і декстрини - 0,1 г; (0,03 г);

  • зола - 0,6 г; (0,2 г);

  • насичені жирні кислоти - 0,068 г



  • РЕ - 17 мг (1,9%); (0,03 мг);

  • Каротин - 100 мг; 2%; (0,43 мг);

  • Е - 0,3 мг; 2%; (0,3 мг);

  • C - 15 мг; 16,7%; (2,1 мг);

  • Н (біотин) - 0,4 мкг; 0,8%; (0,1 мкг);

  • К (филлохинон) - 2,1 мкг; 1,8%;

  • РР (ніаціновий еквівалент) - 0,5 мг; 2,5%; (0,15 мг);

  • В1 (тіамін) - 0,03 мг; 2%; (0,009 мг);

  • В2 (рибофлавін) - 0,03 мг; 1,7%; (0,009 мг);

  • В4 (холін) - 6,1 мг; 1,2%; (4,1 мг);

  • В5 (пантотенова кислота) - 0,08 мг; 1,6%; (0,02 мг);

  • В6 (піридоксин) - 0,05 мг; 2,5%; (0,02 мг);

  • В9 (фолієва кислота) - 6 мкг; 1,5%; (1,8 мкг);

  • Ніацин - 0,4 мг; (0,1 мг)


Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) вишні -1: 0,3: 13,2. Співвідношення білків, жирів і вуглеводів (БЖУ) вишневого варення -1: 0,3: 193,3.



  • калій K - 256 мг; 10,2%; (90,1 мг);

  • кальцій Ca - 37 мг; 3,7%; (13,6 мг);

  • кремній Si - 41 мг; 136,7%;

  • магній Mg - 26 мг; 6,5%; (8,6 мг);

  • натрій Na - 20 мг; 1,5%; (7,5 мг);

  • сірка S - 6 мг; 0,6%; (2 мг);

  • фосфор P - 30 мг; 3,8%; (9,7 мг);

  • хлор Cl - 8 мг; 0,3%; (2,7 мг)



  • алюміній Al - 103 мкг;

  • бор B - 125 мкг; (42,3 мкг);

  • ванадій V - 25 мкг; (8,5 мкг);

  • залізо Fe - 0,5 мкг; 2,8%; (0,3 мкг);

  • йод I - 2 мкг; 1,3%; (0,7 мкг);

  • кобальт Co - 1 мкг; 10%; (0,3 мкг);

  • літій Li - 3 мкг;

  • марганець Mn - 0,08 мг; 4%; (0,03 мг);

  • мідь Cu - 100 мкг; 10); (33,8 мкг);

  • молібден Mo - 3 мкг; 4,3%; (3,4 мкг);

  • нікель Ni - 15 мкг; (5,1 мкг);

  • рубідій Rb - 77 мкг; (26,1 мкг);

  • селен Se - 0,1 мкг; 0,2%;

  • стронцій Sr - 5,9 мкг;

  • фтор F - 13 мкг; 0,3%; (4,4 мкг);

  • хром Cr - 7 мкг; 14%; (2,4 мкг);

  • цинк Zn - 0,15 мг; 1,3%; (0,1 мг);

  • цирконій Zr - 0,08 мкг




  • глюкоза (декстроза) - 5,5 г;

  • сахароза - 0,3 г;

  • фруктоза - 4,5 г;



  • омега-3 жирні кислоти - 0,044 г (4,9%);

  • омега-6 жирні кислоти - 0,046 г (1%)


Для тих, кому важлива інформація про те, скільки калорій в вишні і вишневому варення в різних обсягах, представляємо її нижче:



  • 100 г свіжих ягід - 52 ккал,

  • 1 стакан (250 мл) - 160 г, 83,2 ккал;

  • 1 стакан (200 мл) - 125 г, 65 ккал.



Енергетична цінність вишневого варення в різних обсягах:



  • в 1 чайній ложці - 8 г, 20,48 ккал;

  • в 1 столовій ложці - 35 г, 90 ккал;

  • в 1 склянці (250 мл) - 200 г, 512 ккал;

  • в 1 банку (500 мл) - 400 г, 1024 ккал.



Чим корисно Вишневе варення для здоров'я


На підставі наведеної вище інформації про склад корисних речовин в продуктах можна зробити висновок, що при тепловій обробці, якій піддаються ягоди в процесі варіння варення, найбільших втрат відбуваються з вітамінами С і В9 - кількість зменшується майже на 70-80%. Жиророзчинні вітаміни К і Е і вітамін РР практично не змінюються в кількісному значенні. Більше руйнування зазнають водорозчинні вітаміну групи В. Але хоча величина корисних складових у вишневому варення зменшується при термічній обробці ягід, навіть і після цього в варення зберігається довгий список необхідних для організму речовин.



  • Вишневе варення з мінімальним часом теплової обробки зберігає такі важливі речовини:

  • амінокислота триптофан, яка допоможе налагодити нічний сон, захистить від перенапруги протягом робочого дня;

  • аскорбінова кислота захистить від неблагополучного впливу середовища, бере участь в обмінних реакціях вуглеводів, заліза, фолієвої кислоти і синтезі гемоглобіну;

  • каротин - антиоксидант, який відповідає за вироблення вітаміну А, що забезпечує здоров'я шкірних покривів і очей;

  • вітамін Е (токоферол) ще називають «елементом молодості і плодючості», так як він здатний уповільнити старіння клітин організму і прискорює їх регенерацію;

  • значна частина в варення заліза і міді разом з вітаміном С і кумарином забезпечують виробництво кров'яних тілець і підвищують рівень гемоглобіну; збільшують еластичність судин і капілярів, зменшує ризик утворення тромбів;

  • фітонциди і пектини - антибактеріальні та противірусні речовини здатні полегшити перебіг простудних захворювань та ангіни, підвищити імунітет і прискорити одужання;

  • хром сприяє нормалізації рівня цукру і підсилює дію інсуліну.



Випивши чай з вишневим варенням, ви отримаєте спектр таких елементів, як калій, рубідій, кальцій, цинк, магній, фтор і йод, які відіграють важливу роль в оздоровленні організму і створення здорового зовнішнього вигляду. Але слід пам'ятати про калорійність вишневого варення (256 ккал), великому вмісті швидких вуглеводів. Дотримання заходів і дозованого споживання позбавить від можливих негативних впливів десерту на здоров'я і масу тіла.


Дієтологи дитячого харчування радять включати Вишневе варення в раціон дітей після трьох років. Не слід давати цей десерт дітям до року, так як вишня містить алергени і може викликати алергічні реакції. Але при введенні прикорму після року можна давати воду з сиропом варення. Таке питво корисніше для дитини, ніж покупні соки. Залізо в продукті легше засвоюється дитячим організмом. Фітонциди забезпечують протизапальну дію при застуді і ангіні. Але необхідно пам'ятати, що денна норма цукру для дітей 1-3 років становить 40 г, тому на таку цифру слід орієнтуватися при розрахунку дитячого раціону. Варення для дитячого харчування повинно готуватися з мінімальним часом теплової обробки. Або використовується тільки сухе варення (протерті з цукром вишні). У такому вигляді його можна давати з сирниками, млинцями або з морозивом.


Для дорослої людини добова норма споживання цукру становить 80 грам.



  • Помірне споживання варення надає наступну позитивний вплив на організм:

  • профілактика залозистої анемії і недокрів'я.

  • підвищення еластичності і гнучкості судин і капілярів запобіжить утворенню тромбів і варикозу, носові кровотечі і кровоточивість ясен;

  • глюкоза в складі варення корисна для посиленої роботи головного мозку;

  • знизить ризик захворювання суглобів і відкладення в них солей при подагрі і артриті;

  • підвищить захисні сили організму в період простудних захворювань;

  • поліпшить настрій і додасть енергії всьому організму;

  • позбавить від депресії протягом довгої і безсонячній зими.



вагітних


Користь вишневого варення при вагітності визначають такі елементи в складі як марганець, калій, мідь і наявність вітаміну В9 (фолієвої кислоти). Калій регулює водно-сольовий обмін, ніж забезпечує висновок рідини з організму і зменшення набряків вагітних. Мідь допомагає правильному формуванню скелета, серцево-судинної і нервової системи плода, а фолієва кислота дозволить уникнути аномалії в розвитку нервової трубки немовляти. При запорах можна спробувати з'їсти на ніч пару ложок десерту для поліпшення перистальтики. Але оскільки вміст корисних складових в варення невелика, а вміст вуглеводів занадто велике, слід враховувати цей фактор і застосовувати варення дозовано. Адже ожиріння не піде на користь ні майбутній мамі, ні малюкові.


при схудненні


Варення з вишні вважається найбільш низькокалорійним в порівнянні з іншими видами. І все ж калорійність в 256 ккал робить його небезпечним для фігури і стрункості. Калорійність продукту залежить від вмісту цукру і це слід враховувати при приготуванні ягідного десерту.При помірному споживанні воно здатне трохи поліпшити метаболізм, що піде на користь для схуднення. Але невисокий вміст вітамінів не допоможе збільшити їх вміст в організмі за рахунок вишневого варення. Іноді при високій тязі до солодкого, дієтологи радять замінити шоколадні цукерки вишневим варенням.


Шкода і протипоказання



  • Шкода ягідного ласощі в більшій мірі пояснюється великим вмістом швидких вуглеводів і протипоказано в наступних випадках:

  • високий ступінь ожиріння;

  • діабет;

  • алергічні реакції;

  • індивідуальна непереносимість.



У будь-якому варення може перебувати оксиметилфурфурол (ОМФ) - потенційно небезпечний канцероген, який утворюється при тепловій обробці природних цукрів (фруктози, глюкози і ін.) І бурякового цукру, необхідного при варінні варення. Але здатність цієї речовини до утворення пухлин у людей і тварин не доведена. Також тривале зберігання солодкої продукції сприяє збільшенню змісту ОМФ в варення, соках, компотах через руйнування цукрів.


Скільки можна зберігати варення варення з кісточками?


В кісточках вишні міститься ціаногенний глікозид - амігдалин або вітамін В17 (0,9%). Він і надає кісточках фруктів і ягід гіркуватий присмак. У шлунку, під впливом шлункового соку, амигдалин розпадається на глюкозу і синильну кислоту. Існує думка, що токсичний для людини ціаністий водень знаходиться в кісточках постійно, незалежно від того, свіжа ягода або зварена в сиропі. На підставі експериментів було доведено, що при тепловій обробці вишні (більше + 75 ° С), вітамін В17 (амигдалин) руйнується і ціаністий водень не утворюється. Тому готувати і зберігати можна варення, як з кісточками, так і без кісточок. Термін зберігання і термін придатності ягідного десерту може бути кілька років, але потрібно враховувати накопичення оксиметилфурфурола і не затримуватися з вживанням. Слід пам'ятати, що більше користі принесе свіжозварене ласощі. Часто при тривалому зберіганні змінюється рубіновий колір десерту на бурий. А це не додає продукту естетичності. Цукор виступає консервантом в приготуванні. Тому ласощі, розлите в простерилізовані банки, можна зберігати при кімнатній температурі на полицях в коморі, оберігаючи від попадання вологи. Продукт, зварений з мінімальною кількістю цукру або з малим часом теплової обробки, слід закупорювати герметично.


Рекомендації з приготування


Щоб максимально зберегти корисні властивості ягід, слід дотримуватися наступних правил і способів приготування десерту:



  • максимально скоротити час приготування і кількість цукру, так звані «п'ятихвилинки», коли продукт доводять до кипіння і через 5 хвилин закупорюють;

  • відмовитися від варіння взагалі і готувати «сухе» варення, додаючи на кожен кілограм сировини вдвічі більше цукру (1: 2);

  • готувати асорті з ягід і фруктів, додаючи лимонну цедру, пелюстки троянд, м'яту, прянощі;

  • замість цукру використовувати мед або патоку;

  • збагатити продукт за рахунок корисних добавок, наприклад, желатину або горіхів.



Відео: рецепт вишневого варення «п'ятихвилинка»


Вишня гідно зайняла міцне місце в кулінарних пристрастях багатьох народів у різних країнах світу. У зимові вечори Вишневе варення прикрасить домашнє чаювання і принесе гарний настрій вам і вашим домочадцям. Смачного.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Анатомія бджоли опис, характеристика і особливості будови органів, фото

Горіхи фундук як виглядає дерево, фото, опис рослини

Як розмножуються курки як півень запліднює курку